Προσωρινός ανάδοχος για το έργο που θα μεταμορφώσει το σταθμό Λαρίσης

Το 2027 ο σταθμός Λαρίσης, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, αναμένεται να σταματήσει να έχει την εικόνα εργοταξίου που παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια ενώ θα γίνει πιο προσβάσιμος με την ολοκλήρωση της υπόγειας σύνδεσης με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό και την κατασκευή των αποβαθρών 1, 2 και 3 που βρίσκονται πλησιέστερα στο κτήριο του σταθμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαγωνισμό για τη β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης μειοδότησε η κοινοπραξία Intrakat – Σιδηροδρομικά έργα ΑΤΕ η οποία προσέφερε έκπτωση 7,5%. στο διαγωνισμό προϋπολογισμού 33.990.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται για την κοινοπραξία που εκτελεί ήδη τα έργα υπογειοποίησης των γραμμών από την έξοδο του σταθμού Λαρίσης ως την περιοχή Τρεις Γέφυρες. Συμμετείχαν επίσης η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος και η Άβαξ, που προσέφεραν έκπτωση 6% και 5,07% αντίστοιχα.

Παράλληλα με τις κύριες εργασίες, στο σταθμό Λαρίσης θα καταστασκευαστούν και μία σειρά από άλλα μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά συμπληρωματικά έργα. Ανάμεσα σε αυτά και η θεμελίωση των μελλοντικών επιπέδων 1 και 2 του σταθμού έτσι ώστε να ακολουθήσει η μελλοντική επέκτασή του η οποία θα προσθέσει και επιπλέον εμπορικές χρήσεις, κάνοντάς τον έτσι να μοιάζει περισσότερο με ένα σιδηροδρομικό σταθμό ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Προς το παρόν, η ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχουν στον προγραμματισμό τους το συγκεκριμένο έργο το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση των έργων της β’ φάσης.

Επιπλέον, θα γίνουν έργα υποδομών μέσα και γύρω από το σταθμό (συμπεριλαμβανομένων και οδικών έργων), κατασκευή τριών νέων πεζοδιαβάσεων που θα ενώνουν τις δύο πλευρές του σταθμού, νέας ράμπας φόρτωσης οχημάτων κ.ά. (αναλυτικά τα έργα)

Οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί όμως να κάνουν υπομονή για 5,5 χρόνια σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα (εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) για να δουν τη νέα εικόνα του σταθμού, και έτσι, αν οι υπογραφές πέσουν στις αρχές του 2022, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2027.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*