Οι ειδήσεις της Παρασκευής: δεν κυκλοφορούν όλα τα λεωφορεία του leasing, οι μάσκες παραμένουν στα ΜΜΜ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Με μάσκες στα ΜΜΜ ή χωρίς; Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μασκών προστασίας στους εσωτερικούς χώρους που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, θα έχει και εξαιρέσεις οι οποίες θα διευκρινιστούν προσεχώς, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη. Μία προφανής εξαίρεση μάλλον θα είναι τα νοσοκομεία και τα ιατρεία, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή όχι. Δεδομένου όμως του ότι ο συνωστισμός θεωρείται δεδομένος το καλοκαίρι λόγω και των θερινών προγραμμάτων δρομολογίων, όλα δείχνουν πως οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Νέοι συρμοί για τον Προαστιακό: Η αγορά 10 νέων συρμών για προαστιακά δρομολόγια καθώς και η αναβάθμιση όλων των τρένων που κυκλοφορούν ήδη προβλέπεται στη νέα σύμβαση που υπεγράφη χτες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αναμένονται και επενδύσεις από την εταιρεία σε νέα συστήματα πληροφόρησης επιβατών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην ενίσχυση του τροχαίου υλικού για τα προαστιακά δρομολόγια. Πλέον αναμένουμε να δούμε και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα δρομολογίων, καθώς και πότε αυτό θα εφαρμοστεί. 

Ποινικές ρήτρες για leasing λεωφορείων: Στην ενεργοποίηση ποινικών ρητρών προχώρησε το Δ.Σ. της ΟΣΥ προς τις τρεις εταιρείες του leasing, καθώς, όπως αποδείχθηκε οι εταιρείες τελικά δεν διέθεσαν επαρκή αριθμό λεωφορείων για κυκλοφορία, σύμφωνα με τα προσυμφωνημένα. Έτσι, επιβλήθηκε συνολικό “πρόστιμο” ύψους 454.819,18 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά τις 9 πρώτες συμβατικές περιόδους. Όσον αφορά τις πληρωμές τώρα, 2.428.376,81 ευρώ με ΦΠΑ θα λάβουν οι τρεις εταιρείες για την έβδομη, όγδοη και ένατη συμβατική Περίοδο Παρακολούθησης, 1.930.501,39 ευρώ με ΦΠΑ θα λάβουν συνολικά για την δέκατη και εντέκατη Συμβατική περίοδο.

Δεν επαρκούν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ: Ο αναγνώστης Μ.Κ. γράφει σχετικά με τα δρομολόγια της Γραμμής 1 την Τετάρτη 13 Απριλίου:

Η κατάσταση στον ΗΣΑΠ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα δρομολόγια σε ώρες απογευματινής αιχμής είναι πολύ αραιά. Βλέπω τελευταία να αποσύρονται συρμοί από τις 17:30 καθημερινά. Ειδικά εχτές Τετάρτη 13/04 περίμενα στον σταθμό Αττικής από τις 17:40 ως τις 18:20 και λόγω συρμών δανικών από το μετρό που έρχονταν άδειοι από Πειραιά για να παρκάρουν στο αμαξοστάσιο της Αττικής (δηλαδή δεν υπήρχε θέμα βλάβης), οι συρμοί που δεχόντουσαν επιβάτες, έφταναν ανά 8 με 12 λεπτά καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί (και είχαν ενδιάμεσά τους άδειους συρμούς), με αποτέλεσμα να έρχονται γεμάτοι.

Επίσης, η αναγνώστρια Ι.Β. γράφει για το φωτισμό του σταθμού Αγία Μαρίνα:

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε για ποιο λόγο ο σταθμός Αγία Μαρίνα του μετρό (μπλε γραμμή) είναι τόσο φτωχικά φωτισμένος. Περνάς και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κακόφημη περιοχή. Ειδικά η σύγκριση με τον διπλανό σταθμό, Αγία Βαρβάρα, που είναι φωτισμένος σαν να έχει κοσμική εκδήλωση, είναι τεράστια.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Νέα λεωφορειακή γραμμή στο Χαλάνδρι: Μαθαίνουμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδιάζει να δρομολογήσει νέα γραμμή της δημοτικής συγκοινωνίας η οποία θα εκτελεί δρομολόγια express μεταξύ του σταθμού Μετρό Αγία Παρασκευή και του κέντρου του Χαλανδρίου. Αυτό επειδή ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό έχει αφήσει το κέντρο της πόλης χωρίς εξυπηρέτηση από το Μετρό παρόλο που 5 σταθμοί βρίσκονται εντός των ορίων του Χαλανδρίου (η γραμμή 4 θα προσθέσει μελλοντικά άλλους δύο αλλά πάλι περιφερειακά, στη λεωφόρο Κηφισίας). 

Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Τρεις ακόμα οδηγοί λεωφορείων προσλήφθηκαν στην ΟΣΥ μέσω της περυσινής προκύρηξης του ΑΣΕΠ και θα εργασθούν ως δόκιμοι για περίοδο ενός έτους μέχρι να μονιμοποιηθούν. Όσον αφορά της αποχωρήσεις από την εταιρεία, (πέραν αυτών λόγω συνταξιοδότησης), ένας τεχνίτης αποχώρησε λόγω μετάταξης στο Δήμο Αμύνταιου. Ένας εργαζόμενος αποχώρησε και από την ΣΤΑΣΥ λόγω μετάταξης.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με το ποσό των 4.189.500 ευρώ επιχορηγήθηκε ο όμιλος ΟΑΣΑ που αφορά την 3η και την 4η μηνιαία δόσης της τακτικής επιχορήγησης για την εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ Μ.Α.Ε. για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επίσης ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 364.910 ευρώ προς στην ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. για την κάλυψη δαπανών λόγω της COVID – 19 πανδημίας, έως την 30-11-2021 και 1.145.049 ευρώ προς την Ο.ΣΥ. Α.Ε. για την κάλυψη δαπανών λόγω της COVID – 19 πανδημίας, κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος έως και Δεκέμβριος έτους 2021. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 2.461.467,73 ευρώ που αφορά την πληρωμή των ΚΤΕΛ για τη μεταξύ τους σύμβαση, για τον μήνα Απρίλιο έτους 2022.

Πληρωμή προς ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.176.455,68 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Απριλίου 2022 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει αστικά δρομολόγια σύμφωνα με την μεταξύ τους σύμβαση. Το ποσό αυτό θα διαμοιραστεί ως εξής: 1.259.351,97 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.

Ηλεκτρονικά τα τέλη μεταβίβασης: Ευκολότερος είναι από αυτή την εβδομάδα ο υπολογισμός και η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος αφού αυτή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου», την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στη σχετική πλατφόρμα.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*