Τα νέα του σιδηρόδρομου: κατάθεση προσφορών για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, το 2022 η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων βαγονιών από όλη τη χώρα

* * * Παράταση μιας εβδομάδας δόθηκε για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΕΡΓΟΣΕ για 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, μεταξύ των οποίων και τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα. Η νέα ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίστηκε η Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. Η απασφράγιση των προσφορών για το έργο της επέκτασης προς Λαύριο αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου και για την επέκταση προς Ραφήνα την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να είναι μακρόσυρτη και θα περάσουν χρόνια μέχρι την υπογραφή συμβάσεων και έναρξη των εργασιών.

* * * Εν τω μεταξύ στην Πάτρα, ο δήμαρχος επιμένει πως θα επιτρέψει καμία εργασία για επιφανειακή έλευση του τρένου στην πόλη ζητώντας όλη η γραμμή να είναι υπόγεια.

* * * Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω εκτέλεσης εργασιών υποδομής, από την ΕΡΓΟΣΕ, στο τμήμα Λειανοκλάδι – Λαμία, αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στο τμήμα Λειανοκλάδι – Λαμία – Στυλίδα, από Δευτέρα 24/1/2022 και για 45 ημέρες. Δεν ανακοινώθηκε η λειτουργία κάποιας λεωφορειακής γραμμής.

* * * Ένας άνδρας παρασύρθηκε αργά το απόγευμα της της περασμένης Δευτέρας από τρένο στην περιοχή  του Μενιδίου ενώ προσπαθούσε να περάσει από τις γραμμές. Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

* * * Υπογράφεται μέσα στις προσεχείς μέρες το MOU (Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης) προκειμένου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αναλάβει τη μελέτη χρηματοδότησης των έργων αναβάθμισης των συρμών αλλά και της γραμμής του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτό-Καλάβρυτα.

* * * Στις 26 Ιανουαρίου (28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με νέα απόφαση) αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του Θριάσιο ΙΙ, που αφορά τη λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση των μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής Θριασίου Πεδίου (ΕΣΣΣΔΙ) για περίοδο 30 ετών.

* * * Βαθαίνει σε σημείο επικίνδυνο η εγκατάλειψη της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας με την κατάσταση να έχει χειροτερεύσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της χώρας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού

* * * Στη Στοκχόλμη, η Foster + Partners ανέλαβε μετά από διαγωνισμό να σχεδιάσει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ο οποίος θα επεκταθεί. Στην Αθήνα, μέσα στο 2022 αναμένουμε τις υπογραφές για το έργο μέσω του οποίου ο σταθμός Λαρίσης θα σταματήσει να θυμίζει εργοτάξιο και να συνδεθεί με το Μετρό ύστερα από μία και πλέον 20ετία. Όσο για κάποια επέκτασή του ή προσθήκη επιπλέον εμπορικών χρήσεων, θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον λίγες δεκαετίες ακόμα.

* * * Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται στο πρόβλημα της σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης στη Δυτική Θεσσαλία με την κατάργηση του πρωινού δρομολογίου ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και των άλλων Φορέων της τοπικής κοινωνίας. Σε άλλη ερώτηση, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την παράταση των συμβάσεων 160 ατόμων για την κάλυψη των ισόπεδων διαβάσεων αντί για ανάθεση του έργου σε εταιρείες security.

* * * Ανάμεσα στις (πολλές είναι η αλήθεια) ερωτήσεις που καταθέτουν στη Βουλή βουλευτές του κόμματος του κ. Βελόπουλου περιλαμβάνεται μία για την επικινδυνότητα των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων της Βυρώνειας και της Λειβαδιάς του Δήμου Σιντικής Ν. Σερρών (δεν δουλεύουν οι μπάρες, τι έκπληξη) και μία για για την απουσία σιδηροδρομικών έργων στο νομό Πέλλας (οι βουλευτές συγκεκριμένα ζητούν σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Γιαννιτσά – Σκύδρα και Έδεσσα μέσω προαστιακού σιδηροδρόμου).

* * * Εντός του 2022 πρόκειται να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός από τον ΟΣΕ, αλλά και να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων βαγονιών που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απάντηση του οργανισμού σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή η βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κ.κ. Αβδελάς και Χύτας. Συνολικά θα απομακρυνθούν περί τα 900 βαγόνια, τα 700 εκ των οποίων από τη Θεσσαλονίκη.

* * * Μπορεί να πέρασαν 55 χρόνια από τότε που σταμάτησε την λειτουργία του το μικρό τρενάκι της γραμμής Σαρακλή – Σταυρού, μεταξύ των νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών, όμως εξακολουθεί να υπάρχει στο νου και στην καρδιά των ανθρώπων που το έζησαν.

* * * Όταν η Κρήτη αποτέλεσε βραχύβιο αυτόνομο κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα, οι αρχές σχεδίαζαν την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου (αναβιώνοντας προηγούμενα σχέδια των Οθωμανών) τα οποία ποτέ δεν προχώρησαν εξαιτίας του μεγάλου κόστους. Η Κρήτη απέκτησε τρένα τις δεκαετίες του 20 και του 30 με εμπορική μόνο λειτουργία.

* * * Κίνα: Με την παράδοση της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, το δίκτυο γραμμών υψηλών ταχυτήτων της Κίνας έφτασε τα 40.000 χιλιόμετρα // Σλοβενία: Οι σλοβενικοί σιδηρόδρομοι θα λανσάρουν 52 νέα τρένα Stadler το 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*