Τα νέα του σιδηρόδρομου: προαναγγελία πύκνωσης δρομολογίων, «έξυπνη» σιδηροδρομική διάβαση από μαθητές δημοτικού

* * * Ικανοποίηση έφερε στη Φθιώτιδα η είδηση πως στη νέα σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική εκτέλεση 8 επιδοτούμενων δρομολογίων (4 ζεύγη) καθημερινά στη γραμμή Τιθορέα – Αμφίκλεια – Μπράλος – Λιανοκλάδι – Στυλίδα, με την εταιρεία φυσικά να έχει τη δυνατότητα αύξησής τους, αν το ζητήσει. Η εξέλιξη αυτή, που οδηγεί στη δημιουργία ενός «Προαστιακού Φθιώτιδας», συζητήθηκε σε συνάντηση εργασίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου.

* * * Αξιοπερίεργο είναι πάντως πως σε συνάντηση της Δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας, και του Δημάρχου Δελφών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Maurizio Capotorto, επίσης αυτή την εβδομάδα με θέμα την επαναφορά των δρομολογίων της παλαιας γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι, ο Ιταλός CEO αρκέστηκε στο να δεσμευθεί ότι θα μεταφέρει το αίτημα στην κυβέρνηση, είτε αγνοώντας ότι ήδη έχει ληφθεί σχετική απόφαση ή -το πιο πιθανό- μην έχοντας την εξουσιοδότηση να το ανακοινώσει, αφού η σύμβαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Θετικό πάντως ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

* * * Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών του Τραίνου του Πηλίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσθέτει επιπλέον δρομολόγια τις επόμενες δύο εβδομάδες.

* * * Με λεωφορεία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Απριλίου τα δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην αιτιολογεί την τροποποίηση των δρομολογίων αυτή.

* * * Θανατηφόρο δυστύχημα στις σιδηροδρομικές γραμμές λίγο έξω από το Πλατύ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με θύμα έναν άνδρα που φαίνεται πως έπεσε στις γραμμές. Το περιστατικό έγινε επί της γραμμής Αδένδρου – Πλατέος στο ύψος της αερογέφυρας, με την εμπορική αμαξοστοιχία να κατευθύνεται προς Πλατύ.

* * * Το τελευταίο Δ.Σ. του ΟΣΕ ενέκρινε την πραγματοποίηση διαγωνισμού για το έργο «κατασκευή νέας πεζογέφυρας στην περιοχή του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη» με προϋπολογισμό ύψους περίπου 1.375.562 ευρώ και διάρκεια εκτέλεσης 12 μήνες. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως να προχωρήσει, για την αντικατάσταση της σημερινής παλαιάς -και κατά πολλούς επικύνδυνης- μεταλλικής πεζογέφυρας.

* * * Την όψη σε τρεις σταθμούς του ΟΣΕ (Βραχνεΐκων, Τσουκαλεΐκων και Καμινίων) θα αλλάξει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πατρέων, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επισκευή τριών κτιρίων που ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ και είναι μισθωμένα από το Δήμο.

* * * Ένα αίτημα πολλών ετών ικανοποιείται στη Λαμία με τον ΟΣΕ να τοποθετεί μπάρες σε προηγουμένως αφύλακτη διάβαση.

* * * Ρομποτικό σύστημα μαθητών δημοτικού σώζει ζωές σε σιδηροδρομικές διαβάσεις. Το Wedoguard είναι δημιούργημα των μαθητών της Στ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. Μέσω του συστήματος, τα «έξυπνα αυτοκίνητα» ακινητοποιούνται μπροστά στη διάβαση όταν ο φωτεινός σηματοδότητης είναι κόκκινος.

* * * Σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την μη παράταση συμβάσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για την κάλυψη αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων του ΟΣΕ απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2022 προβλέπονται για τον ΟΣΕ 117 θέσεις τακτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η ΟΣΕ ΑΕ υπέβαλε αίτημα προσλήψεων 105 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον, στον ν. 4903/2022 προβλέφθηκε, η δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων – μέσω ΑΣΕΠ – ειδικού προσωπικού ΙΔΑΧ (κλειδούχοι, σταθμάρχες κλπ), διάταξη στην οποία, όπως υπενθυμίζει ο Υπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι.

* * * Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με κοινή επιστολή δημάρχων του νομού Φθιώτιδας για τη διεξαγωγή των δρομολογίων 1520 και 1521 σε καθημερινή συχνότητα.

* * * Άγνωστοι μετακίνησαν βαγόνι από το σιδηροδρομικό σταθμό της Κοζάνης, για πολλοστή φορά. Αφού βρέθηκε, πάλι καλά…

* * * Η ιστορία του «σιδηροδρομικού σταθμού της ξενιτιάς» στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά που προσεχώς θα μετατραπεί σε μουσείο του ρεμπέτικου.

* * * Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα το 1924 στο Δοξαρά Λάρισας σε τρένο που επέβαινε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

* * * Το σχέδιο του Τρικούπη για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σύρο που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

* * * Γαλλία: Η Trenitalia France ξεκίνησε δρομολόγια υψηλών ταχυτήτων στη διαδρομή Παρίσι – Λυών // Λιθουανία: 155 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα διατεθούν στους Λιθουανικούς Σιδηροδρόμους καθώς η εταιρεία χάνει έσοδα λόγω των διεθνών κυρώσεων

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*