Βοστώνη: Δωρεάν επιβίβαση σε λεωφορεία σε φτωχικές γειτονιές

Τη δωρεάν επιβίβαση σε τρεις λεωφορειακές γραμμές που κινούνται σε φτωχικές γειτονιές της Βοστώνης ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η δήμαρχος της πόλης Michelle Wu. Η Wu, η οποία εκλέχθηκε έχοντας τις δωρεάν μετακινήσεις ως βασικό μέρος του προγράμματός της, τόνισε ότι η δωρεάν μετακίνηση έχει ως κύριο να αποδωθεί “κλιματική δικαιοσύνη”, δηλαδή να ανακουφιστούν τα τμήματα του πληθυσμού που ενώ συμβάλλουν λιγότερο στην κλιματική κρίση, δέχονται τις περισσότερες συνέπειες από αυτή.

Σύμφωνα με ειδικούς, η δωρεάν μετακίνηση είναι ένα σημαντικό μέτρο για την επίτευξη της κλιματικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να αποτελέσει μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής.

Ακόμα και σε μία πόλη τόσο πυκνοκατηκημένη όσο η Βοστώνη, οι μετακινήσεις συμβάλλουν στο 30% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά; στην μείωση των εκπομπών αυτών ενώ από το 2019 η πόλη έχει θέσει ως στόχο την μείωση της χρήσης των Ι.Χ. και την προώθηση των λεωφορείων και των τρένων προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα.

Λόγω της πανδημίας όμως, η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει μειωθεί στο μισό ενώ έχει αυξηθεί η χρήση των αυτοκινήτων.

Όπως δείχνει πείραμα του MIT, η μείωση της τιμής των εισιτηρίων ή η κατάργησή τους για άτομα χαμηλότερων εισοδημάτων οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών κατά 30%. Αλλά και η πιλοτική δωρεάν μετακίνηση με τη λεωφορειακή γραμμή 28 της Βοστώνης από το περασμένο καλοκαίρι έφερε αύξηση της επιβατικής κίνησης στο 91% αυτής προ της πανδημίας τη στιγμή που στο υπόλοιπο δίκτυο η ανάκαμψη έχει φτάσει το 60%.

Η αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πέρα από τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, έχει και θετικό αποτέλεσμα για τη δημόσια υγεία αφού μειώνονται οι εκπομπές σωματιδίων που οδηγούν σε αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και ο προβλεπόμενος εξηλεκτρισμός του στόλου των λεωφορείων της πόλης.

Πλέον, επόμενος μεγάλος -αλλά και δύσκολος- στόχος για τη δήμαρχο Wu, η οποία είναι φανατική επιβάτης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είναι η επέκταση των φθηνών ή και δωρεάν μετακινήσεων με τις συγκοινωνίες, σύμφωνα και με την προεκλογική της πλατφόρμα. Αν το καταφέρει, η Βοστώνη θα γίνει η μεγαλύτερη από τις 100 περίπου πόλεις του κόσμου όπου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Πηγή: bostonglobe.com 

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*