Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Τα νέα του σιδηρόδρομου: δεύτερες σκέψεις από τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μηδενικός σεβασμός σε επιβάτες και θεσμούς

Share

    * * * Έξοδο κινδύνου, αν όχι από την χώρα, τότε από το 100% της Hellenic Train, είναι πιθανό πως ψάχνουν οι Ιταλοί της Trenitalia αν αληθεύει το δημοσίευμα περί πιθανότητας εισόδου μεγάλου ελληνικού ομίλου του χώρο των κατασκευών και της ενέργειας στο μετοχικό κεφάλαιο της σιδηροδρομικής εταιρείας. Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τέτοιες κινήσεις συνήθως ξεκινούν πολλούς μήνες πριν λάβουν δημοσιότητα, ίσως εξηγεί (εφόσον βέβαια η είδηση -που δεν έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί- ευσταθεί) για ποιο λόγο η εταιρεία έχει επιδείξει αναβλητικότητα προς οποιαδήποτε κίνηση βελτίωσης των υπηρεσιών της, κρατώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Με λίγα λόγια δεν έχουν τεθεί ούτε καν οι βάσεις για το χτίσιμο μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους επιβάτες του σιδηρόδρομου στη χώρας μας. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, η Trenitalia, που στη γείτονα χώρα συγκεντρώνει το θαυμασμό για τις υπηρεσίες της, στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εντελώς «έξω από τα νερά της».

    * * * Πλήρης απαξίωση των επιβατών και των θεσμών της πολιτείας. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το ότι η Hellenic Train προκάλεσε τρεις παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων μέσα σε 12 μέρες; Η πρώτη, με αφορμή τις συνεχείς αναστολές δρομολογίων στον Προαστιακό (ζητώντας γραπτή ενημέρωση από την εταιρεία), οι οποίες όλα δείχνουν πως θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, η δεύτερη με αφορμή το σιδηροδρομικό black out της περασμένης Πέμπτης με διακοπή των δρομολογίων στην Αττική και εγκλωβισμό επιβατών μέσα στα τρένα (ανακοινώνοντας αυτεπάγγελτη έρευνα) και η τρίτη μετά την προκλητική άρνηση της εταιρείας να παράσχει γραπτή ενημέρωση στην ΡΑΣ για τις καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων (καλώντας την σε ακρόαση). Αν και μένει να φανεί τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΡΑΣ για την βελτίωση της κατάστασης στο σιδηρόδρομο, αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που προσπαθεί να κάνει κάτι.

    * * * Εκκωφαντική μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η σιωπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα σχεδόν σε καθημερινή βάση προβλήματα στο σιδηρόδρομο. Σιωπή (τουλάχιστον επισήμως) έχουμε και από την πλευρά του διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ (στον οποίο η Hellenic Train απέδωσε τα προβλήματα της περασμένης Πέμπτης), αν και ανεπισήμως υπήρξαν διαρροές που έκαναν λόγο για ευθύνη της ιταλικής εταιρείας και για ζημιές που προκάλεσαν τα τρένα της στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εννοείται πάντως ότι ο μέσος επιβάτης του σιδηρόδρομου δεν ενδιαφέρονται για το «μπαλάκι των ευθυνών» και αυτό που θέλουν είναι τα τρένα να λειτουργούν σωστά.

    * * * Μεγάλη ταλαιπωρία την Δευτέρα 1 Αυγούστου για περίπου 200 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 1521, από το Λιανοκλάδι με προορισμό την Αθήνα. Μισή ώρα μετά την αναχώρησή της στις 7 το πρωί από το Λιανοκλάδι, στον παλιό σταθμό του Ελευθεροχωρίου, συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε. Στο σημείο έφτασαν τεχνικοί του ΟΣΕ και μετά από έλεγχο το τρένο συνέχισε το ταξίδι του. Όμως, δεκαπέντε λεπτά αργότερα, λίγο πριν μπει στον σταθμό της Τιθορέας, εκτροχιάστηκε καθώς -όπως σημειώνουν οι επιβάτες- «είχαν ξεχασμένα τα κλειδιά προς τη νέα γραμμή με συνέπεια το τρένο να βρεθεί έξω από τις ράγες». Για το συμβάν δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την Hellenic Train ή τον ΟΣΕ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανακοίνωση του Νίκου Παππά ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στον Υπουργό Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι οι 200 επιβάτες έπεσαν «θύματα της τριετούς πολιτικής αποδιοργάνωσης και καταστροφής».

    * * * Καταγγελία από επιβάτες της αμαξοστοιχίας Ιntercity 58 της περασμένης Κυριακής 31 Ιουλίου για μη λειτουργία του κλιματισμού εντός του τρένου και αγενή αντιμετώπιση από υπάλληλο της Hellenic Train.

    * * * Δεν είναι μόνο ο Προαστιακός της Αθήνας. Με λεωφορεία πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες και τα δρομολόγια του Προαστιακού της Πάτρας στο τμήμα Άγιος Ανδρέας – Καμίνια – Κ. Αχαΐα.

    * * * Λίγες ώρες πριν το black out της περασμένης Πέμπτης, η Hellenic Train έκανε είδηση μέσω των social media τον καθαρισμό και τη γενική επισκευή του 6ου συρμού Desiro στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη (βλ. παραπάνω φωτογραφία). Μακάρι ο καθαρισμός των γκράφιτι από τα τρένα να ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία….

    * * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλος με θέμα «Απαράδεκτη απουσία συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο και κλιματισμού στο δρομολόγιο του τρένου Αθήνα – Θεσσαλονίκη».

    * * * Η Ελλάδα απειλείται με επιστροφή κοινοτικών πόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αν δεν ολοκληρώσει μέχρι τέλος του χρόνου την περίφημη εργολαβία 717, που είχε υπογραφεί το 2014 για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας» (πλην τμήματος Τιθορέα – Δομοκός). Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση προμήθειας (η «10005»), η οποία αφορά την εγκατάσταση του συστήματος ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα.

    * * * Την επίσπευση της ένταξης του σιδηροδρομικού σταθμού Μώλου στο δίκτυο δρομολογίων του ΟΣΕ ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας.

    * * * Ο ΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο «Αντικατάσταση Παρελκόμενου Εξοπλισμού Ανίχνευσης Συρμών στα Τμήματα του Σιδηροδρομικού Δικτύου Αχαρναί – Οινόη – Χαλκίδα και Ευαγγελισμός – Ν. Πόροι – Λεπτοκαρυά και Ενσωμάτωση Νέων Λειτουργιών Στην Τηλεδιοίκηση του ΚΕΚ ΣΚΑ», με προϋπολογισμό 3.760.732,61 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

    * * * Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕξεκίνησε η ανοικτή διαδικασία επιλογής 6 Τεχνικών Συμβούλων για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (τα 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα μεταξύ των οποίων και οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα), καθώς και 1 Τεχνικού Συμβούλου για τις υφιστάμενες και νέες εργολαβίες που δημοπρατούνται με την διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τα πρακτικά των έξι έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία όλοι οι προεπιλεγέντες της πρώτης διαγωνιστικής φάσης, πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την συμμετοχή τους στον Διάλογο.

    * * * Η μη εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Περιφέρεια. Σε σημείο που γράφτηκε και είδηση «Αναλαμβάνει ο Υφυπουργός για το τρένο!!», σύμφωνα με τα λεγόμενα του περιφερειάρχη…

    * * * Πήλιο: Μια ξεχωριστή περιήγηση με τον «Μουτζούρη».

    * * * Νότια Αφρική: Επανεκκινούν τα προαστιακά δρομολόγια στο Κέιπ Τάουν μετά από διακοπή λόγω της πανδημίας και βανδαλισμών. // Ιαπωνία: Συντάχθηκε στρατηγικό σχέδιο για την επαναλειτουργία σιδηροδρομικών γραμμών και σταθμών ανά τη χώρα

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα