Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις συγκοινωνίες: Διαγωνισμοί για συρμούς του Μετρό και ηλεκτρικά λεωφορεία ως το τέλος της χρονιάς

Οι προσπάθειες για αύξηση των δρομολογίων σε όλα τα μέσα, μεταξύ άλλων και με την προμήθεια νέων λεωφορείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παρουσίας των συγκοινωνιών της Αθήνας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική ιστοσελίδα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρουσιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρεται και στις επόμενες δράσεις που αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το κεντρικό μήνυμα του υπουργείου είναι πως γίνονται συνεχείς πρσπάθειες για την βελτίωση της λειτουργίας των συγκοινωνιών, τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση «παρέλαβε υπό διάλυση», ενώ παρόλο που η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ιδανική, οι αστικές συγκοινωνίες συνεχίζουν να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

Ιδαίτερα όσον αφορά τα λεωφορεία, αναφέρεται πως «είμαστε ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που εν μέσω πανδημίας κατάφερε να αυξήσει τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών στις μεγάλες πόλεις της». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, «σήμερα έχουμε καταφέρει να βγάζουμε 1.310 λεωφορεία στο δρόμο, από 850 που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, αύξηση σχεδόν 55%. Αυτό σημαίνει επιπλέον 3.200 δρομολόγια την ημέρα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020».

Πέρα από το διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 650 τουλάχιστον λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα πρώτα οχήματα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, να αναμένονται στις αρχές του 2023, αναφέρονται 11 ακόμα δράσεις που υλοποιήθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα:

  1. Ανάταξη των υπαρχόντων οχημάτων. Αυξήσαμε τις δαπάνες συντήρησης κατά 200% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
  2. Σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ στις περιφερειακές και ενδοδημοτικές διαδρομές. Έτσι επιτυγχάνουμε και πολύ πιο πυκνά δρομολόγια στην επιβαρυμένη κεντρικότερη ζώνη. Ενισχύσαμε άμεσα την ΟΣΥ με 200 οχήματα και περισσότερους από 420 οδηγούς.
  3. Προμήθεια 293 σύγχρονων λεωφορείων με leasing.
  4. 609 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Με fasttrack διαδικασίες, τηρώντας όμως πλήρως τα κριτήρια προσλήψεων του ΑΣΕΠ.
  5. Μειώσαμε τη τιμή του εισιτηρίου από 1,40 € σε 1,20 €.
  6. Έχουμε προσωρινό ανάδοχο για το διαγωνισμό ανάταξης 14 συρμών, προϋπολογισμού 70εκ. €
  7. Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο Μετρό, αύξηση των διαθέσιμων συρμών και μείωση των χρονοαποστάσεων. Ακόμα  δεν είμαστε ικανοποιημένοι, συνεχίζουμε την προσπάθεια.
  8. Λειτουργία 3 νέων σταθμών Μετρό, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Σύμφωνα με την εξέλιξη του έργου, οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», αναμένεται να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό αυτό το φθινόπωρο.
  9. Το Τραμ επέστρεψε στο Σύνταγμα και το Φάληρο. Δίνοντας άλλη μία επιλογή.
  10. Επέκταση δικτύου τραμ στον Πειραιά, με τη λειτουργία 11 νέων στάσεων: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντ. Πεζικού, Ανδρούτσου, Ομηρίδου Σκυλίτση. Σύντομα αναμένεται να παραδοθεί και η 12η στάση «Ακτή Ποσειδώνος».
  11. Ενώ παρελήφθησαν και 25 νέοι σύγχρονοι συρμοί τραμ
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Εκτός από την παράδοση, σύντομα, των τριών νέων σταθμών του Μετρό στον Πειραιά αλλά και της τερματικής στάσης του Τραμ στην Ακτή Ποσειδώνος, το υπουργείο αναφέρεται και σε 5 ακόμα δράσεις που αναμένονται μέχρι και το 2023:

  1. Προμήθεια 7 διρευματικών συρμών για τη Γραμμή 3 του Μετρό προς Αεροδρόμιο (διενέργεια διαγωνισμού μέσα στο 2023).
  2. Μέσα στο 2022, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον 650 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων. (σ.σ. δεν αναφέρεται αν θα αφορούν μόνο την Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη)
  3. Δημιουργία Μητροπολιτικού Φορέα για τις Μεταφορές στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των ΜΜΜ και να μην υπάρχει διάχυση αρμοδιοτήτων.
  4. Πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο 4G/5G, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων.
  5. Εκπόνηση νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής από το οποίο θα προκύψει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων και προτάσεων, με στόχο τη μετάβαση του μεταφορικού συστήματος της πόλης στην επόμενη μέρα.

Πρόκειται βεβαίως για δράσεις οι οποίες έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, ή αναμένονται επί πολλά χρόνια.

Γραμμή 4 Μετρό και νέες επεκτάσεις

Ειδική αναφορά γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη Γραμμή 4 του Μετρό αλλά και στην επέκταση της Γραμμής 3 ως τον Πειραιά αλλά και τις επόμενες επεκτάσεις που θα ακολουθήσουν.

Για τη Γραμμή 4, αναφέρεται πως είναι το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με το συμβατικό του τίμημα ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ + ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ήδη οι πολίτες βλέπουν εγκατεστημένα εργοτάξια και στις αρχές του 2023 ξεκινά τη διαδρομή του ο πρώτος μετροπόντικας. Το έργο της Γραμμής 4 χαρακτηρίζεται από μία σειρά από καινοτομίες:

  • Σύγχρονοι συρμοί, χωρίς οδηγό.
  • Κατασκευασμένοι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμα.
  • Τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα σηματοδότησης & ελέγχου συρμών.
  • Σύστημα αυτοματοποιημένης λειτουργίας θυρών σε συρμούς & αποβάθρες για την ασφάλεια των επιβατών.
  • Ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση (φρενάρισμα) των συρμών.
  • Κατασκευή του έργου με εφαρμογή τεχνολογίας ολοκληρωμένης ψηφιακής αναπαράστασης Building Information Modelling (BIM), για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για εξοικονόμηση πόρων και χρόνου.

Το καλοκαίρι του 2020 παραδόθηκαν οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια της επέκτασης της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά, ενώ οι σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο παραδίδονται αυτό το φθινόπωρο, συνδέοντας το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σημαντικές δυσκολίες που υπήρξαν, τόσο στο κατασκευαστικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της διασύνδεσης με το κεντρικό σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Οι εργασίες όχι μόνο δεν διακόπηκαν από την συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αντιθέτως συνεχίστηκαν εντατικά, με την αυστηρή βέβαια τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Τέλος, όπως αναφέρει το Υπουργείο, προετοιμάζονται και οι επόμενες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας:

  • Στη Γραμμή 1 υπόγειες επεκτάσεις μετά το σταθμό Θησείο προς Καλλιθέα και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και μετά το σταθμό ΚΑΤ προς Κηφισιά, Ν.Ερυθραία και κόμβο Βαρυμπόμπης για να συνδεθεί το δίκτυο του Μετρό με την Εθνική Οδό.
  • Στη Γραμμή 2, από το Ίλιον προς Αχαρνές (σ.σ. ο διαγωνισμός για την επέκταση προς Ίλιον αναμένεται ως το τέλος της χρονιάς), αλλά και από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα.
  • Και στη Γραμμή 4, κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας προς τα βόρεια προάστια και το ΟΑΚΑ, από Άλσος Βεΐκου προς Πετρούπολη και από Ευαγγελισμό προς Υμηττό.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*