Ο Προαστιακός θα αργήσει να φτάσει στο Λουτράκι

Πηγή: korinthia.net.gr

Η σύμβαση για το έργο της κανονικοποίησης και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Ισθμό της Κορίνθου ως το Λουτράκι υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή ως το Δεκέμβριο του 2020. 

Σήμερα, και ενώ η καθυστέρηση στο χρόνο αποπεράτωσης του έργου πλησιάζει το 100%, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 11,2% του συμβατικού αντικειμένου σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αποξήλωση της παλιάς μετρικής γραμμής σε όλο το μήκος της. Μέρος αυτής της καθυστέρησης φαίνεται πως αποδίδεται σε προβλήματα με απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών αλλά και ελλιπείς μελέτες για το έργο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάς του loutraki365.gr για την πρόοδο των εργασιών, αυτή τη στιγμή εκτελούνται χωματουργικά έργα και αποξηλώνεται η παλιά γραμμή στην περιοχή του σταθμού Ισθμού ώστε να διαπλατυνθεί ο διάδρομος διάβασης της γραμμής. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται το στρώσιμο των νέων γραμμών και η κατασκευή των αποβαθρών των σταθμών. 

Ο σιδηροδρομικός σταθμό του Ισθμού αναμένεται να διαθέτει τρεις γραμμές προκειμένου να εκτελείται η παλινδρόμηση των εμπορικών συρμών προς και από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil μέσω της ανακατασκευής μέρους τις παλιάς γραμμής με έξοδα της εταιρείας.

H  σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας με διακριτικό τίτλο «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΞΑΝΘΑΚΗΣ» για το έργο «Κανονικοποίηση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού-Λουτρακίου με ηλεκτροκίνηση» υπεγράφη στις 4 Ιουνίου 2019 με το συμβατικό οικονομικό αντικείμενο να ανέρχεται στο ποσό των 6.391.258,24  ευρώ (έκπτωση 47,82% στον προϋπολογισμό), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Τα έργα που θα κατασκευασθούν είναι τα εξής:

  • μονή σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους μήκους 6,4 χλμ. από τη σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) Σ.Κ.Α. – Κιάτο, στην περιοχή του παλαιού Σ.Σ. Ισθμού, μέχρι και το Λουτράκι. Η σύνδεση μεταξύ Σ.Γ.Υ.Τ. και Σ.Σ. Ισθμού θα είναι σηματοδοτούμενη.
  • δευτερεύουσα σιδηροδρομική γραμμή κανονικού εύρους, μήκους περίπου 0,45 χλμ., παράλληλα με την κύρια μελετώμενη γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου, στο ύψος του υπάρχοντος Σ.Σ. Ισθμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών κυκλοφορίας των συρμών.
  • ηλεκτροκίνηση της νέας γραμμής με μονοσύρματη ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, με εναέρια γραμμή επαφής.
  • ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Ισθμού και βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, με δημιουργία υπαίθριου, περιφραγμένου και φωτιζόμενου χώρου στάθμευσης
  • η κατασκευή αποβαθρών στον Σταθμό Ισθμού και στις Στάσεις Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου.
  • τοποθέτηση σύγχρονων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.), σε όλες τις υφιστάμενες εγκεκριμένες αφύλακτες ή φυλασσόμενες Ισοπέδες Διαβάσεις, καθώς και στις ισόπεδες διασταυρώσεις, που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας. Τα Α.Σ.Ι.Δ. αποτελούνται από μηχανισμούς δριφάκτων, από ηχοφωτεινά σήματα προς την οδική κυκλοφορία, καθώς επίσης και από σιδηροδρομικά φωτοσήματα κλπ εξοπλισμό γραμμής.

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου λειτούργησε από το 1954 μέχρι τη δεκαετία του 60 και από το 1991 έως το 2006 οπότε και καταργήθηκε την περίοδο που κορυφώθηκαν οι διακοπές κυκλοφορίας στις περισσότερες μετρικές γραμμές σε Αττική και Πελοπόννησο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*