Τα νέα του σιδηρόδρομου: στη ΔΕΘ το πιο αισιόδοξο μέλλον του ελληνικού σιδηρόδρομου

* * * Ενώ η Hellenic Train στην Αθήνα ενημερώνει για μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού, στη ΔΕΘ κυριαρχεί η αισιοδοξια για το μέλλον του ελληνικού σιδηρόδρομου, με τη διοίκηση του ΟΣΕ να προσπαθεί να περάσει το μήνυμα «από το 2023, ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα έχει μία νέα εικόνα». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Σπύρος Πατέρας μιλώντας σε ΜΜΕ, στάθηκε στις επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως στο σιδηροδρομικό άξονα από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη αλλά και στη Μακεδονία για τη συντήρηση του δικτύου. Ιδιαίτερα, το πρώτο από τα τρία ΣΔΙΤ που θα αφορά τη συντήρηση του δικτύου στη Μακεδονία, αναμένεται να προκηρυχθεί ως τα τέλη του έτους.

* * * Ο κ. Πατέρας, σκιαγραφώντας τα πρόβληματα, επισήμανε την έλλειψη προσωπικού και ειδικά μηχανοδηγών, ένα θέμα που, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να λυθεί καθώς τρέχει διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, 127 άτομα θα προσληφθούν από προηγούμενο διαγωνισμό και θα τρέξει ακόμη ένας για 100 άτομα που θα ενταχθούν στο δυναμικό το 2024. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, καθώς χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια, δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα βασικά πράγματα όπως είναι ο καθαρισμός των γραμμών, από κλαδιά δέντρων, φερτά υλικά κτλ.

* * * Όσον αφορά τα πεπραγμένα του Υπουργειου Υποδομών και Μεταφορών στο σιδηρόδρομο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή της Συμβατικής Συμφωνίας για παροχή Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Hellenic Train), τα δρομολόγια των ETR470, και τον άμεσο Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΣΕ μέσω εφαρμογών έξυπνου εισιτηρίου, τηλεματικής, υποδομής γρήγορου ίντερνετ και άλλων πληροφοριακών συστημάτων. Επιπλέον αναφέρεται πως για το έτος 2022 δεσμευτήκαν από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου 25 εκατ. ευρώ για εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης των υφιστάμενων σιδηροδρομικών υποδομών.

* * * Όσον αφορά τα σιδηροδρομικά έργα που προωθούνται, πρωταγωνιστούν φυσικά οι επεκτάσεις προς τα 6 μεγάλα λιμάνια, μεταξύ αυτών και το Λαύριο και η Ραφήνα αλλά και ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής. Επίσης, η αναβάθμιση συστημάτων ηλεκτροκίνησης σηματοδότησης & τηλεπικοινωνιών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 800 εκ. ευρώ, η μερικώς υπογειοποιημένη σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας – Ρίου, η παράδοση της γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη και τα έργα για την εγκατάσταση ειδικών σιδηροδρομικών συστημάτων (Σηματοδότηση, ETCS κλπ.) στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

* * * Σιδηροδρομικά έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής είναι η Κατασκευή Σιδηροδρομικής Στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας, η Μονή Σιδηροδρομική Γραμμή Λάρισα – Βόλος, η Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης καθώς και ETCS-LEVEL I στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης, η Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη και η Β’ φάση ανάπτυξης του Σταθμού Αθηνών.

* * * Σε φάση υπογραφής σύμβασης βρίσκονται η Κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων (κτίρια, αποβάθρες, στέγαστρα και περιβάλλων χώρος) επιδομής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης, ETCS, τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεων σήραγγας Παναγοπούλας για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο, και η Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων.

* * * Hellenic Train: Η εταιρεία τα ρίχνει στις υποδομές – Εγκλωβισμένοι για πάνω από τέσσερις ώρες επιβάτες στον Σταθμό Λαρίσης – Δεν λειτουργούσε ούτε ο κλιματισμός στο τρένο που σταμάτησε.

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την αναδιάρθρωση των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις 15 Μαΐου και την κατάργηση της γραμμής Δράμας – Αλεξανδρούπολης. Ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να επαναλειτουργήσει η γραμμή, όπως και τα καταργημένα τοπικά δρομολόγια Σέρρες – Θεσσαλονίκη και τα τουριστικά δρομολόγια προς Λίμνη Κερκίνη, Άνω Πορόια κ.λπ.

* * * Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του σιδηροδρομικού σταθμού και του σταθμού διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) και του ακινήτου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, γνωστού ως Θριάσιο ΙΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες η μοναδική προσφορά που κατέθεσαν η Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η Damco ήταν εκπρόθεσμη. Πλέον αναμένεται και νέα επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

* * * Πάτρα: Εικόνες εγκατάλλειψης στο σταθμό του Προαστιακού στην οδό Παπαφλέσσα // Αιτωλοακαρνανία: Η σιδηροδρομική γέφυρα του Εύηνου εκπέμπει SOS

* * * Κροατία: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων στην κεντρική Κροατία. // Ινδία: Δύο τρένα υδρογόνου κατασκευάζονται από τους ινδικούς σιδηρόδρομους // Τουρκία: Ξεκίνησαν δρομολόγια στην προαστιακή γραμμή του Γκαζιαντέπ μήκους 25,5 χλμ. // Ηνωμένο Βασίλειο: Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο σιδηρόδρομο μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ // ΗΠΑ: Καταργήσεις δρομολογίων της Amtrak εξαιτίας απεργιών που εξήγγειλαν εργαζόμενοι

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*