Τα νέα του σιδηρόδρομου: δίκτυο υπό διάλυση στη βόρεια Ελλάδα, έρχονται νέες προσλήψεις μηχανοδηγών

* * * Το ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, το γνωρίζαμε. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απλά το επιβεβαιώνουν. Η αρχή έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου, όταν μετά από μία καλοκαιρινή καταιγίδα, έκλεισε για αρκετές ώρες η γραμμή κοντά στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας πτώσης δέντρων. Αποτέλεσμα ήταν να ακινητοποιηθούν τέσσερα τρένα σε Κατερίνη, Λάρισα, Αλεξάνδρεια και Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωση για την ταλαιπωρία των επιβατών εξέδωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΟΣΕ και την κυβέρνηση. 

* * * Ο ΟΣΕ εξέδωσε με τη σειρά του ανακοίνωση για το περιστατικό, αποδίδοντας το πρόβλημα στις καιρικές συνθήκες “και όχι σε εξοπλισμό του ΟΣΕ”, λόγω των οποίων στις 18:30 έπεσε μεγάλο δέντρο στις γραμμές, στις 18:38 δίπλωσε πυλώνας ηλεκτροκίνησης στην Σίνδο, ενώ στις 18:50 έπεσε και άλλο δέντρο στον ΣΣ Αδένδρου. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 22:00. Αυτό που δεν ανέφερε όμως η ανακοίνωση, είναι πως ο οργανισμός όφειλε να πραγματοποιεί εργασίες πλησίον των γραμμών για το κλάδεμα ή την κοπή επικίνδυνων δέντρων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την κυκλοφορία, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει (εδώ και χρόνια;). 

* * * Το δεύτερο περιστατικό συνέβη την Κυριακή 26 Ιουνίου, όταν η αμαξοστοιχία 1631 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Δράμα προς Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε μερικώς λόγω πτώσης δέντρου στις γραμμές, “εξαιτίας των καιρικών φαινομένων από το προηγούμενο βράδυ” σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εξαιτίας του συμβάντος, τα επόμενα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΟΣΕ επιβεβαιώνοντας το συμβάν και το αίτιό του (καιρικά φαινόμενα). Και σε αυτή την περίπτωση καμία αναφορά δεν έγινε στην υποχρέωση του ΟΣΕ για πρόληψη, συμπεριλαμβανομένου και του προληπτικού ελέγχου των γραμμών μετά την κακοκαιρία πριν επιτραπεί η κίνηση αμαξοστοιχίας. 

* * * Αυτό που σχολιάστηκε επίσης ήταν ότι στην αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε την Κυριακή επέβαιναν μόλις 2 επιβάτες (και 2 εργαζόμενοι) τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο δρομολόγιο κινούταν με μεγάλη πληρότητα. Άλλο ένα δείγμα της κατάντιας στην οποία έχει πέσει ο σιδηρόδρομος στη βόρεια Ελλάδα. 

* * * Με τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν τον Ιούνιο, το φθινόπωρο, όταν σύμφωνα με τον ΟΣΕ θα πρκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ μακριά…

* * * Εν τω μεταξύ, επιβάτες καταγγέλλουν πως την περασμένη Πέμπτη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε στη Λάρισα ένα μόλις λεωφορείο 52 θέσεων για να παραλάβει τους πάνω από 200 επιβάτες. 

* * * Την ίδια ακριβώς μέρα, στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων μετά το θανατηφόρο ατύχημα σε αυτόματη σιδηροδρομική διάβαση η οποία, όπως καταγγέλλεται, ήταν εκτός λειτουργίας.

* * * Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από αύριο Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, επέρχονται οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών.

* * * Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση επιπλέον προσλήψεων μηχανοδηγών [η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα] για την κάλυψη κενών ανά την επικράτεια μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 74 μηχανοδηγών που εκπαιδεύονται σήμερα. Όπως σημειώνει το σωματείο, τα τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί 180 μηχανοδηγοί. 

* * * Για «απαράδεκτες εκπτώσεις στο έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα ο βουλευτής θίγει το ότι η γραμμή δεν θα συνδέεται με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό ή το κέντρο της πόλης των Μεγάρων και το ότι στο τμήμα από τα Διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα ως τα αντίστοιχα του Ασπροπύργου (για να διέλθουν οι αγωγοί), όσο και στο τμήμα από Ασπρόπυργο ως Άνω Λιόσια (για λόγους μείωσης του κόστους) στρώνεται μονή γραμμή αντί της υφιστάμενης διπλής με αποτέλεσμα να μειώνεται η μεταφορικής ικανότητα της γραμμής και η ελκυστικότητά της για το επιβατικό κοινό. 

* * * Προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρέθηκαν ξαφνικά η ΕΡΓΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών, μετά την απόρριψη του αιτήματος χρηματοδότησης του έργου υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα. H Κομισιόν φέρεται να απέρριψε το αίτημα χρηματοδότησης της ΕΡΓΟΣΕ, γιατί θεωρεί υψηλό το κόστος του έργου και δαπανηρή την λύση της πλήρους υπογειοποίησης στο τμήμα της γραμμής Ρίο – Άγιος Διονύσιος – Νέο Λιμάνι μήκους 6,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Πατρέων και φορέων της περιοχής. Η ΕΡΓΟΣΕ προτίθεται να καταθέσει νέο αίτημα χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

* * * Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πατραίων εξακολουθεί να διαφωνεί με το σχέδιο μερικής υπογειοποίησης των γραμμών στην Πάτρα (ζητά την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών σε όλο το μήκος τους) οργανώνοντας συγκέντρωση στο Ρίο στις 6 Ιουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, το έργο θα καθυστερήσει εις το διηνεκές.

* * * Μία μόνο προσφορά κατατέθηκε για την τριακονταετή παραχώρηση της έκτασης εμβαδού 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) και είναι γνωστή ως Θριάσιο ΙΙ. Η προσφορά αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από την κοινοπραξία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Damco του ομίλου Κοπελούζου, καθώς το project εκτιμάται ότι έχει οφέλη για τις δύο αυτές εταιρίες.

* * * Η τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων παράταση της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ, προβλέπει και παράταση ως το τέλος της χρονιάς της αναστολής πληρωμών, συμψηψισμού και διαδικασιών είσπραξης χρεών του Ο.Σ.Ε. έναντι του Δημοσίου που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων.

* * * Ο ΟΣΕ ανέθεσε σύμβαση για μελέτη ανάλυσης «του ρίσκου και την αποτύπωση του επιπέδου ωριμότητας στα αντικείμενα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας της υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.), με τελική επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνή κυβερνητικά πρότυπα ασφαλείας», αξίας 28.500 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

* * * Τρία ενδιαφέροντα θέματα από το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ: ο οργανισμός καλείται να εγκρίνει την παραχώρηση στο Δήμο Πειραιά για χρήση εδαφικής λωρίδας των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών επί της οδού Αγ. Φιλίππου υπό την αίρεση της μελλοντικής ανταλλαγής τους με τις νέες γραμμές του ΟΣΕ ιδιοκτησίας ΕΤΕ. Επίσης, ο ΟΣΕ αναμένεται να παραχωρήσει ένα σιδηροδρομικό όχημα (βαγονέτο) στην τοπική κοινότητα Ραχούλας του Δήμου Λάρισας και 135 μέτρα σιδηροτροχιών στην εταιρεία του Ισθμού της Κορίνθου μέσω χρησιδανείου. 

* * * Επιπλέον, ο ΟΣΕ καλείται να λάβει απόφαση για την ανακαίνιση τμήματος γραμμών 10 περίπου χλμ. ανάμεσα στο σταθμό Προμαχώνα και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (διαδικασία fast track). 

* * * Ο  τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ Δημήτρης Μακροδημόπουλος εκτιμά ότι ο οργανισμός σπαταλά χρήματα προωθώντας το έργο κατασκευής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα Αλεξ/πολης – Ορμενίου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων τη στιγμή που αυτό δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των δρομολογίων. 

* * * ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ετροχιασμό τρένου στο Μιζούρι // Ιταλία: Ξεκίνησαν ύστερα από 32 χρόνια τα δρομολόγια στην κυκλική διαδρομή του σιδηρόδρομου της Ρώμης.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*