Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα «κουτσουρεμένα» βραδινά δρομολόγια στο Μετρό και η διαφήμιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που δεν είδαμε

jelbo64/flickr.com

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η ΣΤΑΣΥ είχε σκοπό να επαναφέρει την δίωρη παράταση λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, μέτρο που σταμάτησε να ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Συνάντησε όμως την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει», οι μεταμεσονύχτιες ώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση της γραμμής και των συρμών και όχι για δρομολόγια και πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας λόγω παραβατικών στοιχείων, ιδίως στη γραμμή 1 (στην οποία όμως δεν ισχύει η δίωρη παράταση λειτουργίας εδώ και μία και πλέον δεκαετία).

Τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε και δόθηκε παράταση μίας ώρας στη λειτουργία των γραμμών 2 και 3 του Μετρό και του Τραμ. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τις συχνότητες δρομολογίων που ανακοινώθηκαν, τέσσερις επιπλέον διελεύσεις συρμών Μετρό και μόλις δύο (4 στο τμήμα Μουσσών – Σύνταγμα) παραπάνω διελεύσεις για το Τραμ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μερική επαναφορά της παράτασης λειτουργίας έχει να κάνει με τις συνθήκες που ζούμε και αποτελεί απλά την «πρόγευση» της πλήρους επαναφοράς του δίωρου, όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Όπως γράψαμε πριν λίγες μήνες, όταν η πανδημία κοπάσει, θα πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση σχετικά με τη νυχτερινή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, τόσο για τα μέσα σταθερής τροχιάς (και την ανάγκη π.χ. παράτασης του ωραρίου λειτουργίας και στη Γραμμή 1) όσο και στην ανάγκη αύξησης των νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών ώστε να καλύπτουν περισσότερους οδικούς άξονες και με βελτιωμένες συχνότητες, όπου αυτό απαιτείται από τη ζήτηση. 

Επομένως, τουλάχιστον από τη μεριά μας, θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα όταν η πανδημία σταματήσει να είναι η κύρια είδηση. 

Η αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ για τα νυχτερινά δρομολόγια: Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς δήλωσε σχετικά με την παράταση λειτουργίας: «Η  διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παίζουν με τη νοημοσύνη των πολιτών.  Ως τον Μάρτιο του 2020, η παράταση λειτουργίας του μετρό και του τραμ για τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, ήταν στις δύο ώρες.  Από αύριο, η παράταση επιστρέφει κουτσουρεμένη, καθώς δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα. Και κάποιοι πανηγυρίζουν για αυτό. Θα έπρεπε να έχουν καταλάβει από νωρίς ότι η προπαγάνδα από μόνη της δεν γεννά συρμούς, εργαζόμενους και αναβάθμιση της συντήρησης του δικτύου. Δεν συμβάλλει, δηλαδή, στην ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών για το επιβατικό κοινό.»


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η καμπάνια για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Άδοξο τέλος είχε η διαφημιστική καμπάνια για την ενίσχυση της χρήσης Ath.ena Card η οποία είχε δρομολογηθεί πριν από δύο χρόνια. Ο ΟΑΣΑ διέλυσε τη σχετική σύμβαση που είχε υπογράψει με εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2020 (ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2019), στην έναρξη δηλαδή της πανδημίας του κορωνοϊού και όταν ξεκίνησε η μεγάλη πτώση της επιβατικής κίνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο οργανισμός και η εταιρεία αποφάσισαν να μην συνεχίσει η εκτέλεση της καμπάνιας. Η διαφημιστική εταιρεία θα αποζημιωθεί για το μέρος της σύμβασης που είχε προλάβει να εκτελέσει, δηλαδή 10.700 ευρώ συν ΦΠΑ για μία διαφήμιση που δεν θα δούμε ποτέ. 

Καθαριότητα στο Μετρό: Η ΣΤΑΣΥ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού-μαμούθ για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού του τροχαίου υλικού των γραμμών 1,2, 3 & Τραμ και των αμαξοστασίων της ΣΤΑΣΥ για διάρκεια 2 ετών (και δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος) η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει στις αρχές του 2023, όταν λήξει η ισχύουσα σύμβαση. Η σύμβαση χωρίζεται σε δύο τμήματα, με το πρώτο να αφορά τον καθαρισμό του τροχαίου υλικού (41,5 συρμούς των 5-6 οχημάτων στη Γραμμή 1, 66 συρμούς των 6 οχημάτων στις Γραμμές 2 και 3 και 34 συρμούς Τραμ), και των εγκαταστάσεων καθαρισμού και πλυντηρίων) και το δεύτερο τμήμα τα αμαξοστάσια Σεπολίων, Ελαιώνα, Σταυρού, Πειραιά, Φαλήρου & Ελληνικού. Ο προϋπολογισμός για το πρώτο τμήμα και τα δύο πρώτα έτη ανέρχεται στο ποσό των 2.492.400 ευρώ με ΦΠΑ και για το δεύτερο τμήμα στο ποσό των 260.400 ευρώ με ΦΠΑ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 17η Ιανουαρίου. 

Δυστύχημα στον ηλεκτρικό: Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την καθυστέρηση του πορίσματος για τα αίτια του δυστυχήματος στη γραμμή του ΗΣΑΠ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Είμαστε ευαίσθητοι και ευέξαπτοι γιατί πέρα από την δεοντολογία ή την ανικανότητα της εκτελεστικής διοίκησης και του Διευθύνοντος Σύμβουλου, όλα αυτά αναδεικνύουν οσμή παρακμής. Κατήφορου. Και ο κατήφορος θα φέρει και άλλες αστοχίες. Και ατυχήματα. Όποιος νομίζει μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο. Και να συμβάλλει αν θέλει. Αλλά όχι εμείς

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Στη δέσμευση πιστώσεων για την χρηματοδότηση των συγκοινωνιών της Αθήνας προχώρησε τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν οι εξής πιστώσεις: 10.399.960 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της Ο.Σ.Υ. Α.Ε, 2.726.800 ευρώ για τη σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ Αττικής, 2.200.000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ., 777.500 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της ΟΣΥ Α.Ε. γενικά και προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 313.700 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. γενικά και αφορά προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

… και στον κόσμο:


 

Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 438.178,69 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Οκτωβρίου 2021 της Τηλεματικής.
  • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.453.950,39 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Οκτώβριο 2021.
  • Δαπάνη ποσού 56.615,30 ευρώ με ΦΠΑ που αφορούν την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Σεπτεμβρίου και μετεγκαταστάσεων μηνός Οκτωβρίου 2021.
  • Δαπάνη ύψους 36.665,62 ευρώ που αφορά υπηρεσίες προσωρινής απεγκατάστασης εξοπλισμού τηλεματικής.
  • Δαπάνη ύψους 19.840 ευρώ για υπηρεσίες διεξαγωγής έρευνας. 

  • Προμήθεια διαγωνισμού για προμήθεια καμερών και εξοπλισμού για το σύστημα κλειστού
    κυκλώματος τηλεόρασης της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. προϋπολογισμού 191.485,76 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 4.960 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά χορηγία σε συνέδριο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*