Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η ελληνική απάντηση στο εισιτήριο των 9 ευρώ και νέα καθυστέρηση στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Σταθμός Πειραιάς Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Το ότι οι συγκοινωνίες της Αθήνας χρειάζονται μία ώθηση, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών οι οποίοι τις χρησιμοποιούν από επιλογή ως μία οικολογική εναλλακτική μετακίνησης (περισσότερο από όσους τις χρησιμοποιούν αναγκαστικά λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων) αποτελεί μία κοινή παραδοχή.

Η ώθηση αυτή θα μπορούσε να έχει και οικονομικό χαρακτήρα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας με τα εισιτήρια των 9 ευρώ. Ας μη ξεχνάμε πάντως ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι Γερμανοί θα χρειαστεί και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας 70, 80 ή και άνω των 100 ευρώ για τις μηνιαίες κάρτες τους όταν η τιμή στην Αθήνα θα παραμείνει στα 27 ευρώ το μήνα.

Κατά τη γνώμη μας η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει για τις συγκοινωνίες της Αθήνας δεν είναι η λήψη ενός μέτρου αλλά η ακολούθηση μίας ολόκληρης στρατηγικής: η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της λήψης επιπλέον άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου και αντικατάσταση του παλιού, αύξηση του προσωπικού και αύξηση των δρομολογίων και της αξιοπιστίας τους.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, ωραίο θα ήταν ένα μηνιαίο εισιτήριο με 9 ευρώ αλλά ας μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει ληφθεί ένα ακόμα πιο «φιλικό» μέτρο για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν: η δωρεάν μετακίνηση μέσω της de facto κατάργησης των ελέγχων εισιτηρίων, η οποία ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και κορυφώθηκε με την έναρξη της πανδημίας με αποτέλεσμα (όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας) την αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής,

Κάποιος μάλιστα θα μπορούσε να πει πως αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του λαϊκισμού: να επιτρέπεται η χωρίς επιπτώσεις δωρεάν μετακίνηση όλων όσων το επιθυμούν για να μην εκφραστεί η δυσαρέσκειά τους.

Νέα καθυστέρηση για τη γραμμή 3: Αυτό που περιμέναμε επιβεβαιώθηκε. Οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά δεν πρόκειται να παραδοθούν εντός του φετινού καλοκαιριού, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη, η επέκταση αναμένεται να παραδοθεί τον φετινό Σεπτέμβριο (εφόσον φυσικά δεν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση). Εμείς να θυμίσουμε ότι το έργο αρχικά προβλέποταν πως θα παραδοθεί από το 2017, πέντε ολόκληρα χρόνια πριν. Εν τω μεταξύ, νέο διαγωνισμό για υπηρεσίες επικοινωνίας, προβολής και διαφήμισης της Αττικό Μετρό Α.Ε. και των έργων που εκτελούνται για την κατασκευή της Βασικής Γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επέκτασης προς Καλαμαριά με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ προκήρυξε η Αττικό Μετρό.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ενστάσεις προστίμων μέσω gov.gr: Επιβάτες που δέχονται πρόστιμο στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς θα μπορούν σύντομα να υποβάλλουν αιτήματα για ακύρωσή τους (αν π.χ. έχουν επιβληθεί σε άτομα που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση) ή μείωσή τους (αν έχουν επιβληθεί σε επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο) και από το σπίτι τους αφού η ΣΤΑ.ΣΥ. απέστειλε αίτημα για την ένταξη της εταιρείας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), για την Τήρηση Θυρίδων ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Υποβολής Αιτημάτων Ακύρωσης – Μείωσης Επιβληθέντων Προστίμων (ενστάσεων). Οι σχετικές διαδικασίες θα είναι διαθέσιμες μετά την έκδοση των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Διαγωνισμός για ηλεκτρονικό εισιτήριο: Παράταση δόθηκε από τον ΟΑΣΑ στο διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Έτσι, η νέα καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 4 Ιουλίου. Ο διαγωνισμός αυτός πάντως δεν επηρεάζει την επέκταση του Μετρό, αφού οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της θα διαθέτουν προσωρινό εξοπλισμό -χωρίς πύλες- μέχρι την εγκατάσταση του νέου. Αρκεί βέβαια να μην καθυστερήσει τόσο η παράδοση του έργου που θα προλάβει την εγκατάσταση του μόνιμου εξοπλισμού.

Προβλήματα με την τηλεματική στο Μοναστηράκι και γραμμή 504: Ο Γιώργος γράφει για τη μη λειτουργία των πινάκων της τηλεματικής στο σταθμό Μοναστηράκι:

Ενώ γίνεται γενικά προσπάθεια για τη βελτίωση των Μ.Μ.Μ. -και πρέπει να αναγνωριστεί- ο σταθμός του μετρό στο Μοναστηράκι είναι αφημένος στη τύχη του. Η τηλεματική έχει χαλάσει από τέλη Σεπτέμβρη και εδώ και 3 εβδομάδες έχουν χαλάσει οι κυλιόμενες(η μια από τις 2) με αποτέλεσμα η μετακίνηση να γίνεται πολύ δύσκολη και οι τουρίστες να διαμαρτύρονται συνεχώς (και δικαίως). Μετά από επικοινωνία μου με τη ΣΤΑΣΥ(να τονιστεί ότι ο υπάλληλος που μίλησα ήταν ευγενέστατος και απάντησε κατευθείαν)μου ανέφεραν ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα τα έχουν αναφέρει πάρα πολλοί επιβάτες αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να το αναφέρουν στην ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη. Είναι δυνατόν η ιδιωτική εταιρεία εδώ και 9 ΜΗΝΈΣ(!!!) να μην φτιάχνει την τηλεματική στον δεύτερο πιο κεντρικό σταθμό του κέντρου και να μην έχει καμία συνέπεια;

Ένας ακόμα αναγνώστης του Athens Transport γράφει σχετικά με τη λεωφορειακή γραμμή 504:

Εδώ και πολυ καιρό η λεωφορειακη γραμμη 504 έχει σταματησει να περνάει απο τον Σταθμό δεκέλεια και έτσι ο σταθμος έχει αχρηστευτει σε μεγαλο βαθμο αφου εξυπηρευτει μόνο την αεροπορικη βαση που υπαρχει εκεί. Θα ηταν μεγάλη εξυπηρέτηση για τους κατοικους του ολυμπιακου χωριού και των Θρακομακεδόνων η λεωφορειακη γραμμη να περναει και παλι απο τον σταθμο της Δεκελειας προκειμενου να φτανουν πιο γρήγορα στο κέντρο της Αθήνας.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Νέα επίθεση κατά λεωφορείου: Ένα ακόμα περιστατικό εκτόξευσης αντικειμένου κατά λεωφορείου στη γνωστή περιοχή της Αθήνας. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, νεαροί που επέβαιναν σε Ι.Χ. που κινούταν επί της λεωφόρου Φυλής, προφανώς υπό την επήρεια μέθης, πέταξαν μπουκάλι με μπύρα σε λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή 749.

Χορηγία φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: Δωρεάν -εν μέρει- διαφημιστικά μέσα θα διαθέσει η ΣΤΑ.ΣΥ. για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου με αντάλλαγμα την ανακύρηξη της εταιρείας ως χορηγό και τη διάθεση 250 προσκλήσεων. Το φεστιβάλ θα διαφημιστεί στα πλαίσια σταθμών του Μετρό, στο εξωτερικό ενός συρμού Τραμ και μέσω banner στο σταθμό του Συντάγματος επί πληρωμή για διάστημα ενός μήνα και δωρεάν για ένα μήνα ακόμα.

Δημοτική συγκοινωνία Διονύσου: Σε μερική τροποποίηση των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας προχώρησε ο Δήμος Διονύσου προκειμένου να εξασφαλίζεται ανταπόκριση με τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Αγίου Στεφάνου.

ΗΣΑΠ και πεσμένα δέντρα: Απάντηση από την ΣΤΑ.ΣΥ. δόθηκε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στη γραμμή του ΗΣΑΠ στις 19 Μαΐου λόγω πτώσης δέντρων το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με την εταιρεία, πραγματοποιούνται προληπτικές κλαδεύσεις δέντρων κάθε χρόνο ενώ τη συγκεκριμένη μέρα το προσωπικό συντήρησης πρασίνου εργάστηκε όλη τη νύκτα με υπερωριακή εργασία για προληπτικούς λόγους, όπως προβλέπεται. Για την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων κλήθηκε η πυροσβεστική η οποία «δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε στις εκκλήσεις των αρμοδίων της εταιρείας» σύμφωνα με την ΣΤΑ.ΣΥ με αποτέλεσμα η έναρξη των δρομολογίων να καθυστερήσει ως τις 6:50 π.μ.

Λεωφορεία και λιμάνι Πειραιά: Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου, η αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών 300, 904 μεταφέρεται (έναντι της οδού Αριστείδου) εντός της Πλατείας Καραϊσκάκη κατά τις ώρες 6:00 – 7:30 και 14:00 – 18:00 λόγω της θερινής λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά.

Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Στην πρόσληψη 9 οδηγών λεωφορείων, δύο τεχνιτών οχημάτων και ενός ηλεκτροσυγκολλητή προχώρησε η ΟΣΥ από την 1η Ιουνίου με το προσωπικό να προέρχεται από την προηγούμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικά με τους διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν φέτος (προφανώς εξαρτάται και από το χρόνο των εκλογών).

Και πρόγραμμα μαθητείας: 134 μαθητευόμενοι των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και 6 μαθητές ΕΠ.ΑΛ. θα εργαστούν στην Ο.ΣΥ. την επόμενη σχολική χρονιά 2022-23, οι πρώτοι για περίοδο έως 20 μηνών και οι δεύτεροι για 172 εργάσιμες μέρες (όλη τη χρονιά). Η πλειοψηφία των μαθητών θα είναι τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων, καθώς και λίγοι υπάλληλοι διοικητικών/οικονομικών καθηκόντων. Το συνολικό μισθολογικό κόστος για την Ο.ΣΥ. θα ανέλθει σε 568.160 ευρώ για τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ και σε 9.546 ευρώ για τους μαθητές των ΕΠ.ΑΛ. (το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Παιδείας).

Πληρωμή για leasing λεωφορείων: Στην πληρωμή των εταιρειών που έχουν εκμισθώσει λεωφορεία μέσω leasing και συγκεκριμένα για τη 12η και 13η συμβατική περίοδο προχώρησε η ΟΣΥ. Τα ποσά (με ΦΠΑ) ανέρχονται σε 984.381,44 ευρώ προς την “MED BUS & TRUCK CENTER – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ & ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΕ”, 552.811,84 ευρώ προς την «ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΕ» και 393.308,16 ευρώ προς την “ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ”.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.687.623,72 ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Απριλίου 2022
  • Δαπάνη ύψους 438.178,69 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Απριλίου 2022 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 87.420,85 ευρώ που αφορά υπηρεσίες μετεγκατάστασης εξοπλισμού έργου ΟΣΤ (Τηλεματική)
  • Ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών εκτίμησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος ομίλου ΟΑΣΑ, ετών 2020- 2022 αντί ποσού 28.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 4.891,80 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Μαρτίου 2022.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: υπομονή ενός έτους για νέα λεωφορεία, άμεση αύξηση των επιβατών θέλει ο ΟΑΣΑ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*