Από 1 Ιουνίου: Σε ποια μέσα παραμένουν υποχρεωτικές οι μάσκες και πού είναι προαιρετικές

Ας υποθέσουμε τα δύο παρακάτω σενάρια:

  1. Λεωφορείο των ΚΤΕΛ χωρίς παράθυρα με γεμάτες όλες τις θέσεις
  2. Λεωφορείο του ΟΑΣΑ με ανοικτά παράθυρα και τρεις επιβάτες

Σε ποιο από τα δύο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική;

Αν απαντήσατε στο πρώτο, κάνατε λάθος αφού σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Υπουργείου Υγείας που τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 σημασία δεν έχει η πληρότητα ενός μέσου αλλά το αν διαθέτει αριθμημένες θέσεις ή όχι.

Κάπως έτσι δημιουργείται η απορία αν οι αποφάσεις του υπουργείου λήφθηκαν με επιστημονικά ή με επικοινωνιακά κριτήρια.

Από αύριο, προαιρετική γίνεται η χρήση μάσκας σε μέσα που συνδέονται με τον τουρισμό όπως τα αεροπλάνα και τα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ ενώ η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς ώστε να αποφευχθούν οι (κλασικές κάθε καλοκαίρι) εικόνες συνωστισμού στο εσωτερικό τους από επιβάτες οι οποίοι δεν φορούν μάσκες.

Το αποτέλεσμα όμως είναι από τη μία πλευρά να κλονίζεται η όποια εμπιστοσύνη των πολιτών στην αναγκαιότητα των μέτρων (τη στιγμή που αυτά «κάνουν διάλλειμμα» λόγω του τουρισμού) και από την άλλη να συνεχίζεται η δαιμονοποίηση των αστικών συγκοινωνιών για λόγους επικοινωνιακούς και όχι επιστημονικούς.

Τι ισχύει από 1 Ιουνίου 2022

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, όσον αφορά τους επιβάτες αλλά και τους εργαζόμενους.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για όσους χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Στα πλοία, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους χώρους στους οποίους προβλέπεται.

Το Υπουργείο Υγείας έχει τονίσει ότι όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύουν από την 1 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Τι ισχύει για τις μάσκες σε ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*