Τι θα ισχύει για τη μετακίνηση πολύτεκνων και ΑμεΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το 2023

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση των ΑμεΑ και και των πολύτεκνων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τα ΚΤΕΛ δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο ρυθμίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (δείτε το αναλυτικά στο τέλος του άρθρου).

Όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρίες, ισχύει η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ για μόνιμους κατοίκους εντός της περιφέρειας Αττικής (πλην περιφερειακής ενότητας Νήσων), η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΣΕΘ για μόνιμους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και η δωρεάν μετακίνηση με τα κατά τόπους αστικά ΚΤΕΛ για τους μόνιμους κατοίκους της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Στις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών ΚΤΕΛ, τα Άτομα με Αναπηρίες δικαιούνται έκπτωση 50% στην τιμή των εισιτηρίων.

Σημειώνεται ότι για τους δικαιούχους των δωρεάν αστικών μετακινήσεων βρίσκονται σε ισχύ συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο ατομικό εισόδημα ως 23.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα ως 29.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου). Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν ισχύουν για τους τυφλούς. Στο εισόδημα δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Όσον αφορά τους πολύτεκνους, ισχύει η μετακίνηση με έκπτωση 50% του κομίστρου με τα μέσα του ΟΑΣΑ στην Αθήνα, του ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ. Οι κατηγορίες δικαιούχων μετακίνησης με μερική απαλλαγή, είναι οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι κάτοχοι δελτίου πολυτεκνικής ιδιότητας.

Σε κάθε περίπτωση για την μετακίνηση στα μέσα του ΟΑΣΑ με μειωμένο κόμιστρο ή δωρεάν (δεν περιλαμβάνεται ο Προαστιακός) απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας η οποία φορτίζεται με το κόμιστρο (ανάλογα με το προφίλ του δικαιούχου) το οποίο και δύναται να ανανεωθεί μετά τη λήξη του.

Δωρεάν μετακίνηση για αστυνομικούς και πυροσβέστες

Σύμφωνα με άλλες συναφείς υπουργικές αποφάσεις, κατά το 2023 θα είναι δυνατή η μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (και τη Θεσσαλονίκης) για το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και στην περίπτωση των πυροσβεστών, η παροχή του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης αντισταθμίζεται με την παροχή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δωρεάν υπηρεσιών πυρασφάλειας στον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ.

Και σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένων καρτών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*