Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργία στα ταξί

0
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο εκθεσιακό κέντρο...

Ερώτηση στη Βουλή για τα «λεωφορεία φάντασμα» των ΚΤΕΛ που δεν εμφανίζονται στην τηλεματική

Share

    Ερώτηση για τη μη εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα οποία εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ, παρά την πρόβλεψη της σύμβασης που υπογράφτηκε δύο χρόνια πριν, κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

    Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος, αφού τονίζεται η διάλυση των αστικών συγκοινωνιών επί Ν.Ε. και η πλήρης αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενίσχυση των ΜΜΜ εν μέσω πανδημίας, επισημαίνεται: «Παρότι στο άρθρο 5 της σύμβασης αναφέρεται ρητά ότι η συμβαλλόμενη εταιρεία (ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε.) “υποχρεούται να εγκαταστήσει με δαπάνες της, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας Σύμβασης, σε όλα τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιεί […] κατάλληλο σύστημα τηλεματικής, συμβατό με τα αντίστοιχα συστήματα τηλεματικής του ΟΑΣΑ και της Ο.ΣΥ. Α.Ε., προκειμένου να πιστοποιείται η εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου (γραμμές, αριθμός δρομολογίων, πρόγραμμα δρομολογίων) και να επιμελείται με μέριμνα και δαπάνες της τη συντήρηση και την αξιόπιστη λειτουργία αυτού”, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως σήμερα».

    Όπως συμπληρώνουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η εγκατάσταση της τηλεματικής θα συμβάλει στην πιστοποίηση της εκτέλεσης των δρομολογίων που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ σε 59 γραμμές, ενώ μέσω της πιστοποίησης αυτής «θα αποζημιώνονται ή θα επιβάλλονται οι ανάλογες (προβλεπόμενες) ρήτρες σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων».

    Τα ερωτήματα που θέτουν στον κ. Καραμανλή είναι τα ακόλουθα:

    1. «Πως αιτιολογείτε την απαράδεκτα μεγάλη χρονική υστέρηση τοποθέτησης συσκευών τηλεματικής στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. και των υπεκμισθωτριών ΚΤΕΛ Α.Ε. (Θήβας, Εύβοιας και Κορίνθου), που εκτελούν αστική συγκοινωνία στην Αττική;».

    2. «Πως ελέγχετε το συγκοινωνιακό έργο που εκτελούν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ; Πως διασφαλίζετε την επίτευξη της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού εν μέσω πανδημίας;».

    3. «Με ποιον τρόπο αποζημιώνονται τα ΚΤΕΛ, αφού δεν ελέγχεται το έργο που προσφέρουν; Και πως διαφυλάσσετε το δημόσιο συμφέρον;».

    4. «Έχει τοποθετηθεί ανεξάρτητος ελεγκτής, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της σύμβασης, ο οποίος θα εποπτεύει και θα πιστοποιεί το εκτελούμενο συγκοινωνιακό έργο;».

    Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

    Θέμα: «Χωρίς τηλεματική παραμένουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εκτελούν έργο του ΟΑΣΑ. Αδύνατος ο έλεγχος των δρομολογίων και ο υπολογισμός των αποζημιώσεων»

    Η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2020, βρήκε τη χώρα παντελώς απροετοίμαστη στον κρίσιμο τομέα των αστικών μετακινήσεων, αφού, ήδη από την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου του 2019, είχε ξεκινήσει η αποδιοργάνωση και η απαξίωση των ΜΜΜ με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Ως σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την έλευση του κορωνοϊού, μέσα σε μια κρίσιμη για τη δημόσια Υγεία περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει ουσιαστικά τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, ούτε βεβαίως να εξαλείψει τα φαινόμενα των συνωστισμών, που «ευνοούν» την εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Η ακύρωση του διαγωνισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προμήθεια 750 νέων αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση της Ν.Δ., το φθινόπωρο του 2019, αλλά και η αδράνεια μηνών από την έναρξη της πανδημίας, οδήγησαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε αλλοπρόσαλλες -ως προς την κρισιμότητα της κατάστασης- αποφάσεις, που όμως φανερώνουν την κυβερνητική πρόθεση για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, όπως η ανάθεση μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ Ν. Αττικής, η ενοικίαση πολυμεταχειρισμένων λεωφορείων στην τιμή αγοράς καινούριων, κ.ά.

    Η σύμβαση ανάθεσης εκτέλεσης δρομολογίων του ΟΑΣΑ στο ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. (υπογραφή στις 7 Οκτωβρίου 2020) δεν εκτελείται, όμως, στο σύνολό της.

    Παρότι στο άρθρο 5 αυτής αναφέρεται ρητά ότι η συμβαλλόμενη εταιρεία (ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε.) «υποχρεούται να εγκαταστήσει με δαπάνες της, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας Σύμβασης, σε όλα τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιεί […] κατάλληλο σύστημα τηλεματικής, συμβατό με τα αντίστοιχα συστήματα τηλεματικής του ΟΑΣΑ και της Ο.ΣΥ. Α.Ε., προκειμένου να πιστοποιείται η εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου (γραμμές, αριθμός δρομολογίων, πρόγραμμα δρομολογίων) και να επιμελείται με μέριμνα και δαπάνες της τη συντήρηση και την αξιόπιστη λειτουργία αυτού», κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως σήμερα.

    Κι αυτό ενώ έχουν περάσει δύο περίπου χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και ενώ, τον περασμένο Φεβρουάριο, υπεγράφη νέα συμπληρωματική σύμβαση.

    Επειδή η λειτουργία της τηλεματικής έχει σκοπό την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων.

    Επειδή μέσω της τηλεματικής μπορεί να πιστοποιηθεί αν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκτελούν το σύνολο των δρομολογίων που τους έχουν ανατεθεί (σε 59 γραμμές) και έτσι να αποζημιώνονται ή να επιβάλλονται οι ανάλογες (προβλεπόμενες) ρήτρες σε περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων.

    Επειδή βάσει της σύμβασης θα έπρεπε όλα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να φέρουν πριν την δρομολόγησή τους συσκευές τηλεματικής.

    Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Πως αιτιολογείτε την απαράδεκτα μεγάλη χρονική υστέρηση τοποθέτησης συσκευών τηλεματικής στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. και των υπεκμισθωτριών ΚΤΕΛ Α.Ε. (Θήβας, Εύβοιας και Κορίνθου), που εκτελούν αστική συγκοινωνία στην Αττική;

    2. Πως ελέγχετε το συγκοινωνιακό έργο που εκτελούν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ; Πως διασφαλίζετε την επίτευξη της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού εν μέσω πανδημίας;

    3. Με ποιον τρόπο αποζημιώνονται τα ΚΤΕΛ, αφού δεν ελέγχεται το έργο που προσφέρουν; Και πως διαφυλάσσετε το δημόσιο συμφέρον;

    4. Έχει τοποθετηθεί ανεξάρτητος ελεγκτής, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της σύμβασης, ο οποίος θα εποπτεύει και θα πιστοποιεί το εκτελούμενο συγκοινωνιακό έργο;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Παππάς Νικόλαος
    Αβραμάκης Ελευθέριος
    Αλεξιάδης Τρύφων
    Αναγνωστοπούλου Σία
    Αραχωβίτης Σταύρος
    Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
    Βαρδάκης Σωκράτης
    Γιαννούλης Χρήστος
    Γκιόλας Γιάννης
    Ηγουμενίδης Νικόλαος
    Ζαχαριάδης Κώστας
    Καφαντάρη Χαρά
    Μάλαμα Κυριακή
    Μάρκου Κώστας
    Μπαλάφας Γιάννης
    Μπάρκας Κώστας
    Μπουρνούς Γιάννης
    Μωραίτης Θάνος
    Νοτοπούλου Αικατερίνη
    Πέρκα Θεοπίστη
    Πούλου Παναγιού
    Σαρακιώτης Ιωάννης
    Σκουρλέτης Πάνος
    Σκουρολιάκος Πάνος
    Τζούφη Μερόπη
    Φάμελλος Σωκράτης
    Φίλης Νικόλαος
    Φωτίου Θεανώ
    Χατζηγιαννάκης Μίλτος
    Χρηστίδου Ραλλία

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα