Υπουργείο Πολιτισμού: Δυνατή η επανεξέταση της άδειας για εγκατάσταση καντίνας εντός του σταθμού του Πειραιά

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο για επανεξέταση της άδειας εγκατάστασης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνας) εντός του μνημειακού τερματικού σταθμού των ΗΣΑΠ στον Πειραιάς η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η τότε ανεξάρτητη βουλευτής (και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Αγγελική Αδαμοπούλου αναφορικά με τις αντιδράσεις του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ για την εγκατάσταση της καντίνας εντός του διατηρητέου κτίσματος, η οποία οδηγεί σε αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση του μνημείου.

Στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως το πενταώροφο «Μέγαρο Η.Σ.Α.Π» μετά του αψιδωτού θόλου επί των αποβαθρών και των κτηριακών εγκαταστάσεων του σταθμού χαρακτηρίστηκε ως «νεότερο μνημείο» με υπουργική απόφαση του 2018. Για την εγκατάσταση καντίνας στις αποβάθρες του σταθμού (σ.σ. σε σημείο που κατά τα άλλα απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως διευκρινίζεται, για την τυχόν επανεξέταση του θέματος, και για την «τυχόν τροποποίηση της θέσης, της μορφολογίας ή των λοιπών εγκαταστάσεων του εν λόγω ΚΥΕ» (Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος), απαιτείται η σύνταξη πλήρους φακέλου με όλα τα αναγκαία κατά νόμο δεδομένα, ώστε να αξιολογηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Με εξώδικο που απέστειλαν τον περασμένο μήνα, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων Η.Σ.Α.Π., το οποίο βρίσκεται εντός του ίδιου σταθμού, επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. καθώς, όπως αναφέρουν, «ξεπουλάει ένα μνημείο το οποίο της ανήκει εισπράττοντας περίπου 400€ (;) τον μήνα» ενώ προσθέτουν πως σύμφωνα με το νόμο 3028/2002 απαγορεύονται οι επεμβάσεις, η αλλαγή χρήσης, η προσθήκη νέων χρήσεων κ.λπ. χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να αποφευχθεί η άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως η λειτουργία της καντίνας στο συγκεκριμένο χώρο προκαλεί λειτουργικά προβλήματα στους εργαζόμενους, ενώ είναι οξύμωρο πως πωλούνται φαγητά και ποτά μέσα σε χώρο που απαγορεύεται η κατανάλωσή τους και ζητούν την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*