Τα νέα του σιδηρόδρομου: έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις φέρνει το 2022

* * * Καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε δρομολόγια το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου εξαιτίας τεχνικού προβλήματος σε αλλαγή τροχιάς στο ΤΧ2 στη Θεσαλονίκη. Καθυστερήσεις σε δρομολόγια και στην Αθήνα χτες Τετάρτη λόγω προβλήματος στα κλειδιά στις Κάτω Αχαρνές.

* * * «H Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας, η οποία θα έχει ηλεκτροκίνηση στον σιδηρόδρομο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός (σ.σ. τους χαιρετισμούς μας παρόλα αυτά από την ήδη ηλεκτροκινούμενη Αττική) στο πλαίσιο συνάντησης με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. Ο κ. Αγοραστός επίσης τον υφυπουργό αφενός για την εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην αναβάθμιση του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας, όπως και των προμελετών για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ύψος των οδών Αγιάς, Καραγάτση, Βόλου και τη μελέτη στη γέφυρα επί της Λεωφόρου Καραμανλή. Ειδική μνεία έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στο έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διαπερνούν τη Λάρισα. Εντός του Ιανουαρίου, το νωρίτερο, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα – Βόλος.

* * * Στην τελική ευθεία το έργο της χάραξης για την επέκταση του ιστορικού τρένου του Οδοντωτού από τα Καλάβρυτα μέχρι τη Μονή της Αγίας Λαύρας, προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του αλλά και για να συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η επέκταση θα είναι 5 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα τρέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υφιστάμενη γραμμή, η πρώτη που γίνεται από την λειτουργία του έργου το 1896. Η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 17/2/2022.

* * * Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο αναφορικά με τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα εξυπηρετεί την Πτολεμαΐδα και άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΟΣΕ απάντησε πως η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα ανήκει στο αναλυτικό δίκτυο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΔΜ) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050, όχι όμως και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις Κοζάνη – Βέροια και Πτολεμαΐδα -Βέροια. Ο ΟΣΕ έχει προτείνει να προστεθεί στο ΔΔΜ και η γραμμή Κοζάνη – Βέροια. 

* * * Στο Αίγιο υπάρχουν παράπονα αφού η οδική πινακίδα που οδηγεί τα οχήματα προς το σταθμό του Προαστιακού αναγράφει “Σ.Σ. Αιγίου”, μάλλον απευθυνόμενη αποκλειστικά σε εργαζόμενους του ΟΣΕ που μπορούν να την «αποκωδικοποιήσουν». 

* * * Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, αποφασίστηκε η μεταβίβαση από τον ΟΣΕ στο ελληνικό δημόσιο 3.582 μονάδων τροχαίου υλικού, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται στο ποσό 309.103.657,73 ευρώ με αντάλλαγμα την ισόποση διαγραφή χρέους της ΟΣΕ Α.Ε. προς το ελληνικό δημόσιο.

* * * «Κλείδωσε» και τυπικά η χρηματοδότηση του έργου «Οργανωτική μεταρρύθμιση στο Σιδηροδρομικό Τομέα» καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υπέγραψε τη σχετική ένταξη του μεταρρυθμιστικού αυτού projects στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό αφορά στο θεσμικό και οργανωτικό μετασχηματισμό των δύο σιδηροδρομικών φορέωνΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη ανταπόκρισή τους στις νέες ανάγκες της αγοράς σιδηροδρόμων. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 6.199.380 ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ το 2022, τα υπόλοιπα το 2023).

* * * Μετά την ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη Rail Cargo Logistics Goldair (κοινοπραξία της ελληνικής Goldair και των Αυστριακών Σιδηροδρόμων) και την Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PΕΑRL), σιδηροδρομικό βραχίονα της Cosco, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι Ρουμάνοι της Grup Feroviar Roman (GFR) για να ξεκινήσουν εμπορευματικά σιδηροδρομικά δρομολόγια στην Ελλάδα εντός του 2022.

* * * Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ με επιστολή της προς τη διοίκηση της εταιρείας προτίνει να μοιραστούν στο προσωπικό έλξης μάσκες FFP2 αφού η χρήση τους από την πλευρά των επιβατών είναι πλέον υποχρεωτική. 

* * * Ο Άι Βασίλης έφτασε στον Βόλο με τρένο για να μοιράσει δώρα στα παιδιά, σε μία συνεργασία του Ειδικού Σχολείου Αγριάς και του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Δυστυχώς παρόμοια παράδοση δεν θα τηρηθεί στη Δράμα λόγω των νέων μέτρων. 

* * * Αιωνόβια ελαιόδεντρα από τη βόρεια Πελοπόνησσο έχουν φυτευτεί τις τελευταίες μέρες σε πάρκα της Βέροιας, όπως στην πλατεία Ελιάς και Ωρολογίου στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων της ΕΡΓΟΣΕ.

* * * Ένα αφιέρωμα στη θρυλική σιδηροδρομική γέφυρα του Εύηνου Αιτολοακαρνανίας η οποία κατέρευσε πριν από λίγες εβδομάδες εξαιτίας της κακοκαιρίας. Όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή δεν είναι καταργημένη αλλά βρίσκεται σε «προσωρινή αναστολή λειτουργίας» (εδώ και 50 χρόνια). Επομένως, η γέφυρα πρέπει να αποκατασταθεί από τον ΟΣΕ. Εν τω μεταξύ, ο δήμος Ναυπακτίας, κατεφάφισε μέρος της προβλήτας Κρυονερίου στην οποία έφταναν τα τρένα ακτοπλοϊκώς από την Πελοπόνησσο από τον καιρό του Τρικούπη χαρακτηρίζοντάς την ως «αυθαίρετη».

* * * Μία συνέντευξη με τον Διαμαντή Μυρτσίδη, συγγραφέα του Βιβλίου – Λευκώματος, «Η ιστορία του σιδηροδρόμου στον Έβρο».

* * * Κολομβία: Ένα τρένο διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα φώτα εντυπωσίασε κινούμενο στους δρόμους της Μπογκοτά. // Σουηδία: Οι σουηδικοί σιδηρόδρομοι ανέθεσαν στην Alstom την προμήθεια των γρηγορότερων τρένων της χώρας και συγκεκριμένα 25 τρένα με ανώτατη ταχύτητα τα 250 χλμ/ώρα. // Ισπανία: Παρόντος του βασιλιά και του πρωθυπουργού παραδόθηκε η σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Μαδρίτης και Ορένσε // Ιαπωνία: Το πρώτο όχημα διπλής λειτουργίας στον κόσμο, που κινείται εξίσου σε δρόμο και σε σιδηρόδρομο παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία (σ.σ. υπάρχουν βεβαίως μηχανήματα έργων που ήδη έχουν αυτή τη δυνατότητα) // Γαλλία: Μετά από χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι τα νυχτερινά δρομολόγια τρένων στη χώρα, η δημοφιλία των οποίων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*