Ξέφυγε η κατάσταση: Χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση σε συνδικαλιστές ζητά η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για τις απεργίες

Στα άκρα έφτασε η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. με αφορμή την προκήρυξη, μόλις την προηγούμενη μέρα, στάσης εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς χτες Τρίτη 10 Μαΐου. Η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια, αν και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης πριν την πραγματοποίηση της στάσης εργασίας, ζητώντας η κινητοποίηση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική και να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και προσωπική κράτηση 6 μηνών για κάθε παράβαση της απόφασης.

Σε χτεσινή δημοσίευσή του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Μετρό Σπύρος Ρεβύθης έκανε λόγο για «φασισμό που επικρατεί στους χώρους δουλειάς» ο οποίος «πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του» και δημοσιοποίησε μέρος της δικαστικής προσφυγής της εταιρείας.

Μέσω αυτής, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητά μεταξύ άλλων την αναγνώριση της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής και την απαγόρευση συνέχισής της, την καταδίκη των εκπροσώπων των εναγόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και σε προσωπική κράτηση 6 μηνών έκαστος για κάθε παραβίαση της απόφασης αλλά και την καταδίκη των σωματείων στην δικαστική δαπάνη της εταιρείας.

Σε σημερινή τους κοινή ανακοίνωση, τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. κάνουν λόγο για «προκλητικό αίτημα στο δικαστήριο, για την φυλάκιση και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε συνδικαλιστές» ενέργεια που «αποτελεί απτή απόδειξη της αυταρχικής συμπεριφοράς της σημερινής Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ και αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ και μελανή κηλίδα στην Ιστορία των Σταθερών Συγκοινωνιών και του συνδικαλιστικού κινήματος.», ενώ θεωρούν ότι η συγκεκριμένη προσφυγή της εταιρείας γίνεται με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης αναφέροντας πως «η στόχευση της Διοίκησης είναι προφανής και είναι ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον «γύψο» την συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών.»

Η ανακοίνωση των σωματείων:

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΛΜΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ (ΣΕΤ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ)
-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΗΤΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΣΗΑΜ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΚΕΛΜΑ)
Αθήνα, 11/5/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Προκλητική αξίωση της Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ να φυλακιστούν συνδικαλιστές για συμμετοχή σε τρίωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας»

Με ένα προκλητικό αίτημα στο δικαστήριο, για την φυλάκιση και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε συνδικαλιστές, συνοδεύτηκε η προσφυγή της ΣΤΑ.ΣΥ για να κηρυχθεί εκ των υστερών παράνομη η τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.- 12 μμ), που πραγματοποίησαν την Τρίτη 10/5, την ώρα εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Εταιρεία, ακολουθώντας σχετική απόφαση του ΕΚΑ .

Η ενέργεια, αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη της αυταρχικής συμπεριφοράς της σημερινής Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ και αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ και μελανή κηλίδα στην Ιστορία των Σταθερών Συγκοινωνιών και
του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ειλικρινά, απορούμε πως δέχτηκε να συμπράξει σ’ αυτό το ολίσθημα η νομική σύμβουλος της Εταιρείας, συμπεριλαμβάνοντας στο δικόγραφό της ένα τέτοιο αίτημα, που στρέφεται ευθέως εναντίον συναδέλφων της.

Αλήθεια ο διάσημος εκ Θεσσαλονίκης Εργατολόγος της Εταιρίας, αυτό το άθλιο αίτημα το έγραψε στην αγωγή μετά από παραγγελία του εντολοδόχου του;

Σε κάθε περίπτωση η στόχευση της Διοίκησης είναι προφανής και είναι ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον «γύψο» την συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρουν κυβέρνηση και Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύψουν σε τέτοιες αυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Οι Διοικήσεις

Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς χαρακτηρίζει την κατάθεση αγωγής κατά των συνδικαλιστών «απαράδεκτη» και ζητά από την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να κάνουν πίσω:

Η κατάθεση αγωγής από μέρους της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κατά των σωματείων εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ, που συμμετείχαν σε 3ωρη στάση εργασίας, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είναι απαράδεκτη.
Η πρόθεση δίωξης των εργαζομένων, με το συνακόλουθο αίτημα για καταδίκη τους σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, είναι πρωτοφανής.
Ο εκφοβισμός των εργαζομένων και η προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους δεν θα γίνει ανεκτή.
Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κώστας Καραμανλής, να κάνουν πίσω.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*