Μ. Παπαδόπουλος: Βελτιώθηκαν τα δρομολόγια των μέσων που εξυπηρετούν φοιτητές

Στο ενισχυμένο προγραμματισμένο συγκοινωνιακό έργο που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2021 για την εξυπηρέτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Σοφία – Χάϊδω Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού φοιτητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, για αυτήν τη χρονική περίοδο όπου η επιβατική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η χρονοαπόσταση εξυπηρέτησης των γραμμών 242 και 250 που εξυπηρετούν τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΕΚΠΑ και ΕΜΠ τις ώρες αιχμής είναι 5-6 λεπτά. Πέραν αυτών, έχουν ενισχυθεί οι γραμμές 220-221, 230 και 608 που επικουρικά εξυπηρετούν τα δύο αυτά ιδρύματα με καλυτέρευση της συχνότητας διέλευσης τους από τις στάσεις.

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός της ΟΑΣΑ ΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη του τα λειτουργικά στοιχεία (διαδρομή, δρομολόγια, οχήματα, επιβατική κίνηση κλπ), των λεωφορειακών γραμμών που μπορούν να εξυπηρετήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω – Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα – Πανεπιστημιούπολη Αθηνών) έχει προχωρήσει στην πύκνωση των δρομολογίων με αποτέλεσμα την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών σε όλους τους δημότες και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με συχνότερη δρομολόγηση και μείωση του εκτιμώμενου χρόνου αναμονής.

Ενδεικτικά, η χρονοαπόσταση της λεωφορειακής γραμμής 829 είναι βελτιωμένη στα 10-12 λεπτά τις ώρες αιχμής, η γραμμή τρόλεϊ 21, η οποία ενισχύθηκε και με αρθρωτά οχήματα, έχει πλέον χρονοαπόσταση κάθε 8-9 λεπτά τις ώρες αιχμής, καθώς και οι γραμμές Α15, 703, 803, 852, έχουν αντίστοιχη ενίσχυση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στο Μετρό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η συχνότητα δρομολογίων τις ώρες αιχμής είναι κάθε 4 λεπτά της ώρας στη γραμμή 3 και κάθε τεσσεράμισι 4,5 λεπτών στη γραμμή 2, ενώ στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και στο Τραμ οι συχνότητες δρομολογίων στις ώρες αιχμής είναι αυτές που ίσχυαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο ΟΑΣΑ έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κείμενες διατάξεις που εξέδωσαν το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ η μέγιστη πληρότητα επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, Μετρό, κλπ.) ορίζεται στο ποσοστό 85% της συνολικής χωρητικότητάς τους, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους του επιβάτες είναι υποχρεωτική.

Σε ό,τι αφορά τους σταθμούς, γίνεται από τα συνεργεία καθαρισμού συνεχής και επισταμένος καθαρισμός (απολύμανση) των επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, κουπαστές κλπ), ενώ είναι συνεχείς οι παρεμβάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληρο το δίκτυο των σταθερών συγκοινωνιών. Επιπλέον, γίνεται καθημερινή απολύμανση του εσωτερικού των συρμών σε σημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή το επιβατικό κοινό (χειρολαβές, χειρολισθήρες κτλ.). Ιδιαίτερα δε στα οχήματα, μετά τη λήξη της κυκλοφορίας αυτών, γίνεται απολύμανση και με νεφελοψεκασμούς.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*