Τα νέα του σιδηρόδρομου: η Hellenic Train έγινε «Hellenic Bus» ταλαιπωρώντας τους επιβάτες του Προαστιακού

* * * Η Hellenic Train βρήκε τον τρόπο να αποφεύγει τη ρήτρα του υπουργείου στην περίπτωση αναστολής δρομολογίων: μετατράπηκε σε “Hellenic Bus” και μέσω ανακοινώσεων της τελευταίας στιγμής αντικαθιστά αβέρτα δρομολόγια τρένων με πούλμαν τα οποία πραγματοποιούν ελάχιστες στάσεις, δεν τηρούν φυσικά το ωράριο των τρένων και προκαλούν την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στον Προαστιακό της Αθήνας και αλλού. Είναι σαφές ότι η πρόβλεψη για αντικατάσταση δρομολογίων τρένων με λεωφορεία υπάρχει για την περίπτωση έκτακτων περιστατικών και όχι για να καλυφθούν οι όποιες επιχειρησιακές αδυναμίες της ιταλικής εταιρείας εν μέσω καλοκαιριού. Το υπουργείο θα πρέπει να θέσει την εταιρεία προ των ευθυνών της όσο είναι νωρίς και η ίδια η εταιρεία αν δεν θέλει να μετατραπεί σε ανέκδοτο πρέπει να αρχίσει να σέβεται το επιβατικό κοινό της χώρας η οποία την χρηματοδοτεί. Ας ξεκινήσει με έγκαιρες ανακοινώσεις και δελτία τύπου που θα εξηγούν τους λόγους αναστολής δρομολογίων καθώς και μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό αντί για ποσταρίσματα στην εφαρμογή Telegram. [Ενημέρωση: Με παρέμβασή της και μετά από παράπονα επιβατών η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητά από την Hellenic Train ενημέρωση για τις συνεχείς αναστολές δρομολογίων και το σχέδιο της εταιρείας για την αποκατάστασή τους]

* * * Παράπονα για πολύωρη καθυστέρηση σε δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αθήνας λόγω βλάβης της μηχανής της αμαξοστοιχίας αλλά και της μηχανής που την αντικατέστησε με αποτέλεσμα μέρος του ταξιδιού να γίνει με λεωφορεία.

* * * Καθυστερήσεις προκλήθηκαν την Τρίτη 19 Ιουλίου ύστερα από επαφή του παντογράφου της αμαξοστοιχίας IC52 με κλαδιά δέντρων πλησίον της γραμμής με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του τρένου στο σταθμό της Οινόης. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής ανικανότητα του ΟΣΕ να φροντίσει για την εκχόρτωση και το κλάδεμα δέντρων πλησίον του σιδηροδρομικού δικτύου.

 * * * Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου μεταξύ Τιθορέας – Λειανοκλαδίου – Στυλίδας ενεργοποιήθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών με αριθμό 14521 (Λειανοκλάδι – Τιθορέα) και ώρα αναχώρησης 08:30, 14522 (Τιθορέα – Λειανοκλάδι) και ώρα αναχώρησης 09:50, 11525 (Στυλίδα – Λειανοκλάδι) και ώρα αναχώρησης 11:41 και 11524 (Λειανοκλάδι – Στυλίδα) και ώρα αναχώρησης 11:02. Επίσης καταργήθηκαν τέσσερα άλλα δρομολόγια.

* * * Παράπονα προκαλεί η απόφαση της Hellenic Train να μην παρέχει τις εκπτώσεις που δικαιούνται κατηγορίες πολιτών (ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι κλπ) στα τρένα ETR μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά την επιστολή του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας-Θράκης όπου ζητούν να ισχύσει η έκπτωση που έχουν στα εισιτήρια των δρομολογίων των τραίνων και στα τραίνα ETR 470 ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας για κατάργηση του μειωμένου εισιτηρίου των Πολυτέκνων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Την πύκνωση των δρομολογίων Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, όπως και την εξασφάλιση φθηνών εισιτηρίων απαιτεί με επιστολή του στη διοίκηση του ΟΣΕ το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με αφορμή ακόμη μια καθυστέρηση που σημειώθηκε στο δρομολόγιο το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, πριν η αμαξοστοιχία αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη.

* * * Το καλοκαίρι έφτασε όμως τα δρομολόγια του Προαστιακού Πάτρας προς τα Καμίνια και την Κάτω Αχαΐα, δεν έχουν αυξηθεί ακόμα, παρόλο που το ζητάει αυτό εδώ και καιρό αρκετός κόσμος.

* * * Μέσω ρύθμισης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνεται η δυνατότητα μηχανοδηγοί που δεν καλύπτουν τα οριζόμενα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας να λάβουν την Ευρωπαϊκή Άδεια Μηχανοδήγησης λόγω του προβλήματος έλλειψης μηχανοδηγώνμ αρκεί να διαθέτουν εμπειρία σε τέτοια θέση. Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης απάντησε πως με τη ρύθμιση αυτή υποβαθμίζονται τα προσόντα των μηχανοδηγών αφού πλέον δεν απαιτείται απολυτήριο Λυκείου και η αποδεδειγμένη γνώση ελληνικής γλώσσας.

* * * Ο πρέσβης της Κίνας επισκέφτηκε τα γραφεία της Hellenic Train για να συζητήσει για τη συνεργασία στη γραμμή ταχείας σύνδεσης ξηράς-θάλασσας της Κίνας με την Ευρώπη και άλλα συναφή θέματα.

* * * Σε προσλήψεις 6 υποψήφιων μηχανοδηγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για εμπορικά δρομολόγια προχωρά η σιδηροδρομική εταιρεία PEARL. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία έως 30 ετών ενώ δεν απαιτείται προϋπηρεσία στο σιδηρόδρομο.

* * * Από μέρα σε μέρα αναμένεται η προκύρηξη για την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον ΟΣΕ. Οι περισσότερες προσλήψεις, 90 στον αριθμό, θα προκηρυχθούν από τον ΟΣΕ και οι υπόλοιπες 27 μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορούν σταθμάρχες, προσωπικό ελιγμών, χειριστές μηχανημάτων και τεχνίτες ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς.

* * * Σφοδρή αντίδραση από την ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την απόφαση της Hellenic Train να αναθέσει σε εξωτερικό εργολάβο το έργο του ελέγχου εισιτηρίων στα τρένα. Τελικά η εταιρεία αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση και να προκηρύξει σε πρώτη φάση εσωτερική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων των ελεγκτών.

* * * Μετά από εξώδικο συνδικαλιστικό σωματείο, η διοίκηση της Hellenic Train κάλεσε εκπροσώπους τους για να συζητήσουν άρθρο της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

* * * Κάθειρξη έξι ετών επιβλήθηκε σε πρώην γενικό διευθυντή εμπορευμάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για υπόθεση απιστίας στον Οργανισμό. Επίσης σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρίας που συνήψε τη ληστρική συμφωνία με τον πρώην γενικό διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο υπάλληλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατηγορήθηκε ότι υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με νόμιμο εκπρόσωπο και διαχειριστή εταιρείας, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στον δεύτερο να μεταφέρει προϊόντα σιδήρου σε προνομιακές τιμές. Και οι δύο άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ σημειώνεται ότι τα αδικήματα τελέστηκαν όταν η εταιρεία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία να ζημιώνεται κατά 850.000 ευρώ.

* * * Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχαν την περασμένη βδομάδα αντιπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας αλλά και φορείς της πόλης για την υπογειοποίηση του τρένου. Στη συνάντηση, έγινε εκτενής παρουσίαση του Υπομνήματος που κατέθεσαν στον Υπουργό η Δημοτική Αρχή και οι φορείς, καθώς επίσης αναπτύχθηκαν εκτενώς τα επιχειρήματα της πόλης, υπέρ της πλήρους υπογειοποίησης.

* * * Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανατροπή του σχεδιασμού για το έργο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην Αχαΐα και τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη χρηματοδότηση του έργου.

* * * Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αφορμή πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση στη Λάρισα ζητώντας ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν και το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των γραμμών.

* * * Οι βουλευτές της ΝΔ Διονύσιος Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσαν αναφορές στη Βουλή με την επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας στη Βουλή που ζητά την προσθήκη δρομολογίων του ΟΣΕ στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

* * * Για τα σιδηροδρομικά έργα που εκτελούνται στη βόρεια Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

* * * Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό, παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Σιδηροδρομική Εγνατία και συγκεκριμένα το Ανατολικό της Τμήμα (Θεσσαλονίκη – Τοξότες).

* * * Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που έχουν ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιηθήκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τεχνικές συναντήσεις με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και τοπικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας

* * * Τέλος του 2022 παραδίδονται οι δύο νέες σιδηροδρομικές γέφυρες στον Γαλλικό ποταμό δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα και ικανοποίηση για την πορεία εργασιών αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής «Θεσσαλονίκη – Ειδομένη». Ο Υφυπουργός επισκέφτηκε και το εργοτάξιο του «Θεσσαλονίκη – Ειδομένη» όπου εξελίσσονται εργασίες εγκατάστασης σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της

* * * Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ/Hellenic Train, Maurizio Capotorto συναντήθηκε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα, τα δρομολόγια των τρένων, καθώς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο (συντήρηση, υποδομές, κ.ά.) που δυσχεραίνουν την παροχή συγκοινωνιακού έργου. Μία μέρα αργότερα, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε με αφορμή τη νέα σύμβαση πως «600 εκατ. ευρώ επενδύσεις, που όφειλε να κάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έγιναν αέρας σε τρία χρόνια με (νέα) υπογραφή Καραμανλή».

* * * Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά και τη στελέχωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, παρουσίασε στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, σχετικά με το τμήμα του σιδηρόδρομου στη Μαγνησία. Ιδιαίτερα για τη μετακίνηση προσωπικού από το Βόλο στη Λάρισα, σημείωσε ότι αυτό έγινε για υπηρεσιακούς λόγους ενώ το γραφείο Βόλου θα στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό ενόψει των επικείμενων έργων.

* * * Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προχώρησε στην πρώτη έγκριση θέσης σε λειτουργία σταθερής εγκατάστασης του ψηφιακού συστήματος Ραδιοκάλυψης GSM-R, στα τμήματα του σιδηροδρομικού άξονα: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Κιάτο – Αεροδρόμιο και των κλάδων της γραμμής Θριάσιο – Ικόνιο και Οινόη – Χαλκίδα εξαιρουμένου του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός.

* * * Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση παλιών βαγονιών του ΟΣΕ από την περιοχή της Ανθούπολης στη Λάρισα και ειδικότερα από το σημείο κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις της συνοικίας. Η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΟΣΕ και του Δήμου Λαρισαίων.

* * * Αίγιο: O παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Αιγίου μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά

* * * Αίγυπτος: Ηλεκτροκίνητος προαστιακός σιδηρόδρομος μήκους 68,8 χλμ εγκαινιάστηκε στην Αίγυπτο // Μεγάλη Βρετανία: Με μειωμένες ταχύτητες τα τρένα λόγω προβλημάτων στο δίκτυο που προκαλεί ο καύσωνας // Ισπανία: Ένα νέο τούνελ στη Μαδρίτη ενώνει τους σιδηρόδρομους βόρεια και νότια της ισπανικής πρωτεύουσας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*