Ακόμα μία φορά βανδαλισμοί σε συρμούς και σταθμούς του ΗΣΑΠ μετά από αγώνα

Βίαια επεισόδια μετά από αγώνα ποδοσφαίρου την Κυριακή 20 Μαρτίου τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε συρμούς και σταθμούς αλλά και να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα εργαζόμενων και επιβατών καταγγέλλουν με κοινή τους επιστολή προς τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. τέσσερα σωματεία εργαζόμενων στα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «στους σταθμούς από την Αττική μέχρι την Ειρήνη ήταν παντελής η έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός, που καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε ενέργεια για τις εκκενώσεις συρμών από οπαδούς.» Αποτέλεσμα των επισοδείων ήταν να σπάσουν τζάμια σε 4-5 συρμούς, ενώ, όπως καταγγέλεται, οπαδοί ξήλωσαν ακόμα και σιδερένιους σωλήνες στήριξης επιβατών από το εσωτερικό των συρμών προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως όπλα με τα οποία κατέστρεψαν εξοπλισμό σταθμών και συρμών, όπως έκαναν με τους καρταναγνώστες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην κάθοδο του σταθμού Περισσού και στον σταθμό Ειρήνης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, αυτή τη φορά απειλήθηκε και η σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων αλλά και επιβατών.

Τα σωματεία ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων στις ώρες τέλεσης των αγώνων για την αποτροπή βιαιοτήτων, την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων και των επιβατών και την αποτροπή καταστροφών της Δημόσιας περιουσίας, σημειώνοντας ότι προηγούμενα σχέδια αποδείχθηκαν «κουρελόχαρτα» στην πράξη. 

Μόλις τον περασμένο μήνα, με πρωτοβουλία της ΣΤΑΣΥ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και εκπροσώπους αθλητικών συλλόγων για τη λήψη μέτρων προστασίας τις μέρες των αγώνων κατά την οποία συζητήθηκε και η αποτελεσματικότερη φύλαξη και εμφανής αστυνόμευση σταθμών. 

Η επιστολή των σωματείων της ΣΤΑΣΥ:

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΛΜΑ) 

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ  

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ  ΣΤΗ  ΣΤΑΣΥ  (ΣΗΕΚ) 

-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Αριθμ. Πρωτ:  34

                   Τετάρτη, 23/3/2022 

  Προς 

  Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΣΤΑ.ΣΥ. ΜΟΝ. Α.Ε.

  κ.  Χαράλαμπο Δαμάσκο 

Κοινοποίηση 

Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας 

κα. Γκαράνη Δέσποινα

Διευθυντή  Λειτουργίας γραμμής 1 

κ. Ηλία Μανίκα

Διευθυντή Ασφάλειας &  Ελέγχου Κομίστρου

κ. Κεσκινίδη Ιωάννη

 Σχετ.    α) Η υπ’ αριθμ. 111/19.11.2021 επιστολή Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ

β) Η υπ’ αριθμ. 124/6.12.2021 επιστολή Σωματείων Εργαζομένων  Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ

γ) Η υπ’ αριθμ. 18.582/14.12.2021 επιστολή Διευθύνοντος Συμβούλου ΣΤΑ.ΣΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Εταιρείας για τη λήψη μέτρων αποτροπής βανδαλισμών και βιαιοτήτων εντός του δικτύου, σε ημέρες διεξαγωγής διαφόρων αθλητικών συναντήσεων, ζήσαμε, για μια ακόμα φορά, την Κυριακή 20/3/2022, βίαια επεισόδια σε συρμούς και σταθμούς της Γραμμής 1.

Όπως έχουμε ενημερωθεί από συναδέλφους, που έζησαν, από κοντά τη βίαιη συμπεριφορά οργανωμένων οπαδών, στους σταθμούς από την Αττική μέχρι την Ειρήνη ήταν παντελής η έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός, που καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε ενέργεια για τις εκκενώσεις συρμών από οπαδούς.

Παράλληλα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια σε 4-5 συρμούς, οπαδοί ξήλωσαν από συρμούς τις σιδερένιες σωλήνες στήριξης επιβατών και τις χρησιμοποιούσαν ως όπλα για να καταστρέφουν εξοπλισμό σταθμών και συρμών, όπως έκαναν με τους καρταναγνώστες στην κάθοδο του σταθμού Περισσού και στον σταθμό Ειρήνης.

Αυτή την φορά, όμως, από τους οπλισμένους με σιδερένιες σωλήνες οπαδούς απειλήθηκε, ευθέως, η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας καθώς και των επιβατών.

Αυτό αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε.

Απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα στις ώρες τέλεσης των αγώνων για την αποτροπή βιαιοτήτων, την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων και των επιβατών και την αποτροπή καταστροφών της Δημόσιας περιουσίας.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα. Δεν θα ανεχτούμε άλλες καθυστερήσεις και διαβεβαιώσεις περί ύπαρξης σχεδίων για μέτρα, που αποδεικνύονται κουρελόχαρτα στον επόμενο αγώνα και θα υποχρεωθούμε όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, να αποσύρουμε τους συρμούς τις ώρες των μετακινήσεων οπαδών.

Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων, των επιβατών αλλά και της Δημόσιας περιουσίας είναι αδιαπραγμάτευτα.

                                                  ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*