Ξεκινούν μελέτες για 3 νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ενώ η παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό στην Αθήνας ετοιμάζεται για την άλλη εβδομάδα, το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 βρίσκεται υπό κατασκευή και ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη ως το Ίλιον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί την πραγματοποίηση μελετών για τρεις ακόμα επεκτάσεις του Μετρό.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα λήφθηκαν αποφάσεις για την ένταξη των σχετικών μελετών στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025. Οι μελέτες, αφορούν την επέκταση της Γραμμής 1 του Μετρό από τα Πετράλωνα ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό ως τη Γλυφάδα και την επέκταση της Γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό ως το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης».

Η επέκταση της Γραμμής του ΗΣΑΠ μέσω κατασκευής νέου κλάδου από τα Πετράλωνα ως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η νεότερη χρονικά υπό σχεδιασμό επέκταση του Μετρό, που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από τα μέσα σταθερής τροχιάς. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πράξης θα πραγματοποιηθούν οι προκαταρκτικές μελέτες, δηλαδή οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία υπογειοποιημένου κλάδου της Γραμμής 1 από το Σταθμό Πετραλώνων προς Καλλιθέα και Φαληρικό Δέλτα (ΚΠΙΣΝ), μήκους περίπου 3,5 χλμ με 3 υπόγειους σταθμούς.

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου υποέργου αναμένεται σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό ως τη Γλυφάδα είναι ένα έργο το οποίο έμεινε «στον πάγο» για πολλά χρόνια, μέχρι να έρθει και πάλι στην επικαιρότητα ενόψει και της επένδυσης του Ελληνικού. Αντικείμενο της πράξης είναι η πραγματοποίηση των Προκαταρτικών Μελετών και της Προμελέτης που αφορά στην κατασκευή επέκτασης της Γραμμής 2 από το Ελληνικό μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας, μήκους 3,6χλμ. περίπου με 3 υπόγειους σταθμούς.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου υποέργου προγραμματίζεται για τις 15 Μαΐου 2023, ενώ η πράξη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Τέλος, ο κλάδος της Γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό ως το νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού και στη συνέχεια ως την Άνω Ηλιούπολη είναι η επέκταση της Γραμμής 4 που θα υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα λόγω ακριβώς της επικείμενης μετακόμισης πολλών υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντικείμενο της παρούσας Πράξης αποτελεί η εκπόνηση της προμελέτης για το τμήμα της Γραμμής 4 «Ευαγγελισμός – Α. Ηλιούπολη», μήκους 3 χλμ. με 3 σταθμούς. Η μελέτη του έργου αυτού περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά αντικείμενα μελετών έργων Μετρό, όπως ενδεικτικά: αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, γεωτεχνικές μελέτες, μελέτες αερισμού/κλιματισμού, μελέτες ασθενών ρευμάτων, μελέτες παροχής ισχύος έλξης, μελέτες σιδηροδρομικής επιδομής και υποδομής, μελέτες σηματοδότησης, κ.α., σε επίπεδο προμελέτης.

Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου υποέργου προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου 2023, ενώ και αυτή η πράξη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*