Τι γίνεται όταν το μηχάνημα «τρώει» τα εισιτήρια;

Αλέξανδρος Λιάρος

Η Φανή, φοιτήτρια στην Αθήνα, επιχείρησε να εκδώσει δύο εισιτήρια από το αυτόματο μηχάνημα στο σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια. Το μηχάνημα κράτησε τα λεφτά αλλά δεν έβγαλε ποτέ τα εισιτήρια. Η Φανή δεν είχε άλλα χρήματα για να μετακινηθεί.

Ο Σπύρος Κ. αγόρασε το προϊόν κομίστρου “10 συν 1 εισιτήρια” από το site του ΟΑΣΑ με χρεωστική κάρτα. Όταν όμως επιχείρησε να φορτώσει τα εισιτήρια στην κάρτα του από αυτόματο μηχάνημα, εμφανίστηκε το μήνυμα “δεν υπάρχει κουπόνι”.

Η Σωτηρία (τα στοιχεία για όλες τις παραπάνω μαρτυρίες βρίσκονται στη διάθεση του Athens Transport) πλήρωσε για μηνιαία κάρτα κόστους 27 ευρώ και έμεινε με την εντύπωση ότι το προϊόν είχε φορτωθεί στην κάρτα της επιτυχώς, κάτι που όμως δεν συνέβη λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως διαπίστωσε μετά από επικοινωνία με τον ΟΑΣΑ.

Περιστατικά σαν κι αυτά δεν είναι ανήκουστα για τους συχνούς επιβάτες των συγκοινωνιών της Αθήνας αν και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται καθημερινά στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΣΤΑ.ΣΥ., κάθε μήνα παρατηρούνται περίπου 60 σφάλματα κατά την έκδοση εισιτηρίων από τα αυτόματα μηχανήματα στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς, δηλαδή περίπου 2 ανά ημέρα. Αν και ο αριθμός είναι μικρός συγκριτικά με τις πολλές χιλιάδες των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, αυτό δεν απαλύνει την ταλαιπωρία και το άγχος που υφίστανται όσοι έχουν την ατυχία να πληρώσουν για ένα εισιτήριο που τελικά δεν λαμβάνουν, ενώ κάποιοι από αυτούς χάνουν τελικά τα χρήματά τους αφού δεν απευθύνονται στους αρμοδίους για την εξεύρεση λύσης.

Δείτε επίσης: Οι σταθμάρχες για τα προβλήματα των μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων στο Μετρό

Κάποιες φορές το πρόβλημα μπορεί να λάβει και ακόμα πιο δυσάρεστες διαστάσεις, όπως στην περίπτωση της Σωτηρίας η οποία δέχτηκε έλεγχο σε λεωφορείο κατά την πρώτη μετακίνησή της με την άδεια, λόγω σφάλματος, κάρτας. Σύμφωνα με την καταγγελία της, η οποία υποβλήθηκε και στον ΟΑΣΑ, αν και εξήγησε στους ελεγκτές το πρόβλημα, εκείνοι της μίλησαν μειωτικά προσβάλλοντάς την για την μη κατοχή έγκυρου εισιτηρίου και αρνήθηκαν να φανερώσουν τα στοιχεία τους. Τελικά δεν της επέβαλαν πρόστιμο, κάτι που για την ίδια δεν συγχωρεί την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

Τι πρέπει να κάνει ο επιβάτης 

Η καλή είδηση είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων που αντιμετωπιστεί μία δυσλειτουργία κατά την έκδοση εισιτηρίων, είναι εύκολο για τον επιβάτη να λάβει τα λεφτά του πίσω. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν πληρωμές με τη χρήση τραπεζικών καρτών κατά τις οποίες αντιμετωπίζεται δυσλειτουργία στην επικοινωνία του μηχανήματος με την τράπεζα (όπως μπορεί να συμβεί με όλες τις συσκευές POS) και η συναλλαγή ακυρώνεται. Στην περίπτωση αυτή το ΑΜΕΚ (αυτόματο μηχάνημα έκδοσης καρτών) εκδίδει απόδειξη ακύρωσης της συναλλαγής. Αν το ποσό της συναλλαγής έχει δεσμευτεί από την κάρτα (η συναλλαγή δεν έχει όμως ολοκληρωθεί) τότε επιστρέφεται αυτόματα εντός ολίγων ημερών. Ο επιβάτης σε κάθε περίπτωση μπορεί να απευθυνθεί στον υπεύθυνο του σταθμού ή την εξυπηρέτηση πελατών στης ΣΤΑΣΥ για να ενημερωθεί σχετικά.

Δυσλειτουργίες όμως μπορεί να παρουσιαστούν και όταν ο επιβάτης προσπαθεί να πληρώσει με μετρητά. Αν το μηχάνημα κρατήσει τα λεφτά χωρίς να εκδώσει εισιτήρια, τις περισσότερες φορές εκδίδεται απόδειξη η οποία περιλαμβάνει τον αριθμό βλάβης. Με την απόδειξη αυτή, ο επιβάτης μπορεί να απευθυνθεί επιτόπου στον υπεύθυνο του σταθμού ο οποίος και θα ελέγξει το μηχάνημα ώστε να επιστρέψει άμεσα τα λεφτά. Ακόμα και σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει ο αριθμός βλάβης, ο επιβάτης μπορεί να κρατήσει τον αριθμό του μηχανήματος (αναγράφεται σε αυτοκόλλητο στο πάνω μέρος του) και την μέρα και ώρα του περιστατικού και να απευθυνθεί είτε στον υπεύθυνο του σταθμού είτε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΣΤΑΣΥ, έτσι ώστε σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να εντοπίσουν τη βλάβη και να επιστρέψουν το ποσό.

Μία ακόμα περίπτωση αφορά συναλλαγές κατά τις οποίες το μηχάνημα δεν επιστρέφει ρέστα λόγω έλλειψης κερμάτων. Τότε, το μηχάνημα εκδίδει απόδειξη επιστροφής χρημάτων η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλο μηχάνημα ή εκδοτήριο εισιτηρίων για την επιστροφή του ποσού.

Δυσλειτουργίες με ανεπιτυχείς συναλλαγές συμβαίνουν και κατά την αγορά προϊόντων κομίστρου μέσω διαδικτύου ή της εφαρμογής Ath.ena Ticket. Σε αυτή την περίπτωση ο επιβάτης πρέπει να επικοινωνήσει με τον ΟΑΣΑ μέσω τηλεφώνου ή email έτσι ώστε να ελεγχθεί η συναλλαγή.

Το Athens Transport απευθύνθηκε στον ΟΑΣΑ ώστε να λάβει ενημέρωση για τη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια απάντηση. Σύμφωνα πάντως με απαντητικά email του ΟΑΣΑ προς επιβάτες που έχουμε δει, σε περίπτωση που υπάρχει χρέωση από online αγορά εισιτηρίου χωρίς το εισιτήριο να φαίνεται πως είναι αγορασμένο, ο οργανισμός καλεί τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους για να κάνουν αμφισβήτηση της συναλλαγής.

Συμπερασματικά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που παρατηρείται κάποια δυσλειτουργία με συναλλαγή στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο επιβάτης λαμβάνει πίσω το ποσό που πλήρωσε, αν και συχνά απαιτείται και κάποια ενέργεια από την πλευρά του. Ίσως όμως και οι συγκοινωνιακοί φορείς θα έπρεπε να παρέχουν καλύτερη ενημέρωση τόσο στο επιβατικό κοινό όσο και στο προσωπικό τους (όπως ελεγκτές εισιτηρίων) γύρω από τα περιστατικά αυτά, τη στιγμή που είναι επαναλαμβανόμενα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*