Τα νέα του σιδηρόδρομου: ξεπαγώνουν οι επεκτάσεις του Προαστιακού, ταλαιπωρία εξαιτίας έργων

* * * Σε δεσμεύσεις πίστωσης ποσών ώστε να ξεκινήσουν οι επόμενοι διαγωνισμοί σιδηροδρομικών έργων προχώρησε αυτή την εβδομάδα η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για τα 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα τα οποία θα κατασκευαστούν μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό δηλαδή να προτείνουν λύσεις για την κατασκευή τους. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται και οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και προς Ραφήνα. Το ζητούμενο πλέον είναι να ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Γιατί αν κρίνουμε από το έργο της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας που επίσης θα κατασκευαστεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, θα περιμένουμε πολλά χρόνια μέχρι να πάμε στο Λαύριο ή τη Ραφήνα με τον Προαστιακό. Τα έργα, μαζί με τα ποσά που δεσμεύτηκαν για το καθένα είναι τα εξής:

  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον Κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον Λιμένα Λαυρίου (συνολικό ποσό 390.500.000 ευρώ).
  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του Λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο (ποσό 308.600.000 ευρώ)
  • Ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών (ποσό 476.500.000 ευρώ)
  • Έργα σιδηροδρομικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης (ποσό 53.400.000 ευρώ)
  • Έργο αναβάθμισης υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης – ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (ποσό 1.077.300.000 ευρώ)
  • Έργο κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες (ποσό 1.688.180.000 ευρώ).

* * * Εργασίες στον Προαστιακό της Αθήνας θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες για την αντικατάσταση ενός κλειδιού στην περιοχή του ΣΚΑ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, επί 17 μέρες θα διακοπεί η κίνηση των συρμών του Προαστιακού από Αεροδρόμιο προς Αθήνα (σταθμό Λαρίσης) και Πειραιά, με τους συρμούς να τερματίζουν στο Ηράκλειο. Αναμένονται οι ανακοινώσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να δούμε αν αυτός ο σχεδιασμός των εργασιών, που θα επιφέρουν σίγουρα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, επιδέχεται βελτιώσεις.

* * * Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου τα δρομολόγια Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία ενώ καταργούνται οι αμαξοστοιχίες Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος και Λάρισα – Καλαμπάκα. Επιπρόσθετα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 28 Νοεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

* * * Στην υπογραφή συμφωνητικού για την εκπόνηση των μελετών «Σύνδεση ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ» προχώρησε ο ΟΣΕ. Το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 413.655 ευρώ και περιλαμβάνει έναν αριθμό μελετών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 9 μηνών.

* * * Ο ΟΣΕ υπέγραψε επίσης συμφωνητικό για την Παροχή υπηρεσιών Υποστήριξης του ΟΣΕ στην α) Σύνταξη τευχών προκήρυξης τεσσάρων μελετών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα» και β) στη σύνταξη τευχών προκήρυξης δύο μελετών για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής «Τοξότες – Αλεξανδρούπολη» στο πλαίσιο επιχορήγησης με την ΙΝΕΑ. Το συνολικό κόστος με ΦΠΑ ανέρχεται σε 35.960 ευρώ ενώ οι υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν εντός 35 ημερών.

* * * Ο ΟΣΕ υπέγραψε τέλος σύμβαση και για την Παροχή υπηρεσιών Υποστήριξης του ΟΣΕ για την α) Ανανέωση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου νέας σιδηροδρομικής γραμμής «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα», τμήμα Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, β) τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου σιδηροδρομική σύνδεση λιμένα Ν. Ικονίου-Θριασίου για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, αντί ποσού 14.880 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Τέλος στον κατακερματισμό σιδηροδρομικών συμβάσεων επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο να ανακόψει τις μεγάλες παθογένειες του ελληνικού σιδηρόδρομου, που είναι η μη ολοκλήρωση των έργων στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων, η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ της προσωρινής και οριστικής παραλαβής, οι ελλείψεις στη συντήρηση και οι διαφορετικές εργολαβίες στο ίδιο έργο. Πλέον, δεν θα γίνεται ξεχωριστός διαγωνισμός για τα έργα υποδομής ενός τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου, ξεχωριστός για την ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση στο ίδιο τμήμα, ξεχωριστός για τους σταθμούς, κ.ο.κ. Ο ίδιος ανάδοχος θα αναλαμβάνει να παραδώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο / τμήμα πλήρως ολοκληρωμένο. Το

* * * «Κωλυσιεργεί ο ΟΣΕ» λένε στη Λάρισα όσον αφορά την πραγματοποίηση μελέτης για την υπογειοποίηση των γραμμών στο κέντρο της πόλης, με τον οργανισμό να επιθυμεί να διαπιστώσει πρώτα αν η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων αποτελεί καλύτερη λύση.

* * * Σε ερώτηση του βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή σχετικά με τα μειωμένα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Περιληπτικά, η απάντηση ήταν ότι τα δρομολόγια ορίζονται από τον ΟΣΕ μετά από πρόταση της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για μία ακόμα φορά το υπουργείο νίπτει τας χείρας του.

* * * Ο δήμος Πειραιά προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση αντι-γκράφιτι στο πλαίσιο της οποίας καθαρίστηκε και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου. Φροντίδα βέβαια χρειάζεται και ο νέος σταθμός, το γνωρίζει αυτό ο ΟΣΕ (και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και ο δήμος;

* * * Με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος ζητά την κατασκευή νέας σιδηροδρομική γραμμή εθνικού και διακρατικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την πόλη της Πτολεμαΐδας που θα εξυπηρετεί Καστοριά, Αεροδρόμιο, Άργος Ορεστικό, – Βιομηχανικό Πάρκο ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα, Βέρμιο (χιονοδρομικό κέντρο), Νάουσα, Βέροια, Φλώρινα, Αμύνταιο και Κοζάνη. Επίσης διαμαρτύρεται για «την τραγική κατάσταση έχει περιέλθει το κεντρικό κτήριο, το οποίο στεγάζει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κιλκίς – Κρηστώνης».

* * * Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), παρουσία συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι ο σιδηρόδρομος έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Θέματα προσωπικού και υποστελέχωσης, ελλιπούς συντήρησης του δικτύου και ζητημάτων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, εγκατάλειψης πολλών σταθμών και αποκλεισμού αρκετών περιοχών της χώρας από δρομολόγια είναι τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το τρένο

* * * Ο σταθμός – φάντασμα του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους που έπαψε να λειτουργεί από το 2007 και έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο τρένων.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*