Τα νέα του σιδηρόδρομου: «κίτρινη κάρτα» στην Hellenic Train για την κακή ενημέρωση, ξεκινούν οι προσλήψεις στον ΟΣΕ

* * * Δεν έχουμε κάποιο λόγο να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα των “Δεικτών Ποιότητας” που ανακοίνωσε η Hellenic Train, οι οποίοι δείχνουν βελτίωση της ικανοποίησης των επιβατών το γ΄ τρίμηνο της χρονιάς, όταν και κορυφώθηκαν οι αναστολές δρομολογίων στο σιδηρόδρομο. Τα ίδια τα στοιχεία όμως δεν είναι και τόσο θετικά όσο αφήνει να εννοηθεί η εταιρεία με μία δεύτερη ανάγνωση, αφού οι υπηρεσίες εξακολουθούν να πάσχουν όσον αφορά τη συχνότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία των δρομολογίων (αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν τους επιβάτες πιο πολύ από τον κλιματισμό ή την καθαριότητα), ενώ και το Telegram δεν φαίνεται να έφερε κάποια βελτίωση στην ενημέρωση των επιβατών. Όπως αναφέρει όμως και η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, οι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΣΕ που “χειρίζεται πολλά θέματα σχετικά με τα δρομολόγια, την αξιοπιστία των υποδομών και άλλα κριτήρια ποιότητας”.

* * * Η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, όσον αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης των επιβατών, απλά επιβεβαιώνει ότι η Hellenic Train πάσχει στον συγκεκριμένο τομέα. Το ερώτημα πλέον (στο οποίο η ΡΑΣ θέλει απάντηση) είναι τι μέτρα θα λάβει η εταιρεία για την βελτίωση της ενημέρωσης. Οι καθυστερημένες ανακοινώσεις μέσω Telegram προφανώς δεν επαρκούν, ενώ στον ορίζοντα δεν προβλέπεται πρόοδος με το έργο της τηλεματικής το οποίο είναι -κι αυτό- ευθύνη του ΟΣΕ. Κοινώς, πέρα από το να αρχίσει να στέλνει SMS σε ενδιαφερόμενους ή έστω να ανακοινώνει τα προβλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα και να βγάζει περισσότερες ανακοινώσεις σε σταθμούς (πρέπει να κινητοποιηθούν και κάποιοι βαριεστημένοι εκδότες εισιτηρίων), δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να κάνει. Όσον αφορά τώρα την ουσία των προβλημάτων, δηλαδή των καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων, ακόμα και η ΡΑΣ αναφέρεται στην πολυπλοκότητά τους και στο ότι δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα.

* * * Σοβαρά τραυματίστηκε ένας μετανάστης έξω από την πόλη της Δράμας την περασμένη Δευτέρα, όταν χτυπήθηκε από τρένο καθώς κινούταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Πρόκειται για ένα περιστατικό που μόνο πρωτοφανές δεν είναι για τη βόρεια Ελλάδα, αφού στο παρελθόν έχουν υπάρξει ακόμα και θάνατοι μεταναστών σε  γραμμές αφού ακολουθούν (δυστυχώς) κατά γράμμα τις οδηγίες των διακινητών τους με σκοπό να φτάσουν στα σύνορα. Εξίσου τραγικό είναι ότι καμία αρχή, ούτε ο ΟΣΕ, ούτε η Hellenic Train, ούτε κάποιος Δήμος ή Περιφέρεια ή ακόμα και η κυβέρνηση δεν έχουν προτείνει κάποιο μέτρο για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε διάφορες γλώσσες πλησίον των γραμμών. Διόλου περίεργο κι αυτό, τι στιγμή που παρόμοιες ειδήσεις οδηγούνται στα “μονόστηλα”.

* * * Εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής εκτροχιάστηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή του Γαλλικού Σταθμού. Για το περιστατικό δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από τον ΟΣΕ. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα συσταθεί ο νέος Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, δεν θα μάθουμε τίποτα περισσότερο για τα δύο παραπάνω περιστατικά.

* * * Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) χορήγησε στην εταιρεία Πιστοποιητικό Υπεύθυνου για τη Συντήρηση Φορέα (ΥΣΦ), όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

* * * Ξεκινά η φετινή διαδικασία για 90 προσλήψεις στον ΟΣΕ, οι 31 εξ αυτών στην Αττική. Δείτε τις θέσεις και περισσότερες λεπτομέρειες.

* * * Ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η Hellenic Train απάντησαν σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Γιώργος Μουλκιώτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης του σιδηρόδρομου στη Βοιωτία. Από την απάντηση του ΟΣΕ κρατάμε ότι εντός του 2023 αναμένεται να δημοπρατηθεί έργο συντήρησης σιδηροδρομικών σταθμών από τον Πειραιά έως τη Δαύλεια, ενώ επίσης αναφέρεται πως μελετάται (εδώ και χρόνια, προσθέτουμε εμείς) η συντήρηση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόη. Η ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο και πως επίκειται η παραλαβή της σχετικής μελέτης. Τέλος, η Hellenic Train αναφέρει πως σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μηχανοδηγών θα ξεκινήσουν καθημερινά πρωινά δρομολόγια μεταξύ Λειανοκλαδίου και Αθήνας και πως μόλις αυθηθεί η χωρητικότητα στη γραμμή (συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ETCS και, πιο μελλοντικά και της υπογειοποίησης των Σεπολίων, θα αυξηθούν συνολικά και τα δρομολόγια.

* * * Με μία απόφαση-ντροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής στον Πλαταμώνα μετατρέπεται σε δρόμο ηπίας κυκλοφορίας «για να δοθεί κυκλοφοριακή ανάσα στον Πλαταμώνα».

* * * Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ ενέκρινε την  κατακύρωση της δημοπρασίας του έργου κατασκευής νέας πεζογέφυρας στην περιοχή της Νέας Μενεμένης προς αντικατάσταση παλαιάς και επικύνδυνης πεζογέφυρας, ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

* * * Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή έργο της οποία θα είναι η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων και λήψη αποφάσεων σχετικά με το νότιο
σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Την επιτροπή αποτελούν ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Το έργο της επιτροπής πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την πρώτη συνεδρίαση.

* * * Πήλιο: Ημερίδα στις Μηλιές το επόμενο Σάββατο για τις αναπτυξιακές προοπρικές του Τρένου του Πηλίου // Μαγνησία: Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης του ΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Αλμυρός – Ν. Αγχίαλος – Αερινό

* * * Ισπανία: 150 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στο σιδηροδρομικό ατύχημα // Γερμανία: Πρόσφυγες εκπαιδεύονται για να γίνουν μηχανοδηγοί στην DB // Ηνωμένο Βασίλειο: Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων // Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να συνδέσει τις γαλλικές πόλεις με τα περίχωρά τους με νέο σιδηροδρομικό δίκτυο // Γαλλία-Ιρλανδία: Οι δύο χώρες σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού εισιτηρίου που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις με τρένα και πλοία // Μογγολία: Με μία νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 226,9 χλμ που συνδέει τη Μογγολία με την Κίνα και ολοκληρώθηκε σε μόλις 8 μήνες, η Μογγολία φιλοδοξεί να τονώσει το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*