Προς υπογραφή η συμπληρωματική σύμβαση για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η 1η συμπληρωματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου κατασκευής του τετραπλού υπογειοποιημένου σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα έξοδος Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ προς την κοινοπραξία INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ που κατασκευάζει το έργο.

Η συνολική αξία της συμπληρωματικής σύμβασης ανέρχεται σε 23.866.833,73 ευρώ, χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ, τα οποία βαρύνουν τον εργοδότη. Στο ποσό περιλαμβάνονται τα κονδύλια των ΓΕ & ΟΕ (18%), των απροβλέπτων δαπανών ποσού 1.937.628,47 ευρώ και των απολογιστικών εργασιών ποσού 400.000 ευρώ.

Η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης είχε προαναγγελθεί από την ΕΡΓΟΣΕ πριν από περίπου ένα χρόνο. 

Το έργο της κατασκευής τετραπλού υπόγειου σιδηροδρομικού διαδρόμου δημοπρατήθηκε το 2018 με ανάδοχο την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, με προϋπολογισμό προσφοράς 66.580.539,74 ευρώ (αν και ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ήταν 122 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2019 με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2023. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το Νοέμβριο του 2020 από ενημέρωση της ΕΡΓΟΣΕ σε κατοίκους της περιοχής, είχε ήδη συγκεντρωθεί ένα έτος καθυστερήσεων λόγω μη παραχώρησης της δυτικής γραμμής από τον ΟΣΕ για αποξήλωση.

Σύμφωνα με όσα είχε πει σε επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη νέα σύμβαση ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, αυτή αφορά την κατασκευή διαφραγματικών  τοίχων στήριξης του τεχνικού υπογειοποίησης Cover & Cut της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής (τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος) στην περιοχή των Σεπολίων, με την χρήση υδροφρέζας.

Όπως είπε ο υφυπουργός «η υδροφρέζα, είναι ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που χρησιμοποιείται σε αυτή τη περίσταση για την διατήρηση των ορίων δονήσεων κατά την κατασκευή, όπως αυτά τέθηκαν στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η εργασία αυτή χαρακτηρίζεται «ως απρόβλεπτη καθώς προέκυψε το 2020, περίπου ενάμισι χρόνο μετά από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου και θα ήταν αδύνατο να έχει προβλεφθεί εξ αρχής και λόγω του μεγάλου του κόστους, δεν είναι επίσης δυνατό να καλυφθεί από το κονδύλι των απρόβλεπτων εργασιών του έργου».

Αυτή τη στιγμή, στόχος φαίνεται πως είναι η παράδοση των δύο από τις 4 υπόγειες γραμμές (μία ανά κατεύθυνση) το 2024 έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες κάτω από τις 2 γραμμές που χρησιμοποιούνται σήμερα για είσοδο στο σταθμό Λαρίσης. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*