Η ώρα του απολογισμού για το γερμανικό εισιτήριο των 9 ευρώ

Καθώς στο τέλος αυτού του μήνα λήγει η ισχύς του Γερμανικού εισιτηρίου των 9 ευρώ, το οποίο προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ένα μήνα, έρχεται η ώρα του απολογισμού καθώς και των αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εισιτήριο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στις αστικές συγκοινωνίες, όσο και στα προαστιακά τρένα, αποδείχθηκε σχετικά δημοφιλές, βοηθώντας τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση τη τιμής των καυσίμων και του πληθωρισμού γενικότερα.

Οι συζητήσεις όμως για την επέκταση του μέτρου προς το παρόν δεν έχουν φέρει θετικό αποτέλεσμα, με αρκετούς πολιτικούς να ζητούν από την κυβέρνηση να επιλέξει τη δημοσιονομική πειθαρχία αφού το κόστος του μέτρου έφτασε τα 2,5 δις ευρώ για περίοδο τριών μηνών. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος έγραψε στο twitter ότι η «νοοτροπία του τζάμπα» (freebie mentality) δεν δικαιολογείται οικονομικά και δεν είναι αποδοτική και δίκαιη.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια μόνιμη μείωση των τιμών στα εισιτήρια, αφού όμως πρώτα εξεταστούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Μεταξύ άλλων, έχουν προταθεί μηνιαία εισιτήρια αξίας 29 ευρώ για τοπικά δρομολόγια και 49 ευρώ με ισχύ σε όλη τη χώρα, καθώς και ένα ετήσιο εισιτήριο αξίας 365 ευρώ.

Δύσκολο να μείνουν τα Ι.Χ. στο σπίτι

Ένας από τους κύριους στόχους της εφαρμογής του εισιτηρίου των 9 ευρώ ήταν η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. με τους οδηγούς να επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φέρνοντας έτσι πιο κοντά το στόχο της Γερμανίας για ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2045.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το βαθμό στον οποίο αυτό επετεύχθη. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσίας της Γερμανίας, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου υπήρξε μία πολύ μικρή μείωση της οδικής κίνησης καθώς και μία μεγάλη αύξηση της σιδηροδρομικής κίνησης, κατά 42% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Η αιχμή της αύξησης παρατηρήθηκε τα Σαββατοκύριακα με πολλούς να πιστεύουν πως αυτό δείχνει πως το εισιτήριο χρησιμοποιήθηκε πρωταρχικά για λόγους αναψυχής, με τους κατόχους του να πραγματοποιούν ταξίδια τα οποία διαφορετικά δεν θα επέλεγαν.

Πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών (VDV) που εστίασε στην περιοχή του Μονάχου έδειξε πως μόλις το 3% των κατοίκων άφησε τα Ι.Χ. στο σπίτι και επέλεξε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με άλλη έρευνα του ίδιου οργανισμού, το ένα τέταρτο των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι δεν θα είχαν γίνει χωρίς το εισιτήριο των 9 ευρώ, καλώντας τα «επιπρόσθετα και όχι υποκατάστατα ταξίδια».

Από την άλλη μεριά, δεδομένα της εταιρείας υπηρεσιών πλοήγησης TomTom δείχνουν ότι την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η κίνησης των δρόμων στις ώρες αιχμής μειώθηκε σε 23 από 26 πόλεις συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του Μαΐου, με την εταιρεία να αποδίδει τη μείωση αυτή στο νέο εισιτήριο.

Να αναλάβουν το κόστος οι οδηγοί;

Σε πρόσφατη έρευνά του το κορυφαίο Γερμανικό think tank Centre for European Policy (CEP) πρότεινε την εισαγωγή ενός νέου συστήματος διοδίων με χρέωση ανάλογα την απόσταση το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί ψηφιακά με τη χρήση δορυφόρων και προτεινόμενη χρέωση 0,069 ευρώ (περίπου 7 λεπτά του ευρώ) ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 225 χλμ. που διανύει ο κάθε οδηγός ανά εβδομάδα, η μέση ετήσια επιβάρυνση θα έφτανε τα 800 ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CEP Andre Wolf, η χρέωση αυτή θα οδηγούσε στη μείωση της χρήσης των ΙΧ στη Γερμανία, με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 22,7 δις ευρώ και παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσον αφορά την ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία δορυφορικών διοδίων έχει ψηφιστεί ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και ο ίδιος παραδέχθηκε πως η πολιτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν δύσκολη, αφού ακόμα και η μείωση της τιμής των εισιτηρίων δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο.

Ήταν τελικά επιτυχές το εγχείρημα;

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Civey, το 55% των πολιτών θα ήθελε επέκταση της ισχύος του εισιτηρίου των 9 ευρώ, με το 34% να διαφωνεί.

Πέρα από το δημοσιονομικό κόστος, ο κίνδυνος φαινομένων συνωστισμού στα μέσα χωρίς όμως ανάλογη μείωση των μετακινήσεων με Ι.Χ. αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νέου εισιτηρίου.

Ο υπεύθυνος των project κινητικότητας του Μάνχαϊμ Tim Neugebauer, δήλωσε πως προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα με συνωστισμό στα προαστιακά τρένα της περιοχής. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη μείωση της χρήσης των Ι.Χ. πέρα από την αναμενόμενη λόγω του καλοκαιριού. Όσον αφορά τα αστικά μέσα, η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα λεωφορεία και το τραμ ήταν ιδιαίτερα μικρή κατά τις ώρες αιχμής, καταλήγοντας πως το εισιτήριο δεν πέτυχε τον σκοπό του.

Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν και σε άλλες πόλεις όπως το Αμβούργο όπου ο υποδιευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Raimund Brodehl ανέφερε πως το εισιτήριο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πλέον είναι σχεδόν δωρεάν αλλά δεν μειώθηκε η κίνηση των Ι.Χ. με τις συγκοινωνίες να μη συγκεντρώνουν τον προσδοκώμενο αριθμό επιβατών. Παρόλα αυτά, σημείωσε πως «αν το δούμε από την πλευρά των πωλήσεων εισιτηρίων, ήταν σίγουρα μία επιτυχία του marketing».

«Πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει ακούσει για το εισιτήριο και συζητά γι’ αυτό είτε έχει θετική είτε αρνητική άποψη και έτσι τώρα υπάρχει μία δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των εισιτηρίων και πως αυτά μπορούν να γίνουν πιο προσιτά στους επιβάτες. Επιπλέον, οι φτωχότεροι μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες για να κινηθούν, επομένως από την οπτική της κοινωνικής πολιτικής ήταν μία επιτυχία. Δυστυχώς όμως, οι οδηγοί δεν άφησαν τα αυτοκίνητα στο σπίτι τους», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: cities-today.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*