Προμήθεια νέων συρμών Μετρό μαζί με την επέκταση προς Ίλιον

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς τον Άγιο Νικόλαο (Ίλιον) με τρεις σταθμούς. Χτες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έλαβε απόφαση για την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025, με το ύψος της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, πέρα από την μικρή σχετικά επέκταση του Μετρό μήκους 3,5 χιλιομέτρων διπλής τροχιάς με 3 σταθμούς και έναν επίσταθμο τριπλής τροχιάς μετά τον τερματικό σταθμό, στο έργο θα περιλαμβάνεται η προμήθεια 8 νέων συρμών Μετρό, αλλά και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα (στη γραμμή 3) κατά 20 στρέμματα, η προμήθεια Η/Μ συστημάτων, οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, εργασίες ΟΚΩ, διαχείριση και επίβλεψη, δημοσιότητα και άλλες εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. 

Αν και δεν διευκρινίζεται, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τους διρευματικούς συρμούς οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο. Η προμήθεια των συρμών αυτών έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια (πότε 6 και πότε 7 συρμοί) αλλά τελικά καθυστέρησε με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες 7 διρρευματικοί συρμοί να μην επαρκούν για την πραγματοποίηση των δρομολογίων από και προς το Αεροδρόμιο με την προηγούμενη συχνότητα (ανά 30 λεπτά) μετά και την παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό ως το Δημοτικό Θέατρο. 

Η δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό έχει και αυτή καθυστερήσει αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό πως το Δεκέμβριο του 2020, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε εξαγγείλει πως η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει στα τέλη του 2021

Η επέκταση θα διαθέτει τρεις σταθμούς σε Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο, έναν σταθμό που προφανώς αναμένεται το τελικό του όνομα από την Αττικό Μετρό αφού υπάρχει ήδη ομώνυμος σταθμός στη γραμμή 1 του Μετρό. Μελλοντικά, η γραμμή αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω προς Καματερό και Άνω Λιόσια όπου θα υπάρχει ανταπόκριση με τον Προαστιακό..

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*