ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Οικονομική ενίσχυση» με μετρητά ή κουπόνια στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν σε τρένα λόγω της Ελπίδας

Την παροχή αποζημίωσης σε μετρητά ή εναλλακτικά σε μετρητά και κουπόνι ταξιδίων στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή των δρομολογίων στις 24 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδας ανακοίνωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα θα δοθεί «οικονομική στήριξη» 1.000 ευρώ σε μετρητά ή εναλλακτικά 1.150 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας ή 550 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας και 500 ευρώ μετρητά.

Προς το παρόν δεν αναφέρεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση, που η εταιρεία χαρακτηρίζει προσεκτικά ως «οικονομική ενίσχυση» για προφανείς νομικούς λόγους αφού η λέξη «αποζημίωση» συνεπάγεται με αναγνώριση υπαιτιότητας. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκαθαρίζει πως «η διαχείριση των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εταιρείας», ενώ «έχει ήδη προχωρήσει στις αποζημιώσεις που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Επιβατών 1371». Παράλληλα, μετά με τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση συνθηκών των συμβάντων, προγραμματίζεται έκτακτη οικονομική στήριξη σε κάθε επιβάτη των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56, 57 και 885

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., με πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, προχωρά σε έκτακτη οικονομική στήριξη 1.000 ευρώ (εναλλακτικά 1.150 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας ή 550 ευρώ σε κουπόνι απεριόριστης διάρκειας και 500 ευρώ μετρητά) σε πλήρη εξόφληση στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή των δρομολογίων στις 24 Ιανουαρίου. Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εταιρείας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά στην αποζημίωση των επιβατών σε συνέχεια εισήγησης του Υπουργείου Μεταφορών ως ένα επιπλέον μέτρο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. λυπάται για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο επιβατικό κοινό, παρά τις προσπάθειές της να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: παροχή φιλοξενίας σε επιβάτες που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, χρήση λεωφορείων ως εναλλακτικό μέσο, παροχή τροφίμων όπου ήταν εφικτό.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η εταιρεία διέθεσε πόρους για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την Αττική Οδό, με δρομολόγηση ειδικού συρμού που λειτούργησε από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ Αεροδρομίου και ΣΣ Λαρίσης, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Μεταφορών.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στις αποζημιώσεις που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Επιβατών 1371. Επίσης, μετά με τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση συνθηκών των συμβάντων, προγραμματίζεται έκτακτη οικονομική στήριξη σε κάθε επιβάτη των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56, 57 και 885.

Σχετικά με την ανακοίνωση της αποζημίωσης, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς έκανε την εξής δήλωση:

Τα χίλια ευρώ αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς όσες και όσους εγκλωβίστηκαν στις αμαξοστοιχίες της, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, δεν σβήνουν τις μεγάλες ευθύνες της εταιρείας, του ΟΣΕ και της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής οφείλουν να απαντήσουν:

  • Τόσο αποτιμούν την πολύωρη ταλαιπωρία και τους τραυματισμούς επιβατών;
  • Ευθύνεται ή δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου; Έστελνε ή δεν έστελνε τις αμαξοστοιχίες σε μια κατάσταση εγκλωβισμού, γνωστή εκ των προτέρων;
  • Γιατί δεν έγινε έγκαιρα ο αποχιονισμός της γραμμής, ενώ το φαινόμενο είχε προβλεφθεί με ακρίβεια; Υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενόψει κακοκαιρίας;
  • Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην 5ετή εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371, ειδικά στο σκέλος της προκαταβολής αποζημίωσης για τραυματισμό ή θάνατο, ύψους ως 21.000 ευρώ;
  • Για ποιο λόγο καθυστέρησε κατά μισή μέρα η δρομολόγηση συρμών του προαστιακού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών της Αττικής Οδο;

Ζητούνται απαντήσεις και θα δοθούν.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*