Μετά την κινητή τηλεφωνία έρχεται και δωρεάν Wifi σε σταθμούς του Μετρό

jelbo64/flickr.com

Το wifi αναμένεται να επιστρέψει σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας μέσω συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών, μέσω του οποίου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται να προβεί σε μελέτη, εγκατάσταση, θέση και λειτουργία τριών σημείων συστήματος ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi σε ισάριθμους σταθμούς της επιλογής της ΣΤΑΣΥ.

Σε αντάλλαγμα, η ΣΤΑ.ΣΥ. για διάστημα 56 ημερών θα παρέχει διαφημιστική προβολή των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr στο εσωτερικό συρμών Μετρό, στις διαφημιστικές πινακίδες σταθμών και στις οθόνες σταθμών και συρμών του Μετρό. 

Πριν από λίγο καιρό η ΣΤΑ.ΣΥ. υπέγραψε και συμφωνίες για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο δίκτυο των γραμμών 2 και 3 του Μετρό.

Η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού wifi σε σταθμούς του Μετρό έγινε σχεδόν μία δεκαετία πριν σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για την ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν wifi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς. Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Εξαγγελίες για δωρεάν wifi στις συγκοινωνίες γίνονται από κάθε κυβέρνηση έκτοτε, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει προχωρήσει κάποια σχετική πρωτοβουλία. Το 2014 σχετικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε πιλοτικά σε 15 λεωφορεία αλλά ο διαγωνισμός για τοποθέτησή του στο σύνολο του στόλου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρυζωνικότητας στο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ ένα χρόνο αργότερα υπήξε και νέα εξαγγελία για εγκατάσταση Wifi στο σύνολο των λεωφορείων με την τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ να προωθεί σχετικό έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*