Τα νέα του σιδηρόδρομου: τα κομμένα δρομολόγια, οι προσλήψεις συνταξιούχων και οι διαγωνισμοί για τα έργα

* * * Από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεοτέρας, λόγω εργασιών της ΕΡΓΟΣΕ ισχύουν τροποποιήσεις δρομολογίων στα τμήματα Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα – Θεσσαλονίκη και Βόλος – Λάρισα.

* * * Προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης (και άλλων πρόσθετων εργασιών) στο σιδηροδρομικό τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα αναδείχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η Avax. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 72,8 εκατ. ευρώ και προσφορές είχαν υποβάλει εκτός της Avax οι κοινοπραξίες Intrakat Σιδηροδρομικά Έργα και ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος.

* * * Στον άλλο διαγωνισμό, για το τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Τέρνα – Μυτιληναίος με έκπτωση 8,29%.

* * * Σε ερώτηση βουλευτή του ΜέΡΑ25 σχετικά με την περικοπή δρομολογίων της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Αμφίκλειας – Λιλαίας – Μπράλου – Λειανοκλαδίου απάντησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, έχει σταλεί από τον Ιούνιο επιστολή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία ζητείται η επαναφορά του συνόλου των δρομολογίων, ενώ οι όποιες βελτιώσεις στα δρομολόγια παραπέμπονται για μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών (κοινώς το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή ως προς την πραγματοποίηση των δρομολογίων). Στην απάντησή του ο ΟΣΕ αναφέρει ότι από το Σεπτέμβριο στη γραμμή κυκλοφορούν δύο αμαξοστοιχίες και ότι ως διαχειριστής υποδομής λαμβάνει υπόψει τα αιτήματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δημιουργία του πλέγματος δρομολογίων.

* * * Μία ενδιαφέρουσα αποτίμηση της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ανά περιοχή.

* * * «Πώς ο κ. Καραμανλής καταβάλλει επιδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως στον ιδιωτικό φορέα παροχής συγκοινωνιακού έργου, όταν ο ίδιος παραδέχεται δημόσια ότι δεν μπορεί να ελέγξει αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα;», αναρωτήθηκε με δήλωσή του ο τομεάρχης ΥΠΟΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφερώμενος στις δηλώσεις του υπουργού για την «κακή» ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως ρητορικό το ερώτημα αφού η σύμβαση είναι σύμβαση, έτσι δεν είναι;

* * * Με επιστολή της προς της διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών τάσσεται κατά της πρόσληψης συνταξιούχων σιδηροδρομικών (με μπλοκάκι) από την ιδιωτική εταιρεία για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού που υφίσταται στους Τεχνικούς Επιθεώρησης Αμαξοστοιχιών και ζητάει επαναπρόσληψη προσωπικού της πρώην ΕΕΣΣΤΥ. 

* * * Στην αναβολή της διημερίδας που είχαν προγραμματίσει ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ για τις 11 και 12 Νοεμβρίου με θέμα το παρόν και το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών προχώρησαν οι διοργανωτές λόγω της υγειονομικής κατάστασης, προσθέτωντας ότι αναζητούνται νέες ημερομηνίες. Με βάση το πρόγραμμα, ομιλητής θα ήταν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ακόμα αναρρώνει και εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

* * * Αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον τόσο από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από το εξωτερικό από Ευρωπαίους τουρίστες που αποτελούν μέλη συλλόγων που λατρεύουν το σιδηρόδρομο για την Μεσσηνία. Κοινή εκτίμηση είναι ότι το μοναδικό ασφαλέστερο μέσο που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, έχει εγκαταλειφθεί στην Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο.

* * * Την δημιουργία προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το αεροδρόμιο Καστελίου με το Ηράκλειο ζητούν στην Κρήτη.

* * * Διαδικασία για την αποτίμηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της προωθεί η εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., ο ξεχωριστός φορέας ακινήτων δηλαδή που δραστηριοποιείται στη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας (εκτάσεις και κτίρια) και του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο). Συγκεκριμένα, θα εξακριβωθεί η αγοραία και η μισθωτική αξία 161 ακίνητων.

* * * Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο που αφορά την ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου, που είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, καθώς στις 3 Νοεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση από τον ανάδοχο του έργου, τον Δ/ντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου και τον Ηλείο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική για να φτάσει στην υλοποίησή του.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση του έργου για τη Μεταφορά Μουσειακού Τροχαίου Υλικού, και συγκεκριμένα των υπ’ αριθμόν Κ 6000, Ρ 1278 & Ρ 16 118 από τους σιδηροδρομικού σταθμούς Βαρθολομιού, Κορίνθου και από το Αμαξοστάσιο Αγίων Αναργύρων στο Νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο (ΜΠΡ), συνολικής αξίας 7.192 ευρώ με ΦΠΑ. Όπως πάντα, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει στο κοινό το μουσείο που εγκαινιάστηκε πρόωρα το 2019.

* * * Σερβία: Παραδόθηκε το πρώτο από τα τρία διόρωφα ηλεκτρικά τρένα υψηλών ταχυτήτων από την Stadler

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*