Υποχρεωτικές παραμένουν οι μάσκες στις αστικές συγκοινωνίες όλο το καλοκαίρι

Καλοκαίρι με μάσκες θα κάνουν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, αφού το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πως δεν πρόκειται να αρθεί η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Ιουνίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την 1 Ιουνίου η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, η μάσκα θα καταρηγθεί στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, όσον αφορά τους επιβάτες αλλά και τους εργαζόμενους. 

Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική για όσους χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός. 

Προς το παρόν εκκρεμούν οι αποφάσεις για το τι θα ισχύει στα πλοία αλλά και τις δομές εκπαίδευσης. 

Ο Κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύουν από την 1 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα της μάσκας στις συγκοινωνίες έχει ήδη αρθεί σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού και έτσι η Ελλάδα θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Ο διαχωρισμός πάντως των μέσων μεταφοράς σε αυτά με αριθμημένες θέσεις (όπου η υποχρεωτικότητα αίρεται) και σε αυτά χωρίς αριθμημένες θέσεις (όπου οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές), υποδηλώνει ότι ρόλο στην απόφαση έπαιξαν και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στις συγκοινωνίες ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των θερινών προγραμμάτων δρομολογίων κάθε καλοκαίρι. 

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*