Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση υλοποίησης του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ

Το ζήτημα της κατασκευής του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει πως ο χαρακτηρισμός της υπάρχουσας κατάστασης, με τη λειτουργία των δύο σταθμών σε Κηφισό και Λιοσίων μπορεί να χαρακηριστεί επιεικώς ως «τριτοκοσμική» αφού «δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει και αξίζουν ούτε οι επιβάτες, παρά το ότι πληρώνουν, ούτε οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, ούτε οι οδηγοί, ούτε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ» ενώ «παρατηρείται επιβάρυνση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και υποβάθμιση των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι εν λόγω σταθμοί».

Ο βουλευτής αναφέρει πως ενώ εδώ και 20 χρόνια έχει επιλεγεί η περιοχή του Ελαιώνα για την κατασκευή του νέου σταθμού με τον δήμο Αθηναίων και τους κατοίκους της περιοχής να είναι σύμφωνοι, και μολονότι το έργο «είναι ώριμο εδώ και χρόνια, καθυστερεί αδικαιολόγητα και μαζί με αυτό καθυστερεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση της περιοχής, δεδομένου ότι η υλοποίηση κατασκευής του θα συνοδευτεί και με παράλληλα έργα στην περιοχή, όπως αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά, οδικά και εν γένει αναπτυξιακά.»

Ο βουλευτής επιρρίπτει συγκεκριμένα ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και στον πρωθυπουργό που τυγχάνει βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής αφού σύμφωνα με τον ίδιο «επί 2,5 χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα μεγάλο έργο στην Αθήνα» και ζητά να πληροφορηθεί για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Σημειώνεται ότι η τελευταία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το έργο του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο όταν και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Το περασμένο φθινόπωρο, Υφυπουργός κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε πως στόχος είναι η κατασκευή του έργου «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν» χωρίς όμως να δοθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στονΕλαιώνα

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα στερείται σύγχρονου κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέχρι σήμερα, η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από δύο σταθμούς, του Κηφισού και της οδού Λιοσίων, ενώ τα λεωφορεία για τη Δυτική Αττική έχουν αφετηρία στο κέντρο της Αθήνας στο Θησείο. Ο χαρακτηρισμός της υπάρχουσας κατάστασης ως τριτοκοσμικής είναι τουλάχιστον επιεικής! Δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει και αξίζουν ούτε οι επιβάτες, παρά το ότι πληρώνουν, ούτε οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, ούτε οι οδηγοί, ούτε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενηκατάσταση, παρατηρείται επιβάρυνση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και υποβάθμιση των περιοχώνστις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι εν λόγω σταθμοί δηλαδή των Δήμων Περιστερίου και Αθηναίων.

Για τη λύση του ζητήματος έχει επιλεγεί, εδώ και περίπου 20 χρόνια, η κατασκευή Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα, σε περιοχή που έχει χωροθετηθεί και ανήκει στον Δήμο Αιγάλεω. Είναι ένα έργο που επιθυμούν και αγωνίζονται για την υλοποίησή του, τόσο ο Δήμος όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα είναι ένα έργο, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Αττική, θα αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη περιοχή του Ελαιώνα και θα αποσυμφορήσει κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Λιοσίων και η Λ. Kηφισού. Ταυτόχρονα η εξυπηρέτηση των πολιτών θα βελτιωθεί σημαντικά καθόσον θαμπορούν να μεταβαίνουν εύκολα και σε άλλες τις περιοχές της Αττικής δεδομένου ότι ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ θα συνδέεται με το Μετρό του «Ελαιώνα».

Το εν λόγω έργο, μολονότι είναι ώριμο εδώ και χρόνια, καθυστερεί αδικαιολόγητα και μαζί με αυτό καθυστερείκαι η αναμενόμενη αναβάθμιση της περιοχής, δεδομένου ότι η υλοποίηση κατασκευής του θα συνοδευτεί και μεπαράλληλα έργα στην περιοχή, όπως αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά, οδικά και εν γένει αναπτυξιακά. Η καθυστέρηση υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου, καθιστά την Κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό –ο οποίος είναι και βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας- υπόλογους στους κατοίκους των Δήμων Περιστερίου, Αιγάλεω και Αθηναίων αλλά και στα εκατομμύρια πολιτών όλης της χώρας πουμετακινούνται με τα ΚΤΕΛ και ταλαιπωρούνται αφόρητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μη έχοντας να επιδείξει και τοκαλύτερο παρελθόν στην κατασκευή συγκοινωνιακών έργων και υποδομών, επί 2,5 χρόνια δεν έχει προχωρήσεικανένα μεγάλο έργο στην Αθήνα.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα και ποιο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κουρουμπλής Παναγιώτης

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*