Τρίτη 25 Ιανουαρίου: Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας

Ενημέρωση ώρα 21:50

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν τις πρωινές ώρες δεδομένων των συνθηκών, ενώ η κυκλοφορία τους αργότερα μέσα στη μέρα θα εξαρτηθεί από τις κατά τόπους συνθήκες.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ) αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά με εξαίρεση τα τμήματα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω του χιονιού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, και υπό την προϋπόθεση της ελεγμένης και ασφαλούς λειτουργίας της Υποδομής του Δικτύου του ΟΣΕ, για αύριο Τετάρτη 26/01/2022, ημέρα Αργίας, προβλέπεται να εκτελεστεί κανονικά το πρόγραμμα Αργιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: δηλαδή, όπως κάθε Κυριακή, δεν θα κυκλοφορήσουν τα 1532, 1537, 1552, 1557 της Χαλκίδας και τα 4+4 ζεύγη στη γραμμή Κορωπί-Λιόσια.

Οι επιπλέον αλλαγές των Δρομολογίων για το κοινό, για την 26η Ιανουαρίου συνίστανται στις ακυρώσεις:

  • των πρωινών IC-50 και IC-51 στη γραμμή Αθήνας και Θεσσαλονίκης
  • των πρωινών στη γραμμή της Χαλκίδας 11530, 1530, 1533.

Σημειώνεται ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας έχει ενημερωθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως η σιδηροδρομική σύνδεση θα αποκατασταθεί από τις 13:30. Η πληροφορία αυτή δεν έχει ανακοινωθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η εταιρεία Αττικές Διαδρομές εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση του Διεθύνονται Συμβούλου της:

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλλε την παραίτησή του. Όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή του «Προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά, από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

Στην απόδοση ευθυνών για την ταλαιπωρία οδηγών στην Αττική Οδό και επιβατών τραίνων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο κ. Καραμανλής καταρχάς εξέφρασε τη συγνώμη της Κυβέρνησης σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. «Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν δικαιολογεί τα πάντα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν και το θυμό και τη στεναχώρια και την απογοήτευση των πολιτών», σημείωσε.

Επισήμανε ότι: «Είχαν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από όλους τους παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο παραχωρησιούχος βάσει της σύμβασης παραχώρησης, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δρόμου και επανέλαβε ότι: «Είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις, παρόλα αυτά δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, πέρα από τη νομική διαδικασία που έχει θεσπίσει αυτή η Κυβέρνηση για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, έγινε ένα ακόμη βήμα, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά ΙΧ, που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό.

«Πέρα από την καταβολή αυτού του ποσού, υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέσπισε για να δούμε πού υπάρχουν ευθύνες. Και οι καμπάνες θα είναι βαριές και αυτό δεσμευόμαστε να το κάνουμε»,  τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε ότι παλαιότερα δεν υπήρχε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αυτή η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε το 2020. «Συγκαλείται λοιπόν αυτή η επιτροπή και επειδή ξέρω ότι θα πουν οι περισσότεροι τηλεθεατές ότι συνήθως γίνεται μία επιτροπή για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, αυτό λοιπόν δεσμευόμαστε ότι δεν θα γίνει. Επομένως, η επιτροπή αυτή ήδη έχει συγκληθεί μία μέρα μετά το συμβάν και πολύ σύντομα θα εξετάσουμε τι ακριβώς έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη και νομίζω εδώ οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και θα λάβουν τα 2.000 ευρώ δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.

Σε ερώτηση για το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη διαχείριση της κρίσης σημείωσε: «Υπήρξε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Υπήρξε αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία και αστοχία. Έγινε όμως από εχθές μια τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής να απεγκλωβιστούν 3.500 άνθρωποι και 2.500 οχήματα από την Αττική οδό πράγμα το οποίο έγινε. Μετά από καθυστέρηση; Μετά από καθυστέρηση. Μετά από ταλαιπωρία; Μετά από ταλαιπωρία.

Θεωρώ ότι και αυτό το κομμάτι δεν πρέπει να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Δεν λέμε ότι γίνανε όλα τέλεια, δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, αλλά το κράτος προσπάθησε και βρήκε λύση έτσι ώστε να μπορέσουμε να μην έχουμε χειρότερα γεγονότα».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ακόμη: «Τόσο στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και στην περίπτωση της Αττικής Οδού, που είναι ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται για πρώτη φορά η Κυβέρνηση και ζητά την καταβολή μιας μεγάλης αποζημίωσης και μετά θα υπάρξει και η αναζήτηση των οποίων ευθυνών».

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε χθες. Όποιος το πει αυτό νομίζω ότι προκαλεί την κοινή γνώμη. Ευθύνες υπάρχουν. Θα αποδοθούν. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση το να κάνουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών δεν βοηθάει κανέναν. Αύριο θα υπάρξει υπουργικό συμβούλιο. Όλες οι αρμόδιες επιτροπές θα συγκληθούν και εδώ είμαστε να απολογηθούμε για αυτά που έγιναν και όπου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, αυτό θα γίνει άμεσα», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


Ενημέρωση ώρα 17:15:

Οι συγκοινωνίες της Αθήνας αυτή τη στιγμή κινούνται ως εξής:

  • Μετρό: Κανονική λειτουργία, κλειστό το τμήμα Πλακεντίας – Αεροδρόμιο
  • ΗΣΑΠ: Η κυκλοφορία διεξάγεται μεταξύ σταθμών Πειραιάς – Ειρήνη
  • Τραμ: Στη Γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», τερματικός σταθμός είναι η στάση Λ. Βουλιαγμένης. Στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» τερματικός σταθμός είναι η στάση Κολυμβητήριο
  • Προαστιακός: Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο εν αναμονή εκχιονισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πραγματοποιούνται και τα υπόλοιπα δρομολόγια του Προαστιακού αν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν το ανακοινώνει γραπτώς.
  • Λεωφορεία – Τρόλεϊ: Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια

Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αποφάσισε σήμερα 25.01.2022 τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 24.01.2022.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητάει από τη Σιδηροδρομική Εταιρεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση κάθε ζημίας και ταλαιπωρίας των επιβατών, καλώντας την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της απόφασης της, η οποία προβλέπει επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100.000 ευρώ, για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με τα εντελλόμενα της Αρχής.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αποφάσισε:

  • Την αποκατάσταση κάθε ζημίας έναντι των επιβατών, λόγω της κατάργησης ή της απώλειας ανταπόκρισης των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
  • Την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100.000 ευρώ κατά της σιδηροδρομικής επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της εν λόγω επιχείρησης με τις διατάξεις του άρθρου 18 «Συνδρομή» παρ.1 και 3 και του άρθρου 32 του Παραρτήματος Ι «Ευθύνη σε περίπτωση κατάργησης, καθυστέρησης ή απώλειας ανταπόκρισης» του Κανονισμού των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στις 24.01.2022.
  • Την οργάνωση το συντομότερο δυνατόν εναλλακτικών υπηρεσιών μεταφοράς για τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών της εταιρίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, οι οποίοι (επιβάτες) δεν έφτασαν σε εναλλακτικό τόπο αναχώρησης ή στον τελικό προορισμό τους.

Διερεύνηση για την ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφάλειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εποπτικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της,  προχωράει παράλληλα στη διερεύνηση του συμβάντος όσον αφορά την  ορθή εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ).

Ειδικότερα με επιστολή της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής κ. Ιωάννας Τσιαπαρίκου προς τις Διοικήσεις του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε και της Σιδηροδρομικής Εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε, ζητείται η γνωστοποίηση μέχρι την Τρίτη 01-02-2022 των παρακάτω ενεργειών και πληροφοριών που αφορούν το συμβάν της πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας I/C 54, με μηχανή ρυμούλκησης, πλησίον του σταθμού Λιβαδειάς, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο δίκτυο.

  • Πρώτον: Την επίσπευση  διερεύνησής του συμβάντος που αφορά την πρόσκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με μηχανή ρυμούλκησης. Επίσης τη γνωστοποίηση  το συντομότερο δυνατό των σχετικών εκθέσεων/ πορισμάτων των αρμόδιων επιτροπών διερεύνησης συμβάντων και ατυχημάτων, σε εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ).
  • Δεύτερον: Την άμεση γνωστοποίηση τυχόν ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ακραίου φαινομένου της χιονόπτωσης στην περιοχή. Όπως επίσης και αντίστοιχα μέτρα/ενέργειες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ακινητοποίησης και πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας καθώς και του επακόλουθου τραυματισμού επιβατών της.
Σχόλιο του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, στον Flash FM Θεσσαλονίκης για την ανακοίνωση αποζημίωσης όσων πολιτών εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και στα τρένα
 
 «Μπορεί η ασφάλεια και η ταλαιπωρία των πολιτών να αποτιμάται σε 1.000 ή 2.000 ευρώ;»
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, σχολίασε, μιλώντας στον Flash FM Θεσσαλονίκης και τους δημοσιογράφους Θοδωρή Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη, την ανακοίνωση αποζημίωσης των πολιτών που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και τα τρένα.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Τι θα γίνει με όσους εγκλωβίστηκαν στις υπόλοιπες κεντρικές οδικές αρτηρίες; Στη Μεσογείων, την Κατεχάκη, τη Μαραθώνος, κ.ο.κ.;
Θα υπάρξει πρόνοια;
Και τελικά, μπορεί η ασφάλεια και η ταλαιπωρία των πολιτών να αποτιμάται σε 1.000 ή 2.000 ευρώ;».

Ενημέρωση ώρα 14:30

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (του Ομίλου Ferrovie  dello  Stato  Italiane  Group-FSI) και ζήτησε η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χτεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.

Πράγματι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57  (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή:

Ο κ. Καραμανλής επιτέλους εμφανίστηκε.

Μετά από 30 και πλέον ώρες αποφάσισε να βγάλει μια ανακοίνωση.

Μια ανακοίνωση χωρίς έστω μια συγγνώμη.

Ίσως δεν έμαθε ότι εκτός από την Αττική Οδό:

  • Έκλεισε ο προαστιακός.
  • Έκλεισε ο ΗΣΑΠ.
  • Αποσύρθηκαν λεωφορεία και τρόλεϊ.
  • Έκλεισε η Μεσογείων.
  • Έκλεισε η Κατεχάκη.
  • Έκλεισε η Μαραθώνος.
  • Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας.
  • Εγκλωβίστηκαν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, στα οχήματά τους.
  • Αποκλείστηκαν επιβάτες τρένων στην Οινόη, στην Τιθορέα, στον προαστιακό Αθήνας – Χαλκίδας.
  • Αποκλείστηκαν ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.

Τώρα που τα έμαθε και αυτά, μήπως να ενημερώσει και τους πολίτες για το τι έπραξε και τι δεν έπραξε ο ίδιος τις ώρες του επιτελικού χάους;


Ενημέρωση ώρα 14:05

Σύνοψη της κατάστασης στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέχρι στιγμής:

  • Μετρό γραμμές 2 & 3: Κανονική λειτουργία πλην του τμήματος Πλακεντίας – Αεροδρόμιο
  • Μετρό γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορεί μεταξύ Πειραιά – Νέα Ιωνία
  • Τραμ: Τα δρομολόγια προς Σύνταγμα σταματούν Φιξ και τα δρομολόγια προς Βούλα σταματούν Παλαιό Δημαρχείο.
  • Προαστιακός: Η γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο αναμένει εκχιονισμό για να ξεκινήσουν δρομολόγια. Μεταξύ Σταθμού Λαρίσης – Αεροδρομίου κινείται μόνο συρμός για μεταφορά απεγκλωβισμένων Αττικής Οδού
  • Λεωφορεία – Τρόλεϊ: Δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ. Από τα ΚΤΕΛ ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει προσπάθεια να βγουν (αστικά) λεωφορεία μετά το μεσημέρι, αν όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανακοίνωση Αττικής Οδού για αποζημίωση εγκλωβισμένων:

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα.  Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές.

Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα.


Ενημέρωση ώρα 13:35:

Σύμφωνα με ανακοίνωση λίγο νωρίτερα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, παρατείνεται και για αύριο Τετάρτη η γενική αργία σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

Ενημέρωση παρτείχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης:

Χθες το απόγευμα, η σιδηροδρομική σύνδεση από και προς Θεσσαλονίκη διεκόπη, λόγω της ακινητοποίησης της αμαξοστοιχίας 54 και πτώσης δένδρου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια 55 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και 56 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) που ήταν ήδη σε πορεία, να αναμένουν στο σταθμό της Οινόης. 

Οι αμαξοστοιχίες ήταν σταθμευμένες με ασφάλεια εντός του σταθμού και είχαν θέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής. Με την συνδρομή περιπολικού, οι συνοδοί των αμαξοστοιχιών φρόντισαν να αγοράσουν προμήθειες από γειτονικά μαγαζιά. 

Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε η εκκένωση των επιβατών με λεωφορεία μισθωμένα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10:00, με το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών να αποβιβάζονται στο ΣΣ Λαρίσης, καθώς ορισμένοι επιβαίνοντες επέλεξαν να μετακινηθούν με ίδια μέσα προς Θεσσαλονίκη.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 400 άτομα με 70 να φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επανέλθουν τα δρομολόγια στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως στην προσπάθεια ρυμούλκησης της αμαξοστοιχίας 54 υπήρξε μικρή πρόσκρουση με τη μηχανή ρυμουλκησης λόγω της ολισθηρότητας της γραμμής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρά τραυματίες. Η αμαξοστοιχία εν τέλη τέθηκε σε κίνηση προς το σταθμό της Δαύλειας, όπου περίμεναν ασθενοφόρα για να παρέχουν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν όποιους ασθενείς χρειαστεί στο νοσοκομείο.


Ενημέρωση ώρα 13:20:

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αττική Οδός σχετικά με την παραλαβή εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων:

Οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους:

  1. Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  2. Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  3. Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία). 
  4. Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:

  1. Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
  2. Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
  3. Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.     

Καλούνται οι οδηγοί που παραμένουν στα οχήματά τους να επικοινωνούν με το Κέντρο Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο τετραψήφιο 1024.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ενημέρωση ώρα 12:15:

Με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό.

Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν.

Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστας Καραμανλής.


Ενημέρωση ώρα 11:50:

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΟΣΥ, δεν θα βγουν σήμερα Τρίτη από τα αμαξοστάσια Λεωφορεία και ΤρόλεΪ.

Ενημέρωση ώρα 11:35:

Νεότερη ενημέρωση για τα μέσα της ΣΤΑ.ΣΥ.:

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ: Η κυκλοφορία των συρμών γίνεται στο τμήμα Πειραιάς- Ν. Ιωνία και αντίστροφα.

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: Οι συρμοί κυκλοφορούν κανονικά και στις 2 γραμμές. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

ΤΡΑΜ: Στη Γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη» τερματικός σταθμός είναι η στάση Φιξ και στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλ. Δημαρχείο, λόγω πτώσης δέντρων στη σιδηροτροχιά και την εναέρια γραμμή.


Αρχικό άρθρο:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τους συγκοινωνιακούς φορείς, οι συγκοινωνίες της Αθήνας θα κινηθούν ως εξής την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022:

  • Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Η κυκλοφορία των συρμών θα γίνεται στο τμήμα Πειραιάς- Αττική και αντίστροφα από την έναρξη της λειτουργίας.
  • Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά και στις 2 γραμμές από την έναρξη της λειτουργίας. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.
  • Τραμ: Η λειτουργία του Μέσου θα ξεκινήσει και στις 2 γραμμές Τραμ στις 8 το πρωί.
  • Προαστιακός: Τα δρομολόγια σε όλες τις γραμμές θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι

Όσον αφορά τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ, αναμένεται να μην κυκλοφορήσουν κατά τις πρωινές ώρες. Προτεραιότητα θα δοθεί στα δρομολόγια που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Ο ΟΑΣΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Ο  ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Σήμερα Τρίτη, η μέρα είναι ειδική αργία για τους περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε Αττική, Βοιωτία, Ευβοία, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη και ισχύουν τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*