Τι ισχύει για τις μάσκες σε ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Μπορεί η διατήρηση των μασκών προστασίας αυτό το καλοκαίρι στις αστικές συγκοινωνίες να ήταν γνωστή εδώ και καιρό, δεν συνέβη όμως το ίδιο όσον αφορά τα ταξί, τα πλοία και άλλους χώρους, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται μόλις χτες από το Υπουργείο Υγείας κατόπιν συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου.

Αναλυτικά ανά μέσο επομένως ισχύουν τα εξής:

Ταξί

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των ταξί, τόσο από τους οδηγούς, όσο και από τους επιβάτες.

Πλοία

Η χρήση μάσκας στα πλοία θα είναι υποχρεωτική όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων η μάσκα θα είναι προαιρετική, με σύσταση για χρήση της όταν υπάρχει πολυκοσμία. Το μέτρο αυτό θα επαναξεταστεί στα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν: νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Στα ημερόπλοια αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αεροπλάνα

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας άρθηκε η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις ώστε η να ευθυγραμμιστούν τα μέτρα που ισχύουν στις αερομεταφορές σε όλη την Ευρώπη.

Με χτεσινή της ανακοίνωση πάντως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τονίζει ότι ισχύει η σύσταση για προαιρετική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις όταν οι επιβάτες κρίνουν πως είναι αναγκαίο.

Τρένα

Μη υποχρεωτική είναι η χρήση μασκών στα τρένα τα οποία διαθέτουν αριθμημένες θέσεις από την 1η Ιουνίου. Αντιθέτως, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε προαστιακά δρομολόγια χωρίς αριθμημένες θέσεις.

ΚΤΕΛ

Δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δρομολόγια υπεραστικών ΚΤΕΛ τα οποία πραγματοποιούνται με λεωφορεία με αριθμημένες θέσεις. Ωστόσο, υποχρεωτική παραμένει όλο το καλοκαίρι η χρήση μάσκας σε λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από επιβάτες και εργαζόμενους (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Από 1 Ιουνίου: Σε ποια μέσα παραμένουν υποχρεωτικές οι μάσκες και πού είναι προαιρετικές

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*