Ποιοι στρατιωτικοί πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο και ποιοι μετακινούνται δωρεάν στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξεκαθαρίζεται ποιοι στρατιωτικοί δικαιούνται απαλλαγή από το κόμιστρο και ποιοι μειωμένο κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά το έτος 2022.

Σύμφωμα με την ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 5242, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή κομίστρου, κατά το έτος 2022, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) αρμοδιότητας των παρόχων αστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), καθώς και στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.):

  • Οι οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση κατά τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ) των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν ή διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
  • Οι ανάπηροι αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και οι συνοδοί τους (θεράποντες – θεραπαινίδες), οι οποίοι διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Απαλλαγή κατά το ήμισυ (50%) από την καταβολή κομίστρου, δηλαδή μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο κατά το έτος 2022 δικαιούνται οι μαθητές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με έδρα λειτουργίας στην Αττική, εκτός από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), στα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

Το δικαίωμα δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης εξασφαλίζεται με τη διάθεση από τον Ο.Α.Σ.Α. ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης (προσωποποιημένες κάρτες Athena Card) και με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης από τον Ο.Α.Σ.Θ. στις ως άνω κατηγορίες δικαιούχων.

Η πιστοποίηση των οπλίτών, των μαθητών ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και των ΔΕΑ γίνεται με την επίδειξη στρατιωτικής ταυτότητας. Για τους ανάπηρους αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και τους συνοδούς τους, η πιστοποίηση γίνεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων & Αναπήρων Πολέμου του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για τον Προαστιακό όπου ισχύει η εκπτωτική πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*