Τα νέα του σιδηρόδρομου: νέος κανονισμός λειτουργίας στον ΟΣΕ, «με βήμα σημειωτόν» η επιστροφή του τρένου στην Πελοπόννησο

* * * Έχει σχεδόν γίνει ετήσια παράδοση να γράφουμε άρθρα για τα προβλήματα του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε απλά να αναδημοσιεύουμε το ίδιο άρθρο κάθε χρόνο αφού, 5 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουμε δει κάποια βελτίωση των υπηρεσιών. Οι όποιες ελπίδες μετατίθενται αορίστως προς το μέλλον, όταν ο ΟΣΕ αναθέσει τις ΣΔΙΤ για τη συντήρηση των υποδομών και όταν η ιδιωτική εταιρεία αποφασίσει να πάρει στα σοβαρά το ρόλο της.

* * * Σύγκρουση ΙΧ με τρένο σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης σε φυλασσόμενη διάβαση σιδηροδρομικής γραμμής έξω από την πόλη της Σκύδρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, το ένα σοβαρά.

* * * Για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και δρομολόγια που δε γίνονται καθόλου ή γίνονται με καθυστέρηση, κάνουν λόγο σε κοινή τους επιστολή – διαμαρτυρία οι Δήμοι Αμφίκλειας – Ελάτειας και Δελφών, σχετικά με τη γραμμή Τιθορέα – Μπράλος – Λειανοκλάδι και τη σύνδεση των περιοχών τους κυρίως με την Πρωτεύουσα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαρακιώτης κατέθεσε αναφορά στη Βουλή σχετικά με την επιστολή αυτή.

* * * Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ταλαιπωρία που έχει προκαλέσει η κατάργηση δύο μεσημεριανών δρομολογίων μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης. Και ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση για την μη στάθμευση στο Λιανοκλάδι των δύο δρομολογίων με τα ETR.

* * * Δύο άνδρες συννελήφθησαν στη Λαμία αφού ξήλωσαν και έκλεψαν σιδηροδρομικές ράγες από το ενεργό δίκτυο του ΟΣΕ, διαταράσσοντας με την πράξη τους αυτή την ασφάλεια κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών.

* * * Εντός του Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Προαστιακό της Δυτικής Αττικής, μεταξύ Άνω Λιοσίων και Μεγάρων, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας στο 5ο συνέδριο Υποδομων και Μεταφορών.

* * * Συνεχίζονται οι συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα σχετικά με την υπόθεση της επαναφοράς των σιδηροδρομικών δρομολογίων της Πελοποννήσου. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη διοίκηση του ΟΣΕ όπου διαπιστώθηκε πως η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο «βρίσκεται σε καλό δρόμο» αφού προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 2 (!) σχετικοί διαγωνισμοί, ένας για τους σταθμούς και ένας για τη γραμμή, ενώ για την επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής προς Καλαμάτα θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή για την εξέταση του συγκεκριμένου θέματος.

* * * Εντός των επόμενων 15 ημερών ξεκινά η δεύτερη φάση των έξι διαγωνισμών για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών στην ιστορία της χώρας ύψους 4 δις σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Βίνη. Στα έργα αυτά που θα πραγματοποιηθούν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου περιλαμβάνονται και οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετέφερε την απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Βόλου και Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η σύνδεση θα γίνει δυνατή μέσω της κατασκευής του άξονα Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. Οι σχετικές μελέτες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024, εφόσον το Υπουργείο Ανάπτυξης εγκρίνει τη χρηματοδότηση.

* * * Δημοσιεύτηκε ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΟΣΕ που περιλαμβάνει και το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας. Τον ανεβάσαμε και μπορείτε να τον δείτε ολόκληρο.

* * * Με προσωπική απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή φαίνεται ότι προχωρούν τα σχέδια για γκρέμισμα της ιστορικής σιδηροδρομικής γέφυρας του Ευήνου ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία. Μία γέφυρα που στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και θα διατηρούταν ως υποδομή για ιστορικά/τουριστικά δρομολόγια, στην Ελλάδα γκρεμίζεται. Ας φτιάξουμε τώρα κι έναν αυτοκινητόδρομο από πάνω.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να προχωρήσει στην ένταξη της πράξης “Συντήρηση μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ρίου – Κάτω Αχαΐας” στον Άξονα Προτεραιότητας «Σιδηροδρομικό Δίκτυο» με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Η συνολική δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 1.388.305,03 ευρώ.

* * * Τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Roberto Biasin, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να συναντηθεί με την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΟΤΘ κ. Βούλα Πατουλίδου. Στη συνάντηση συζήτησαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τις προοπτικές ταξιδιών με τρένο, αξιοποιώντας τη σύγχρονη αμαξοστοιχία ETR 470, γνωστή και ως «ασημένιο βέλος».

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 1ης, 2ης, 3ης, 4ης και 5ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2022, στον εποπτευόμενο φορέα Ο.Σ.Ε. Α.Ε. με το συνολικό ποσό, που αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας να ανέρχεται σε 18.750.000 ευρώ.

* * * Υπεγράφη την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, η σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση και αξιοποίηση παλαιάς αποθήκης του ΟΣΕ στη Χαλκίδα», από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο, συνολικού συμβατικού ποσού 1.406.300,55 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της αποθήκης του ΟΣΕ, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως πολιτιστικός πολυχώρος, με διατηρημένα στοιχεία που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του χώρου.

* * * Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ανασυγκροτήθηκε μετά τον ορισμό ενός νέου Μέλους, για την πλήρωση της θέσης του εκλιπόντος Αθανασίου Τάτση. Το Σώμα έχει ως εξής: Χρήστος Βίνης, Πολιτικός Μηχανικός-Μηχανικός Περιβάλλοντος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος, Θεόδωρος Παπαφιλίππου, πολιτικός μηχανικός, Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Κανελλόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Μέλος, Ιωάννης Ρουκάς, Οικονομολόγος, Μέλος, Χρήστος Παληός, Πολιτικός Μηχανικός, Εκτελεστικό Μέλος, Άγγελος Νάνος, Δημόσιος Υπάλληλος, Μέλος, Μιχαήλ – Άγγελος Βαρελάς, Οικονομολόγος, Μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

* * * Αντιπροσωπεία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συμμετείχε στην Ολομέλεια του IRG-Rail (Independent  Regulator’s Group – Rail) που πραγματοποιήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας. Στο επίκεντρο των εργασιών της Ολομέλειας βρέθηκαν οι νέες τεχνολογίες και πώς αυτές θα υποστηρίξουν τον σιδηροδρομικό τομέα με ειδική αναφορά στην ψηφιακή πλατφόρμα MaaS (Mobility as a service). Πρόκειται για τη νέα τάση στην πρόσβαση των υπηρεσιών κινητικότητας. Μία ενιαία εφαρμογή έκδοσης εισιτηρίων για όλες τις υπηρεσίες μεταφοράς, σιδηροδρομικών, οδικών. αεροπορικών και θαλάσσιων.

* * * Μια πολύ όμορφη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι του οδοντωτού, που συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο «Αφήνω Ίχνη» στο σταθμό του Οδοντωτού στη Ζαχλωρού το Σάββατο 28 Μαΐου. // Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη 1η ποδηλατική διαδρομή Αίγιο – Διακοπτό, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 125 χρόνια από τη δημιουργία του Οδοντωτού Διακοπτού – Καλαβρύτων από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας, η δράση επαναλήφθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου στο πλαίσιο του θεσμού «Εν Συρμώ – Οδοντωτός το τρένο της τέχνης».

* * * Κίνα: Ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες για εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σε 1.136 χλμ του σιδηρόδρομου του Θιβέτ που άνοιξε το 2006.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*