Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος σε ηλικία στόλος λεωφορείων στην Ευρώπη

Πηγή: αναγνώστης athenstransport.com

Την αρνητική πρωτιά του μεγαλύτερου σε ηλικία στόλου λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα, με το μέσο όρο το 2020 να φτάνει τα 19,4 χρόνια. Εξίσου αρνητικές πρωτιές κατακτά η χώρα μας και όσον αφορά τα φορτηγά και τα οχήματα τύπου Van ενώ και τα αυτοκίνητα είναι αρκετά παλαιότερα από εκείνα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας), ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Ευρώπη φτάνει τα 12,8 χρόνια. Η Ελλάδα έχει τα πιο παλιά λεωφορεία με μέσο όρο ηλικίας τα 19,4 χρόνια, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (18,1 χρόνια), η Πολωνία (15,6 χρόνια), η Πορτογαλία (14,7 χρόνια) και η Τσεχία (14,6 χρόνια).

Το νεότερο σε ηλικία στόλο λεωφορείων τον έχει η Αυστρία (4,9 χρόνια) ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο (5,4 χρόνια), η Σουηδία (6,5 χρόνια) και η Γαλλία (8,1 χρόνια).

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η ACEA, στα λεωφορεία περιλαμβάνονται τόσο τα οχήματα αστικού τύπου, όσο και τα τουριστικά λεωφορεία τύπου πούλμαν.

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και όσον αφορά άλλους τύπους οχημάτων, όπως τα φορτηγά, για τα οποία ο μέσος όρος ηλικίας στην Ελλάδα το 2020 ξεπερνούσε τα 20 χρόνια (21,4 για την ακρίβεια) όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 14,1 χρόνια. Άλλες χώρες με φορτηγά μεγάλης μεγάλης ηλικίας είναι η Ιταλία (18,5 χρόνια) και οι Τσεχία και Εσθονία (17,6 χρόνια και οι δύο). Στον αντίποδα, το Λουξεμβούργο (6,7 χρόνια), η Αυστρία (7 χρόνια) και η Γαλλία (9 χρόνια) έχουν το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας).

Παρόμοια η εικόνα και στα Van, (μέσο όρος ηλικίας στην Ελλάδα 20,2 χρόνια ενώ στην Ευρώπη μόνο 11,9 χρόνια) αλλά και στα αυτοκίνητα, με το μέσο όρο ηλικίας στη χώρα μας να φτάνει τα 16,6 χρόνια, μία πενταετία πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,8 χρόνια). Υπάρχουν δύο χώρες της Ευρώπης πάντως με μέσο όρο ηλικίας αυτοκινήτων μεγαλύτερο από αυτόν της Ελλάδας: η Λιθουανία (17 χρόνια) και η Εσθονία (16,7 χρόνια).

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*