Στη Βουλή η καθυστέρηση υλοποίησης της επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης της επέκτασης του Τραμ από το κέντρο του Πειραιά προς το Κερατσίνι και το Πέραμα κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Χάϊδω Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης.

Η βουλευτής αναφέρεται στο σχεδιασμό και προηγούμενα χρονοδιαγράμματα του έργου παραθέτoντας και δημοσίευμα του Athens Transport από το 2017 για την έναρξη των τοπογραφικών μελετών του έργου. Σύμφωνα με την τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό, το έργο θα μπορούσε να προκηρυχθεί το 2019 ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το 2020. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα ανακοινώσει σε ομιλία του ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2018 αν και το χρονοδιάγραμμα αυτό είχε εξαρχής χαρακτηριστεί ως μη ρεαλιστικό αφού η ωρίμανση των μελετών θα απαιτούσε αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συνολικά, ως το Πέραμα, ακολουθώντας σε σημαντικό τμήμα της διαδρομής την παλιά γραμμή του Τραμ Περάματος, αναμένεται η κατασκευή διπλής γραμμής μήκους 8,9 χλμ, μερικώς υπογειοποιημένης, καθώς και 17 στάσεων (8 διπλής κατεύθυνσης, 8 μονής και ένας τερματικός σταθμός).

Σήμερα, πέρα από την επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό η οποία αναμένεται να κατασκευαστεί από τον ιδιώτη επενδυτή, η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει τη δημοπράτηση καμίας άλλης επέκτασης του Τραμ από αυτές που βρίσκονται στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Επέκταση της γραμμής του Τραμ του λεκανοπεδίου Αθηνών στο Κερατσίνι και το Πέραμα»

Κύριε Υπουργέ,

Η επέκταση του Τραμ του λεκανοπεδίου Αθηνών στο Κερατσίνι και στο Πέραμα ήταν στην ατζέντα των υπό εκτέλεση δημοσίων έργων για χρόνια. Μάλιστα, υπάρχει μελέτη της Αττικό Μετρό από το 2006. Σε σχετική, δε, ανάρτηση στο Διαδίκτυο, στις 30-01-2017, διαβάσαμε ότι: «Στην τελική ευθεία μπαίνει η επέκταση του τραμ προς το Κερατσίνι και εν συνεχεία μέχρι το Πέραμα, επιλύοντας το πρόβλημα δεκάδων περιοχών των προαστίων του Πειραιά» και ότι, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, θα γινόταν διαγωνισμός για τις τελικές μελέτες του έργου, ενώ, στην ιστοσελίδα «AthensTransport.com» υπήρχε αναλυτικό δημοσίευμα με τους σχετικούς χάρτες για το σύνολο της διαδρομής. Ωστόσο, το σχέδιο της ανωτέρω επέκτασης δεν ευδοκίμησε. Τον Φεβρουάριο του 2020, στα πλαίσια του νέου
Γενικού Σχεδίου Μεταφορών, επρόκειτο να εξεταστεί, αν στο Πέραμα μπορεί να φτάσει το
Μετρό ή το Τραμ. Σε πιο πρόσφατο δημοσίευμα, στις 17/1/2022, διαβάσαμε ότι το ανωτέρω δημόσιο έργο βρίσκεται και πάλι υπό μελέτη.

Το σχετικό δημόσιο έργο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, αφού, εκτός από την εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών που ζουν και εργάζονται στους δύο παραπάνω δήμους, οι οποίοι είναι αποκομμένοι από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς, η επέκταση των τελευταίων στα δυτικά προάστια του Πειραιά, σε συνδυασμό με την λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3, του Μετρό, μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα ελαττώσει σημαντικά τις μετακινήσεις οχημάτων, θα μειώσει τις λεωφορειακές γραμμές, που σήμερα, προκαλούν στην περιοχή κυκλοφοριακό κορεσμό και το καλοκαίρι χάος, ενώ, θα μειώσει δραστικά και τα εκλυόμενα καυσαέρια, την ώρα που η ίδια η Περιφέρεια Αττικής έχει επισημάνει ότι στην ανωτέρω ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Εξίσου σημαντικό είναι, πως η ένταξη της επέκτασης του Τραμ στο Πέραμα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, είχε μεγάλο προβάδισμα υλοποίησης έναντι άλλων περιοχών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Είναι στα σχέδιά σας η επέκταση του Τραμ του λεκανοπεδίου Αθηνών προς το Κερατσίνι
και προς το Πέραμα; Αν ναι, υπάρχουν σχετικές μελέτες και χρονοδιαγράμματα
υλοποίησης του ανωτέρω δημόσιου έργου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

athenstransport.com

Οι επόμενες επεκτάσεις του Τραμ της Αθήνας: πού θα ξεκινήσουν άμεσα έργα και ποιες θα ακολουθήσουν στο μέλλον

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*