Πως τα «πράσινα» λεωφορεία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επιβατικής κίνησης

Τα λεωφορεία που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα ή υδρογόνο θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε ο βρετανικός όμιλος αστικών συγκοινωνιών Go-Ahead.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 26% του κοινού θεωρεί τα λεωφορεία ως ένα «πράσινο» μέσο μεταφοράς – στο ίδιο επίπεδο με τα τρένα, αλλά κατά πολύ χαμηλότερo το ποσοστό όσων θεωρούν το ποδήλατο ή το περπάτημα ως φιλικά στο περιβάλλον. Ωστόσο, με την διευκρίνιση πως το λεωφορείο κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ή υδρογόνο, το ποσοστό αυτών που το θεωρούν ως μία πράσινη μορφή μεταφοράς εκτοξεύεται στο 81%.

Επιπλέον, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήταν πιο πιθανό να ταξιδέψουν με λεωφορείο εάν γνώριζαν ότι υπάρχει δυνατότητα να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το εύρημα αυτό φανερώνει μία προοπτική σημαντικής αύξησης των μετακινήσεων με λεωφορεία, καθώς ο στόλος των 30.000 λεωφορείων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης από το ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Αριστείας Μηδενικών Εκπομπών του ομίλου Go-Ahead, το οποίο άνοιξε επισήμως στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Το κέντρο, με έδρα το Λονδίνο, συγκεντρώνει τη γνώση και εμπειρία από τις θυγατρικές εταιρείες λεωφορείων της Go-Ahead στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη και έχει ως στόχο να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές για την προμήθεια, τη λειτουργία και τη συντήρηση λεωφορείων μηδενικών εκπομπών.

Ο Louis Rambaud, Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της Go-Ahead, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τόσο λίγοι άνθρωποι βλέπουν τα λεωφορεία ως πράσινα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές, σε σύγκριση με το 52% των αυτοκινήτων. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένας πραγματικά βιώσιμος τρόπος μετακίνησης. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών θα αντιστρέψουν τους όρους. Εάν μπορούμε να δείξουμε στο κοινό ότι τα λεωφορεία είναι πράσινα, μπορούμε να πείσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι τους και να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι ο δημόσιος τομέας να στηρίξει τις επενδύσεις σε λεωφορεία μηδενικών εκπομπών – συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού προγράμματος χρηματοδότησης ZEBRA για ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία υδρογόνου».

Πηγή: intelligenttransport.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*