Τα νέα του σιδηρόδρομου: φθινόπωρο ταλαιπωρίας στα τρένα, τέλος οι κομματικές διοικήσεις σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ξεκάθαρα εκτός στόχου βρέθηκε η Hellenic Train το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς όσον αφορά την μέτρηση της ικανοποίησης των επιβατών από το σύνολο των δρομολογίων της εταιρείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, καταγράφεται μείωση της ικανοποίησης σε 10 από τους 14 δείκτες ποιότητας, ενώ άλλοι 7 συγκεντρώνουν ικανοποίηση κάτω του 70% που αποτελεί τον στόχο της Hellenic Train. Αναμένουμε επομένως τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες η εταιρεία αναφέρει πως θα προβεί. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο πριν ξεκινήσει η καθημερινή αναστολή δρομολογίων στον Προαστιακό της Αθήνας και αλλού.

* * * Από την Τρίτη 30 Αυγούστου επανήλθαν τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα του Οδοντωτού σιδηρόδρομου τα οποία είχαν διακοπεί λόγω κατολίσθησης το περασμένο Σάββατο.

* * * Στην Πάτρα συνεχίζονται οι αιφνίδιες καταργήσεις δρομολογίων του Προαστιακού προκαλώντας την ταλαιπωρία των επιβατών.

* * * Η όποια μικρή ελπίδα είχαμε στις αρχές της εβδομάδας για ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας διαψεύστηκε αφού συνεχίστηκαν οι καθημερινές καταργήσεις δρομολογίων, ιδιαίτερα στη γραμμή Άνω Λιόσια – Κάντζα, που έχει καταντήσει ανέκδοτο. Επιπλέον, σύμφωνα με αναγνώστη, πούλμαν που εκτελούσε δρομολόγιο αντικατάστασης στη γραμμή αυτή την εβδομάδα δεν διέθετε κλιματισμό.

* * * Η Hellenic Train προσφέρει και φέτος έκπτωση 50% στα εισιτήρια των νεοπροσληφθέντων δασκάλων και καθηγητών για τη μετάβασή τους στην περιοχή εργασίας τους. Από την προσφορά εξαιρούνται τα τρένα ETR. Όπως έχουμε σημειώσει λίγο καιρό πριν, το καθεστώς (μη) εκπτώσεων της εταιρείας στα γρήγορα τρένα παραμένει προβληματικό αφού δεν περιλαμβάνει καν τους πολύτεκνους ή τους ηλικιωμένους.

* * * Ερώτηση στη Βουλή με τίτλο «Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι της πολυδιαφημισμένης και πανάκριβης ιδιωτικοποίησης καταρρέουν» κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Η βουλευτής επικαλείται καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με τις οποίες, «οι Ιταλοί αντί να αντικαθιστούν τα παλιά τραίνα με καινούρια, απλώς παίρνουν ανταλλακτικά από παροπλισμένα τραίνα και επισκευάζουν τα παλιά.»

* * * Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, του σωματείου δηλαδή των μηχανοδηγών προς τον ΟΣΕ κάνει λόγο για απόφαση της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας η οποία είναι “«εγκληματική» για την ασφάλεια κυκλοφορίας και αυξάνει κατακόρυφα της προϋποθέσεις για ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα”. Η επίμαχη εγκύκλιος έχει να κάνει με εντολές για αλλαγές πορείας τρένων στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα μέσω διαγωνίων σε κλειστό σταθμό, χωρίς φωτοσήματα και παρουσία σταθμάρχη. Μέσα στην εβδομάδα, υπήρξε παρέμβαση της Ρ.Α.Σ. προς τον ΟΣΕ και πλέον αναμένεται η τοποθέτηση σταθμάρχη από τον ΟΣΕ στον επίμαχο σταθμό.

* * * Σε συνεργασία με αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων, η Hellenic Train θα προσφέρει στο προσωπικό της έκπτωση για προμήθεια σχολικών ειδών αλλά και προϊόντων τεχνολογίας.

* * * Επιτροπή με εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπερταμείου καθώς και ανεξάρτητου ιδιώτη αξιολογητή θα είναι υπεύθυνη για τον ορισμό των διοικήσεων σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τον ανασχηματισμό των εταιρειών. [Σχόλιο: Προφανώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για απόλυτα ανεξάρτητη επιτροπή αλλά σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα συγκριτικά με τον διορισμό κομματικών στελεχών στις κομβικές αυτές θέσεις από τον εκάστοτε υπουργό].

* * * Μέσα στο Σεπτέμβριο προγραμματίζεται σύσκεψη κατά την οποία θα εκφραστεί η βούληση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην κεντρική Πελοπόννησο.

* * * Τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να «πιέσουν» μαζί για την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.

* * * Εγκαταλελειμμένα βαγόνια, μεγάλοι όγκοι από μπάζα και απορρίμματα, άγρια βλάστηση και μια ισόπεδη διάβαση χωρίς συντήρηση εδώ και χρόνια. Την τραγική αυτή εικόνα παρουσιάζει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Γέφυρας στη Θεσσαλονίκη με το δήμαρχο Χαλκηδόνας να αποστέλει επισττολή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.

* * * Πήλιο: Γεμάτα από τουρίστες τα δρομολόγια του θρυλικού Μουτζούρη // Πλαταμώνας: Σε αξιοθέατο έχουν μετατραπεί οι παλιές καταργημένες σιδηροδρομικές γραμμές // Πύργος: Καταρρέει αναξιοποίητη η περιουσία του ΟΣΕ – Ανάγκη η ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων // Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν συλλεκτικά μεταλλικά αντικείμενα από το Σιδηροδρομικό Μουσείο του ΟΣΕ

* * * Γερμανία: Η Γερμανία εγκαινιάζει τον πρώτο στόλο τρένων που κινείται με υδρογόνο στον κόσμο. // Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 95% των επιπέδων του 2019 η διακίνηση επιβατών με το σιδηρόδρομο στη χώρα // Τουρκία: Καταγγελία για πληρωμή μίζας από τη Siemens για να αναλάβει σιδηροδρομικό έργο

* * * Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που πέθανε αυτή την εβδομάδα, είχε κάνει αίσθηση τη δεκαετία του 90 με τη συμμετοχή του σε διαφημίσεις των Pizza Hut και Louis Vuitton. Πέρα όμως από τις διαφημίσεις αυτές, είχε πρωταγωνιστήσει και σε διαφήμιση των Αυστριακών Σιδηροδρόμων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*