Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

Στην προκήρυξη της Α’ φάσης του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς προχώρησε η Αττικό Μετρό. Πέρα από την επέκταση του Μετρό, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η επέκταση του αμαξοστασίου Ελαιώνα.

Αν και σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μαζί με το έργο της επέκτασης χρηματοδοτήθηκε και η προμήθεια 8 συρμών του Μετρό, οι νέοι συρμοί δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο του έργου. Αντίθετα, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση συστημάτων σε σταθμούς των γραμμών 2 και 3 που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς και ένας νέος υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, με τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού: «Παλατιανή» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου), «Ίλιον» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών) και «Άγιος Νικόλαος» (κάτω από χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου). Επίσης περιλαμβάνει 6 ενδιάμεσα φρέατα («Αγίου Σώστη», «Αντιπαξών», «Φιλοκτήτου», «Ερμιόνης», «Πλάτωνος» και «Αγ. Γλυκερίας») και δύο προσωρινά φρέατα.

Όλοι οι Σταθμοί θα έχουν πλευρικές αποβάθρες και διαθέτουν μία ή δύο εισόδους, έχουν μήκος 110μ. και είναι πλήρως προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ. Το βάθος των Σταθμών κυμαίνεται περίπου από -22μ. έως -24μ. Τις ώρες αιχμής, οι συρμοί στην επέκταση θα κινούνται ανά 5 λεπτά.

Το τμήμα της γραμμής 2 μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 67.000 επιβάτες ημερησίως;. Σε ακτίνα 500μ. από τους 3 νέους σταθμούς θα εξυπηρετούνται περίπου 42.000 κάτοικοι, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μελλοντικά, ο σταθμός Ίλιον θα έχει ανταπόκριση με την επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη, ενώ προβλέπεται η περαιτέρω επέκταση της γραμμή από τον Άγιο Νικόλαο έως τα Άνω Λιόσια όπου θα υπάρχει ανταπόκριση με τον Προαστιακό.

Στο σταθμό Παλατιανή, ως μέρος του έργου θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης τριών επιπέδων με άμεση σύνδεση με το σταθμό.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία της επέκτασης απαιτείται η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3, αφού τα υπάρχοντα δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές τους και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί νέο ψηφιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων σε όλους τους σταθμούς, ενώ το σύστημα αναγγελιών θα αναβαθμισθεί / αντικατασταθεί στους σταθμούς του Βασικού Έργου και των επεκτάσεων (πλην της επέκτασης Πειραιά).

Για την επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα, απαιτείται απαλλοτρίωση εμβαδού 20 στρεμμάτων, χώρου ιδιοκτησίας της  Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και από άλλες ιδιοκτησίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμβασης φτάνει τους 57 μήνες (4 χρόνια και 9 μήνες). Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*