Από τον πρωθυπουργό τα εγκαίνια του Τραμ στον Πειραιά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να είναι ο πρώτος επιβάτης του Τραμ στον Πειραιά, αφού θα παραβρεθεί στα εγκαίνια, η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν μένει να επιβεβαιωθεί. 

Σύμφωνα με το parapolitika.gr, δημοσίευμα του οποίου αναφέρει το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πρόκειται κατ’ αρχάς να μπουν στο Τραμ και να κάνουν τη διαδρομή από το Φάληρο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί, θα περιηγηθούν στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό Δημοτικό Θέατρο ο οποίος μαζί με τους σταθμούς Μανιάτικα και Πειραιάς πρόκειται να παραδοθούν το επόμενο καλοκαίρι

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μαζί με το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη θα περπατήσουν στους εμπορικούς δρόμους του Πειραιά και θα κατευθυνθούν προς τον Πύργο του Πειραιά ο οποίος βρίσκεται υπό ανακατασκευή για να ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σκοπός της όλης επίσκεψης είναι να περάσει το μήνυμα πως «ο Πειραιάς αλλάζει σελίδα». 

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τραμ. 

Η έναρξη των δρομολογίων είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε χωρίς αιτιολογία. 

Τα δρομολόγια του Τραμ πρόκειται να πραγματοποιούνται σε δύο γραμμές: Σύνταγμα – Πικροδάφνη και Ακτή Ποσειδώνος – Ασκληπιείο Βούλας (εδώ και μία εβδομάδα φτάνουν ως το Γήπεδο Καραϊσκάκη). Η μετεπιβίβαση μεταξύ των δύο δρομολογίων γίνεται στη στάση Πικροδάφνη.  

Η διάρκεια διαδρομής διαμορφώνεται στα 33΄ για τη διαδρομή «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», στα 35΄ για το «Πικροδάφνη – Σύνταγμα», στα 57΄ για το «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα» και στα 51΄ για το «Αγία Τριάδα – Ασκληπιείο Βούλας».

Η Επέκταση προς Πειραιά περιλαμβάνει 3,1 χλμ. μήκος διαδρομής προς Πειραιά και 2,3 χλμ. από τον  Πειραιά. Συγκεκριμένα αφορά  την διαδρομή Νέο Φάληρο – Μικράς Ασίας – Γρηγορίου Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου Α΄ – Λιμάνι (Ακτή Ποσειδώνος) – Εθν. Αντιστάσεως – Ομ. Σκυλίτση – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται σε 12 νέες στάσεις με μήκος αποβάθρων 60-65 μέτρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 7 νέες στάσεις στη διαδρομή εισόδου (Γήπεδο Καραϊσκάκη – Μικράς Ασίας – Λαμπράκη – Ευαγγελίστρια – Πλατεία Δεληγιάννη – Δημαρχείο – Ακτή Ποσειδώνος) και 5 νέες στάσεις στη διαδρομή εξόδου (Αγ. Τριάδα – Πλατεία Ιπποδαμείας – 34ου Συντάγματος – Ανδρούτσου – Ομ. Σκυλίτση).

Η σύμβαση για τα έργα του Τραμ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να παραδοθεί σε μόλις 25 μήνες, δηλαδή ως το Φεβρουάριο του 2015. Μία σειρά όμως καθυστερήσεων και προβλημάτων έκαναν το έργο να καθυστερήσει και τη συνολική διάρκειά του να φτάσει τα 9 περίπου χρόνια (107 μήνες) καθυστέρηση 328%!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*