Εκτός τηλεματικής εδώ και 10 μήνες οι λεωφορειακές γραμμές που πέρασαν στα ΚΤΕΛ

Αλέξανδρος Λιάρος

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ξεκινούσε η δρομολόγηση αστικών λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ σε 60 γραμμές του ΟΑΣΑ, ο οργανισμός υποστήριζε ότι η εγκατάσταση σε αυτά εξοπλισμού της τηλεματικής, η οποία προβλέπεαι και από τη μεταξύ τους σύμβαση, θα γινόταν σταδιακά χωρίς να δώσει όμως κάποιο συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Σήμερα, 10 μήνες αργότερα, αν και τα οχήματα των ΚΤΕΛ διαθέτουν εξοπλισμό τηλεματικής, η ενημέρωση σε ζωντανό χρόνο για την κίνηση των λεωφορείων δεν είναι διαθέσιμη στο επιβατικό κοινό, αφού δεν έχει γίνει διασύνδεση του εξοπλισμού αυτού με την εφαρμογή του ΟΑΣΑ για το επιβατικό κοινό.

Η παράλειψη αυτή ήρθε στο προσκήνιο και πάλι τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις μεταβολές σε δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών στη βόρεια Αττική, λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Αν και ο ΟΑΣΑ ενημέρωνε τους επιβάτες για τις τροποποιήσεις στις διαδρομές των γραμμών μέσω της εφαρμογής, δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση σε ζωντανό χρόνο για την κίνηση των λεωφορείων, η οποία θα διευκόλυνε πολλούς επιβάτες.

Είχαμε επανάληψη δηλαδή όσων συνέβησαν με την κακοκαιρία Μήδεια τον προηγούμενο χειμώνα, όταν και πάλι οι επιβάτες δεν μπορούσαν να δουν την κίνηση των λεωφορείων στα βόρεια προάστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πρέπει να πληρώσει το κόστος της διασύνδεσης του συστήματος της τηλεματικής των λεωφορείων των ΚΤΕΛ (η οποία λειτουργεί κανονικά) με την εφαρμογή του ΟΑΣΑ, με τον κάθε φορέα να αρνείται προς το παρόν να το αναλάβει. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες ώστε αυτή η εκκρεμότητα να επιλυθεί ως το ερχόμενο φθινόπωρο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση άρα και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Πρόκειται ασφαλώς για μία παράβλεψη της σύμβασης για την ανάληψη μεταφορικού έργου από τα ΚΤΕΛ, η οποία αν και αναφέρει πως τα ΚΤΕΛ οφείλουν να εγκαταστήσουν συμβατό εξοπλισμό τηλεματικής με δική τους δαπάνη, δεν αναφέρει ρητώς ποιος θα αναλάβει τη διασύνδεση του εξοπλισμού αυτού με το υπάρχον σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι εδώ και 10 μήνες, τα λεωφορεία 60 γραμμών (με πολλές από αυτές να κινούνται σε περιοχές έξω από την αστική ζώνη) να έχουν εξαφανιστεί από την τηλεματική και οι επιβάτες να μη μπορούν να υπολογίσουν την ακριβή ώρα άφιξης του επόμενου οχήματος, πρόβλημα το οποίο μεγενθύνεται όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις όπως τις τελευταίες ημέρες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*