Τα νέα του σιδηρόδρομου: στην αφετηρία ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, μερικό «λίφτινγκ» στο σταθμό Λαρίσης

* * * Από μέρα σε μέρα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, έπειται από έγκριση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 132 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του έργου θα είναι (μόλις) 28 μήνες, διάστημα που προφανώς ακούγεται υπερασιόδοξο με βάση την πορεία των υπόλοιπων σιδηροδρομικών έργων, ενώ άγνωστο είναι και πώς θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

* * * Η σύλληψη ενός επιβάτη ο οποίος είχε στην κατοχή του ψεύτικο όπλο και προχωρούσε σε απειλές εντός συρμού του Προαστιακού φέρνει ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας των δρομολογίων, ειδικά στη δυτική Αττική, αλλά και στη γραμμή της Χαλκίδας. Είναι προφανές ότι και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος χρειάζεται ένα πρόγραμμα «Αριάδνη», αντίστοιχο με αυτό του Μετρό αφού οι μέχρι και τώρα ενέργειες δεν έχουν αποδώσει.

* * * Αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με όχημα το οποίο είχε σταθμεύσει πάνω σε διάβαση κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων την περασμένη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Δεν υπήρξε τραυματισμός, ωστόσο τα δρομολόγια καθυστέρησαν.

* * * Με προβλέψιμο τρόπο σχολιάστηκε η μερική κατάργηση των αμαξοστοιχιών 14521 και 14522 (Λιανοκλάδι-Τιθορεα-Λιανοκλαδι), στο τμήμα Μπράλος – Τιθορέα, εξαιτίας πτώσης δέντρου την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Όχι εξαιτίας του γεγονότος αυτού καθ’ αυτού αλλά του ότι η μετακίνηση των επιβατών τελικά πραγματοποιθηκε με ταξί (!) όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

* * * Μία αρκετά εναλλακτική διαφήμιση, την πρώτη εδώ και δύο χρόνια, ανέβασε online η Hellenic Train με πρωταγωνιστή το stand up κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα. Η διαφήμιση προφανώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο -νεανικό- κοινό, το οποίο θέλει να προσεγγίσει η εταιρεία.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ημερών μετακίνησης εκτός έδρας στον ΟΣΕ. Οι μέρες που «δικαιολογούνται» ποικίλουν ανά θέση και ειδικότητα, από 15 για τους Τεχνικούς Σχεδιαστές έως και 60 για τους υπαλλήλους του κλάδου Τεχνικής Υποστήριξης, όσους δηλαδή πρέπει να εργαστούν σε απομακρυσμένα σημεία των γραμμών.

* * * Το Υπουργείο ενέκρινε ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για το έτος 2023 για το έργο «Συντήρηση – αποκατάσταση του ελληνικού τμήματος της σιδηροδρομικής γέφυρας Πυθίου» ύψους 340.000 ευρώ. Επίσης, για την ανακαίνιση του κτηρίου 4 (κτήριο WC) του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών (Λαρίσης) εγκρίθηκε πίστωση ύψους 60.000 ευρώ.

* * * Πήλιο: Εκδήλωση για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τρένου του Πηλίου πραγματοποιήθηκε στις Μηλιές // Κιλελέρ: Συνάντηση δημάρχου Κιλελέρ με πρόεδρο ΟΣΕ και υποσχέσεις για μελέτη για νέα σιδηροδρομική γέφυρα στην κοινότητα Χάλκης // Θράκη: Άγνωστο πότε η Θράκη θα αποκτήσει και πάλι (υπεραστικά) τρένα // Σχοινούσα: Τρεις υπεραιωνόβιες ελιές από την Αχαϊα «υιοθέτησε», με τη συνδρομή της ΕΡΓΟΣΕ, το Γυμνάσιο Σχοινούσας

* * * Κύπρος: Η μεγαλόνησος μπορεί να μη διαθέτει σήμερα σιδηροδρομικό δίκτυο, έχει όμως ένα ενδιαφέρον σιδηροδρομικό μουσείο // Φινλανδία: Χωρίς ΦΠΑ τα εισιτήρια τρένων (από μόλις 10% σήμερα) από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2023 // Ελβετία: Ξεκινά το μοναδικό επιβατικό δρομολόγιο του κόσμου το οποίο διέρχεται από γραμμές διαφορετικού εύρους // Γερμανία: Επένδυση συνολικού ύψους 2,7 δις ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για την ψηφιοποίηση των σιδηροδρόμων // Ευρωπαϊκή Ένωση: Μέχρι το 2026 όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν καταρτήσει σχέδια για την κανονικοποίηση των μετρικών σιδηροδρομικών γραμμών προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα

Αλέξανδρος Λιάρος –  athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*