Και το 2023 δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών στις συγκοινωνίες της Αθήνας με αντάλλαγμα τη φύλαξη του δικτύου

Για μία ακόμα χρονιά θα ισχύει η ανταποδοτική δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών με τα μέσα του ΟΑΣΑ στην Αθήνα και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, με αντάλλαγμα την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών ασφαλείας εντός των μέσων αυτών.

Σύμφωνα με Υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και o Υπουργός και Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να μετακινείται με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ στην Αθήνας καθώς και στα μέσα του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, ως αντάλλαγμα για τη διάθεση προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πραγματοποίησης συγκοινωνιακού έργου, καθώς και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του Ο.Α.Σ.Α., για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Η δωρεάν μετακίνηση του προσωπικού θα γίνεται με τη χρήση προσωποποιημένων καρτών οι οποίες θα φορτίζονται με τα αντίστοιχα δωρεάν προϊόντα κομίστρου.

Η δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσφέρουν στις συγκοινωνίες καθιερώθηκε με υπουργική απόφαση από το 2018. Βεβαίως, οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινηθούν και νωρίτερα δωρεάν με τα ΜΜΜ, καθώς όμως η νομοθεσία πλέον ορίζει πως για τη δωρεάν μετακίνηση κάθε ομάδας ατόμων θα πρέπει να προβλέπεται αντίστοιχη πίστωση προς τους συγκοινωνιακούς φορείς, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ουσιαστικά μία «πατέντα» ώστε να να συμψηφίζεται λογιστικά η προσφορά υπηρεσιών ασφαλείας με ίσης αξίας δωρεάν μετακινήσεις αστυνομικών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πληρώνει τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ για τη μετακίνηση των αστυνομικών αλλά διαθέτει προσωπικό για τη φύλαξη εγκαταστάσεων, κάτι που έκανε έτσι κι αλλιώς και στο παρελθόν.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*