Οι ειδήσεις της Παρασκευής: υπομονή ενός έτους για νέα λεωφορεία, άμεση αύξηση των επιβατών θέλει ο ΟΑΣΑ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Τα νέα λεωφορεία: Κατάτι πιο ρεαλιστική ήταν η πρόβλεψη του Προέδρου της ΟΣΥ για παράδοση των πρώτων νέων λεωφορείων μέσω του τρέχοντος διαγωνισμού «το πρώτο εξάμηνο του 2023», ουσιαστικά δηλαδή στα μέσα της χρονιάς. Σύμφωνα πάλι με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς στο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, εντός του φθινοπώρου θα γίνει η συμβασιοποίηση (δηλαδή ως το Νοέμβριο) και τους πρώτους μήνες του 2023, θα παραδοθούν τα πρώτα λεωφορεία. Βέβαια το τι σημαίνει «παράδοση» θα δεχθεί διαφορετικές ερμηνείες. Θα παρουσιαστεί ως «παράδοση», για παράδειγμα, η αποστολή των οχημάτων επίδειξης; Ο διαγωνισμός προβλέπει πως η παράδοση των οχημάτων θα γίνει τμηματικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και ένα έτος και 7 μήνες μετά τις υπογραφές, αν δεν δοθούν παρατάσεις.

Προτεραιότητα η αύξηση των επιβατών: Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Προέδρου του ΟΑΣΑ στο «5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών», ο κ. Γκιόλιας υπογράμμισε πως «δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και φιλοδοξούμε με βάση τον συνολικό μας προγραμματισμό, το ποσοστό των μετακινουμένων με τα ΜΜΜ που σταθερά αυξάνεται, να φθάσει το 2023 στο 35% περίπου από το 25% όπου είχε μειωθεί πριν μια τριετία». Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, κατέληξε τονίζοντας: «Στόχος μας ρεαλιστικός και βραχυπρόθεσμος είναι, σύντομα ένας στους τρεις μετακινούμενους να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ».


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ατύχημα με λεωφορείο: Σοβαρό ατύχημα με αστικό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής Χ95 σημειώθηκε στην έξοδο 18 της Αττικής Οδού στην Παιανία το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαΐου. Το ατύχημα, τα αίτια του οποίου είναι αδιευκρίνιστα, είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού και δύο επιβατών ενώ και το όχημα υπέστη σημαντικές ζημιές.

Νέα έρευνα μυστικού επιβάτη: Φαίνεται ότι ο ΟΑΣΑ δεν πτωήθηκε από όσα άκουσε πέρυσι σχετικά με την «έρευνα μυστικού επιβάτη» και έτσι προχωρά σε νέα δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών Έρευνας Ικανοποίησης Επιβατών και Έρευνας Μυστικού Επιβάτη (Μystery Shopping). Κατά τη γνώμη μας το ζήτημα δεν είναι ότι ο ΟΑΣΑ θέλει να ερευνήσει πόσο ικανοποιημένοι είναι οι επιβάτες αλλά ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών (που γίνονται με κρατικό χρήμα) δεν δημοσιεύονται πλέον. (Βέβαια όταν δημοσιεύονταν στο παρελθόν, η πλειοψηφία ήταν απολύτως ικανοποιημένη από τα ΜΜΜ…)

Νέα ιστοσελίδα ΣΤΑΣΥ: Όμορφη και λειτουργική η νέα ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ που «ανέβηκε» αυτή την εβδομάδα ύστερα από πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίησή της. Διαπιστώσαμε επίσης ότι αρκετοί θυμούνται το σχεδιασμό (του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδη και του προέδρου το ΟΑΣΑ, νυν διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη) για τη δημιουργία μίας κεντρικής ιστοσελίδας για τις συγκοινωνίες της Αθήνας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών για όλα τα μέσα (το tfa.gov.gr, χρόνια πριν το gov.gr γίνει “μόδα”). Τι συνέβη με τα σχέδια αυτά; Απλά άλλαξε ο υπουργός και η κυβέρνηση και εγκαταλείφθηκαν. Μήπως ήρθε η ώρα να τα ξαναθυμηθούμε μιας και η σημερινή κυβέρνηση ρίχνει βάρος στη ψηφιακή πολιτική;

Χώροι υγιεινής οδηγών λεωφορείων: «Δυστυχώς, διανύοντας ήδη καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που χρήζει μεγαλύτερης έμφασης στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, διαπιστώνουμε τον ελλιπή και σε πολλές περιπτώσεις τον ανύπαρκτο καθαρισμό των χώρων υγιεινής (w.c) για τους εργαζομένους μας», αναφέρει σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Μόνο και μόνο που εν έτη 2022 υπάρχει η ανάγκη να γραφεί μία τέτοια επιστολή, αποτελεί ντροπή.

Ιατρικές εξετάσεις οδηγών συρμών: Απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την καθυστέρηση στις ιατρικές εξετάσεις οδηγών συρμών της ΣΤΑΣΥ δόθηκε μέσω επιστολής της εταιρείας. Όπως αναφέρεται, κύριο αίτιο της καθυστέρησης (οι εξετάσεις έπρεπε να ολοκληρωθούν ως τον περασμένο Δεκέμβριο) ήταν η άρνηση οδηγών να μεταβούν σε νοσοκομείο για εξέταση εν μέσω της πανδημίας. Πλέον εκκρεμεί η εξέταση 60 από τους 600 οδηγούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Αποχώρηση και πρόσληψη: Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΑΣΑ έκανε δεκτή την παραίτηση μίας ειδικού συνεργάτη – συμβούλου του γραφείου της. Η ΟΣΥ εν των μεταξύ στις 16 Μαΐου προχώρησε στην πρόσληψη ενός ακόμα οδηγού από την περυσινή διαδικασία του ΑΣΕΠ ενώ εκκρεμεί και η φετινή διαδικασία προσλήψεων.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.703.487,42 ευρώ με ΦΠΑ την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Μαρτίου 2022
  • Εγκρίνει για καταβολή ποσού 1.687.623,72 ευρώ με, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Απρίλιο 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: «αδύναμος κρίκος» ο κλιματισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*