Κατασκευή σταθμού Μετρό στην κεντρική πλατεία ζητούν στην Αγία Παρασκευή

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό

Την επαναφορά του αιτήματος για κατασκευή σταθμού του Μετρό στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής ζητά ψήφισμα το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζόμπολος, με αφορμή την προαναγγελθείσα κατασκευή νέου σταθμού του Προαστιακού στον Γέρακα, ζητά τη δημιουργία νέας στάσης του Μετρό στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τη μόνη στάση που θα βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου.

Προς το σκοπό αυτό, προτείνει τη δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρει, η παρούσα συγκυρία για το αίτημα είναι ευνοϊκή καθώς «οι στάσεις που έχουν εγκριθεί θα εξυπηρετούν ελάχιστους επιβάτες σε σχέση με την πλατεία μας και υπάρχει σε εξέλιξη πλήθος επεκτάσεων του Μετρό».

Η κατασκευή σταθμού της γραμμής 3 στην στην Αγία Παρασκευή προβλέπονταν να γίνει αρχικά στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη γραμμή να κινείται κάτω από τη λεωφόρο Μεσογείων έχοντας ως τερματικό σταθμό την  περιοχή του Σταυρού (αντί για τη Δουκίσσης Πλακεντίας). Το σχέδιο αυτό όμως συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία με το δήμο να ζητά τη μετακίνηση του σταθμού εκτός του κέντρου της πόλης ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η κυκλοφορία στους δρόμους. Τελικά, ο σταθμός που σήμερα ονομάζεται Αγία Παρασκευή κατασκευάστηκε εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Η κατασκευή ενός σταθμού του Μετρό στο κέντρο της Αγίας Παρασκευής, προφανώς μέσω της κατασκευής κλάδου της γραμμής 3, θα πρέπει πάντως να θεωρείται μη ρεαλιστική επί του παρόντος, εκτός από την περίπτωση που θα πρόκειται για κάποιο κλάδο με τη γραμμή να συνεχίζει στη συνέχεια προς το Σταυρό και άλλες περιοχές (π.χ. Γέρακας). Σε κάθε περίπτωση, αν το αίτημα εξεταστεί από την κυβέρνηση και την Αττικό Μετρό θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια μέχρι την ωρίμανση των σχετικών μελετών.

Το ψήφισμα του κ. Ζόμπολα:

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις για τον δήμο Γέρακα που θα συνδέεται με τον Προαστιακό και το Μετρό, με νέα υπόγεια γραμμή και υπόγεια στάση στην κεντρική πλατεία Μακεδονίας (διαγωνισμός ΕΡΓΟΣΕ 3/12/21) και δύο μελλοντικών που διαπραγματεύεται στον Γαργηττό και τον Άγιο Γεράσιμο. Το έργο θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο των επεκτάσεων του Προαστιακού προς το Λιμάνι της Ραφήνας.

Κατόπιν του παραπάνω επανασχεδιασμού των γραμμών στην περιοχή μας :

«Ζητούμε πάγιο αίτημα των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, να κατασκευαστεί νέα στάση ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, η μόνη που θα είναι εντός των Ορίων του δήμου μας.»

Προτείνεται η δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και οργανισμούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πόλη της περιοχής μας χωρίς στάση μετρό εντός των Ορίων του δήμου μας.

Είναι ευνοϊκή η συγκυρία να απαιτήσουμε ξανά την στάση μετρό στην πλατεία και πολιτικά ευνοϊκή, οι στάσεις που έχουν εγκριθεί θα εξυπηρετούν ελάχιστους επιβάτες σε σχέση με την πλατεία μας και υπάρχει σε εξέλιξη πλήθος επεκτάσεων του Μετρό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΜΠΟΛΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*