Επέκταση Μετρό Πειραιά: Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ο Σεπτέμβριος παραμένει επισήμως ο μήνας-στόχος για την παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό στον Περαιά (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο), αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του έργου.

Μία από αυτές, είναι η πραγματοποίηση δοκιμαστικών δρομολογίων στη γραμμή προκειμένου να δοκιμαστεί για μία περίοδο αρκετών εβδομάδων το σύνολο των συστημάτων και να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου Green Deal 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Κουρέτας, τα δοκιμαστικά δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Όπως πρόσθεσε, η ακριβής ημερομηνία παράδοσης της επέκτασης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της Αττικό Μετρό αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, λέγοντας πως «με τους τρεις σταθμούς του Πειραιά, που θα δώσουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι γραμμές 2 και 3 θα εξυπηρετούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες, γεγονός που σημαίνει ότι 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα ημερησίως θα κυκλοφορούν στην Αθήνα και το διοξείδιο του άνθρακα θα μειωθεί κατά 880 τόνους. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη [από το τέλος του 2023] αναμένουμε να έχουμε 310.000 επιβάτες ημερησίως, 55.000 λιγότερα αυτοκίνητα και 140 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους».

Γραμμή 4: Ετοιμάζονται οι μετροπόντικες

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι σημαντικός μήνας και για το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό καθώς κατά το μήνα αυτό αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του έργου.

Ο μετροπόντικας αυτός, που θα μεταφερθεί στο φρέαρ Καταχάκη όπου και θα συναρμολογηθεί προκειμένου να ξεκινήσει την εκσκαφή της σήραγγας από τις αρχές του 2023, έχει ήδη κατασκευαστεί σε εργοστάσιο της Γερμανίας και εκκρεμεί η μεταφορά του στην Ελλάδα. Στο ίδιο εργοστάσιο, υπό κατασκευή βρίσκεται και ο δεύτερος μετροπόντικας του έργου ο οποίος θα ξεκινήσει την εκσκαφή από το φρέαρ Βεΐκου, στο άλλο άκρο της γραμμής.

Σχετικά με τη γραμμή 4, ο κ. Κουρέτας μίλησε για το εκτεταμένο πρόγραμμα μεταφυτεύσεων δέντρων το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά για έργο Μετρό ενώ προανήγγειλε και την εικαστική αναβάθμιση των εργοταξίων μέσω έργων τέχνης τα οποία θα εικονογραφηθούν στις περιφράξεις τους, με τη χρήση χρωμάτων από ελληνική start up εταιρεία τα οποία θα έχουν την ιδιότητα της απορρόφησης ρύπων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*