Οι ειδήσεις της Παρασκευής: βλάβες στον Προαστιακό, καταγγελία για μη εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε λεωφορείο

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μέσο μαζικής μεταφοράς στη χώρα μας έχουμε να δούμε από τότε που ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφτηκε το σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα στα εγκαίνιά του. Φυσικά τη στιγμή που οι Έλληνες θεωρούν δεδομένο πως ο κάθε βουλευτής δικαιούται δωρεάν αυτοκίνητο, δεν περιμένουμε να δούμε τον πρώτο πολίτη της χώρας να πηγαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο με το λεωφορείο. Σε άλλες χώρες όμως κυριαρχούν άλλα ήθη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λισσαβόνα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπήκε μαζί με το δήμαρχο της πόλης στο Τραμ για μία επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Η αλήθεια είναι πως το Τραμ της Λισαβόνας έχει και το ρόλο του τουριστικού αξιοθέατου, σε κάθε περίπτωση όμως η επίσκεψη αυτή μας υπενθυμίζει τη διαφορά αντίληψης μεταξύ χωρών όσον αφορά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από πολιτικούς.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Έσοδα από επισκευές λεωφορείων: Οι καθυστερήσεις στην επισκευή λεωφορείων αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα για την ΟΣΥ (κυρίως λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών) το οποίο τώρα η εταιρεία φιλοδοξεί να λύσει μέσω του νέου Συνεργείου Μεγάλων Βλαβών. Επιπλέον όμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει η εταιρεία να έχει έσοδα αναλαμβάνοντας και δουλειές από την αγορά. Η λογική λέει βέβαια πως οι πρώτοι πελάτες θα είναι οι εταιρείες που παρέχουν τα λεωφορεία μέσω leasing και μελλοντικά οι εταιρείες από τις οποίες θα αγοραστούν τα νέα λεωφορεία (στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η συντήρηση). Διαφορετικά, η εύρεση πελατών δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση.

Τροχαίο με το Τραμ: Αναστάτωση προκλήθηκε στη Γλυφάδα το μεσημέρι της Τρίτης όταν συρμός του τραμ συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο ύψος της οδού Άγγελου Μεταξά χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Τίτλοι τέλους για τα παλιά ακυρωτικά: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά μέρους ή του συνόλου παλιού εξοπλισμού επικύρωσης εισιτηρίων, ο οποίος έμεινε στην κατοχή της ΟΣΥ μετά τη λειτουργεία του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου το Νοέμβριο του 2017 εξέδωσε η εταιρεία. Ο προς εκποίηση εξοπλισμός αποτελείται από 203 τεμ. ακυρωτικών συσκευών χάρτινου εισιτηρίου, 2.428 τεμ. τηλεχειριστηρίων και 2.257 βάσεων στήριξης.

Μη εξυπηρέτηση ΑμεΑ από οδηγό λεωφορείου: Μία καταγγελία για μη εξυπηρέτησή του από οδηγό λεωφορείου μάς κοινοποίησε αναγνώστης (τα στοιχεία του και περισσότερες λεπτομέρειες στη διάθεσή μας). Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Είμαι Α.με.Α. (Άτομο με Αναπηρία) με αναπηρικό αμαξίδιο και εχθές [όταν το λεωφορείο έφτασε στη στάση] είπα στον οδηγό “καλησπέρα σας, μπορείτε παρακαλώ να πλησιάσετε το λεωφορείο πιο κοντά;” Έλαβα απαξιωτική τυπική απάντηση “Τα αμαξίδια δεν μπαίνουν σε αυτά τα λεωφορεία. Για εσάς είναι τα ειδικά με ηλεκτρική αναβατήρα”. Τον ενημέρωσα ότι δεν αναφέρει κάτι τέτοιο στο καταστατικό του ΟΑΣΑ ότι απαγορεύονται τα αναπηρικά αμαξίδια στα οχήματα της ΟΣΥ. […] Παρέλαβε το υπόλοιπο επιβατικό κοινό χωρίς εμένα. Είμαστε στην Ελλάδα του 2022 και αντιμετώπισα αυτή την δυσάρεστη εμπειρία. Σας επισημαίνω ότι τα ειδικά Οχήματα (ΟΑΣΑ) που είναι διαμορφωμένα για τα ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα δεν είναι για αποκλειστική χρήση (δεν υπάρχει δυνατότητα να τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση και ότι ώρες θέλω τα συγκεκριμένα οχήματα τα βανάκια του ΟΑΣΑ) και πρέπει να κλείνουμε ραντεβού μια εβδομάδα νωρίτερα, εάν θα υπάρξει κάποιο όχημα ελεύθερο […].

Ο αναγνώστης αναφέρει επίσης πως ο οδηγός του μίλησε απαξιωτικά όταν αυτός τον ενημέρωσε ότι θα κάνει καταγγελία για τη μη εξυπηρέτησή του. Ο ΟΑΣΑ προφανώς θα εξετάσει το περιστατικό, αφού ήδη έχει υποβληθεί η καταγγελία, αλλά εμείς από τη μεριά μας σημειώνουμε ότι τα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο έχουν δικαίωμα εισόδου σε κάθε τύπο λεωφορείου και θα πρέπει να διευκολύνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Πολλές βλάβες στον Προαστιακό: Σε ερώτηση των βουλετών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.κ. Παππά και Σκουρολιάκου σχετικά με θέμα «ακινητοποιημένα επί δεκαπενθήμερο, ο ανελκυστήρας και οι κυλιόμενες σκάλες στο σταθμό του Μετρό στο Κορωπί» απάντησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πατέρα, στο σταθμό έχουν καταχωρηθεί δύο βλάβες στον ίδιο ανελκυστήρα στις 14 και 19 Μαρτίου λόγω βραχυκυκλώματος εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και από εγκλωβισμό επιβάτη. Οι βλάβες επισκευάστηκαν ύστερα από 2 και από 3 μέρες αντίστοιχα λόγω αναμονής ανταλλακτικών και χρονοβόρων εργασιών. Στις 11 Μαρτίου επίσης καταχωρήθηκε βλάβη σε κυλιόμενη κλίμακα του σταθμού λόγω πολυετούς χρήσης η οποία επισκευάστηκε 5 μέρες αργότερα λόγω επίσης αναμονής ανταλλακτικών και χρονοβόρων εργασιών. Όπως επισημαίνει ο κ. Πατέρας κατά τη διάρκεια της μη λειτουργίας του ανελκυστήρα και της κυλιόμενης κλίμακας, βρίσκονταν σε λειτουργία ο δεύτερος ανελκυστήρας και η δεύτερη κυλιόμενη κλίμακα του σταθμού.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 94.500.000 ευρώ για τις εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ λόγω απώλειας εσόδων από την πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου, σε κοινωνικές ομάδες, για το οικονομικό έτος 2022. Σημειώνεται ότι πλέον το εκάστοτε υπουργείο οφείλει να αποζημιώνει τον ΟΑΣΑ την κοινωνική πολιτική, αλλά προφανώς αυτό δεν συμβαίνει.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*